Britse artsen waarschuwen voor deze nieuwe trend onder kersverse ouders. Bij 'vaginal seeding' of 'microbirthing' komen baby's die met een keizerssnede ter wereld zijn gekomen, via een uitstrijkje uit de vagina alsnog in aanraking met bacteriën uit het geboortekanaal van de moeder. Op die manier zou de darmflora van de baby's op gang komen en zouden ze meer weerstand opbouwen. Dit moet ook allergieën en overgewicht in het latere leven van de kinderen tegengaan.

De kersverse ouders willen zelf of dat een arts een uitstrijkje op de mond en ogen van de baby aanbrengt. Artsen krijgen steeds vaker te maken met dit soort verzoeken en weten niet goed hoe ze hiermee om moeten gaan. I

n de nieuwste editie van het wetenschapsblad British Medical Journal (BMJ) waarschuwen Britse artsen voor de trend, schrijft Trouw Er is nog weinig bewijs dat de behandeling daadwerkelijk werkt. Daarnaast het risico's voor de pasgeborene meebrengen omdat de moeders ziektes kunnen hebben zonder dat ze het merken. Denk aan streptokokken, herpes, chlamydia en gonorroe. Die ziektes kan het kindje via 'microbirthing' ook krijgen. Door de stijgende populariteit verwachten van 'vaginal seeding' verwachten de artsen steeds meer problemen.

De auteurs in het BMJ adviseren artsen om niet aan zo'n verzoek mee te werken. Antibiotica zoveel mogelijk mijden en borstvoeding geven zou veel beter voor de ontwikkeling van de baby zijn.

Trouw - Artsen waarschuwen voor 'gevaarlijke' geboortetrend
Reageer
  • Deel
Druk af