Heb je je ooit wel eens afgevraagd hoe artiesten eten? Bands en popsterren reizen stad en land door, van zaal naar zaal. Aankomst, tijd voor de soundcheck, en dan even rust voor het daadwerkelijke optreden. In die tijd moet er meestal wat gegeten worden.

Van Halen: geen bruine M&M's
De artiesten kunnen op de zogenaamde 'rider' van te voren aangeven wat zij nodig hebben aan catering (eten en drinken) voor, tijdens en na hun optreden. Van sommige artiesten zijn de 'riders' berucht: zo wilde Van Halen M&M's maar geen bruine daartussen (een verzoek dat ze inbouwden als check of hun overige eisen wel serieus gelezen en nagekomen werden).

Gewoon vragen
Poppodium Doornroosje in Nijmegen ontvangt al meer dan veertig jaar bands en stelt er eer in zijn sterren goed, vers bereid en vooral lekker eten voor te schotelen. Het werkt daarvoor o.a. samen met kok Nienke van Hunen, die merkte dat ze het bijzonder leuk vond als de band het eten lekker vond. Maar hoe kom je daarachter? Het komt namelijk niet vaak voor dat de band op het podium verklaart dat ze zo lekker gegeten hebben. Reden voor Nienke om samen met journalist Tefke van Dijk de stoute schoenen aan te trekken. Ze gingen het de bands gewoon op de man af vragen.

Artiesten zijn net mensen
Het resultaat van dit initiatief is het verrassende lees/kookboek bandeet (uitgegeven door het Literair Productiehuis Wintertuin). In het boek komen 34 bands aan het woord over het eten 'backstage' en op toernee. Van Spinvis tot Bettie Serveert, via Moke en The Kyteman Orchestra, ze worden allemaal uitgehoord over hun prettigste en vreselijkste ervaringen met eten onderweg. Daarmee krijg je als lezer een fraai inzicht in een - voor de meesten van ons waarschijnlijk - onbekende wereld. Artiesten zijn net mensen! Ze houden van met zorg klaargemaakt eten en waarderen het als er moeite gedaan is om iets lekkers op tafel te zetten.

Whiskey voor een soepele stem
Dat is aan kok en cateraar Nienke wel besteed. Zij bestudeert de 'rider' en probeert daar aansluiting bij te vinden met vers bereide maaltijden. De band- en crewleden die in Doornroosje komen optreden krijgen van haar altijd een uit verschillende gerechten bestaand menu voorgeschoteld, waar het toetje niet ontbreekt. Vegetarisch, wereldkeuken, licht verteerbaar of juist lekker spicy, Nienke draait er haar hand niet voor om. Ze heeft inmiddels geleerd dat bandleden liever rijst dan pasta eten. En dat metalbands beduidend meer vlees eten dan de musici uit andere genres, maar singer-songwriters veel liever een salade hebben. Zangers doet ze een plezier met gember. En vrijwel alle bands willen op enig moment een slok sterke drank - whiskey is favoriet om de stem lekker soepel te maken.

Bandeet toont van iedere band een zwart-wit 'actiefoto'. Verder is bij ieder interview - gelardeerd met frappante uitspraken - het menu dat de band te eten kreeg weergegeven. Eén van de gerechten wordt uitgewerkt in een recept, dat met heldere omschrijvingen en een kleurenfoto apart op een pagina staat. Al met al een ongewoon, bijzonder leesboek dat ook nog eens een lekker kookboek is. Aanbevolen!

Bandeet is via deze link te koop bij Bol.com en via deze link bij Wintertuin.nl.

Fotocredits: uitsnede pagina 162-163, foto Moke Mark Ooms
Dit artikel afdrukken