De Australische wijnproducent Barokes heeft een patent aangevraagd voor een nieuwe wijnverpakking. Barokes wil wijn in blik gaan stoppen, en dat blik aan de binnenkant van een coating van resveratrol voorzien. Resveratrol is een antioxidant die voorkomt in druiven, rode wijn en chocola. Aan resveratrol worden hart- en aderbeschermende kwaliteiten toegeschreven. Het kan ook fungeren als natuurlijk conserveringsmiddel.

'Vinsafe'
Barokes, dat sinds 1996 bestaat, richt zich al jaren op het maken en verkopen van wijnen 'met weinig conserveringsmiddelen', in blik. Daarvoor hebben ze o.a. een gepatenteerd systeem ontwikkeld dat op drie pijlers rust: de wijn zelf, het blik en de erbij horende vulspecificaties. Dat systeem noemen ze 'Vinsafe' en Barokes is daarmee de eerste wereldwijd erkende wijn-inblikker geworden. Barokes staat, naar eigen zeggen, bekend om de 'premium kwaliteit, stabiliteit en levensduur' van zijn wijnen. In november vorig jaar lanceerde Barokes een nieuwe lijn met flesvormige aluminium blikjes, die middels het Vinsafe systeem gevuld worden.

Resveratrol beschermt tegen oxidatie en gisten
Barokes claimt dat een verpakking voor een oxidatiegevoelige dranken zoals wijn, als de binnenkant van de verpakking tenminste deels is voorzien van een laagje dat resveratrol bevat. Dat is te lezen op AFN.

Volgens Barokes "versterkt en stimuleert de resveratrolcoating het verdedigingsmechanisme van de verpakte wijn tegen oxidatie en verdere vergisting". Het patent Daarmee biedt wijnmakers overal ter wereld de mogelijkheid om hun producten op te slaan en te vervoeren. Ook zonder koeltransport en -opslag is de kwaliteit minstens een jaar lang gegarandeerd.

Fotocredits: Barokes' assortiment, wineinacan.com
Dit artikel afdrukken