We denken dat minder voedselverspilling goed is voor de wereldwijde voedselzekerheid. Maar die gedachte klopt niet, zegt een nieuw onderzoek. Het zogenoemde 'terugslageffect' beperkt de milieuvoordelen.
Volgens het Wereldvoedselprogramma wordt een derde van het voedsel dat voor mensen wordt geproduceerd verspild. Een nieuw onderzoek laat uiteraard opnieuw zien dat het verminderen van deze voedselverspilling de wereldwijde voedselzekerheid in ecologisch opzicht verbetert. Maar door het economische rebound effect vertaalt voedselverspilling zich niet per definitie 1-op-1 in milieuwinst.
Het Amerikaans-Brits-Zweedse onderzoek, gepubliceerd in Nature Food, stelt dat wanneer voedselverspilling wordt teruggedrongen de hoeveelheid voedsel die op de markten beschikbaar is, toeneemt. Dat resulteert in lagere voedselprijzen.
Meer consumptie; 53-71% effect gaat weer verloren
De onderzoekers stopten de economische effecten van minder verspilling in een model dat de verspillingsreductie niet van prijsverhogende maatregelen vergezeld laat gaan. Ze berekenden de effecten en kwamen tot de conclusie dat maar liefst 53% tot 71% van vermeden voedselverspillingen weer verloren gaan door extra aankopen. Dat vertaalt zich meteen in vergelijkbaar minder koolstofemissies, landgebruik, watergebruik en voedselzekerheid.
"Stel dat de prijs van granen daalt door verbeteringen in de efficiëntie van het voedselsysteem. Dan kun je meer eten dan voorheen", zegt Margaret Hegwood, de hoofdauteur van het artikel, op FoodNavigator. "Consumenten reageren op deze prijsdalingen door meer te kopen dan ze voorheen deden, wat een deel van de voordelen van het verminderen van voedselverspilling en -verlies in rook laat opgaan."
"Het elimineren van voedselverspilling en voedselverlies is door wetenschappers en voorstanders gepromoot als een manier om de nadelige milieu-impact van voedselproductie te verminderen", laat haar medeauteur Steven Davis weten. En die gedachtegang staat natuurlijk als een huis. De verliezen en verspilling via de toeleveringsketen zijn volgens de officiële bronnen goed voor een kwart van de wereldwijde broeikasgasemissies van het voedselsysteem. Dat komt neer op 6% van de totale emissies wereldwijd.
Het handboek ontdekt
"Ons model deed in wezen het handboek micro-economie nog eens over: het verminderen van voedselverspilling verschuift de vraag- en aanbodcurves", zegt Matt Burgess die ook meewerkte aan het artikel. Met andere woorden: we ontdekten een waarheid die je op de middelbare school al leert. Davis voegt toe: "Er zit een spanning tussen de twee doelstellingen van het elimineren van voedselverspilling en het vergroten van de voedselzekerheid. Het verbeteren van de efficiëntie van de toeleveringsketen en daardoor het verlagen van de voedselkosten kan helpen om voedsel betaalbaarder te maken in minder bevoorrechte landen. Maar, vooral in die landen, moeten we onze verwachtingen over de milieuvoordelen van het vermijden van verspilling en verlies mogelijk aanpassen."
Om het kort te zeggen: de markt zit de ecologische voordelen van het terugdringen van voedselverspilling in de weg. Toch is beperking van voedselverspilling misschien wel de belangrijkste maatregel om het voedselsysteem te verduurzamen. Om het effect van het terugdringen van verspilling gelijk te laten te zijn aan het ecologisch te verwachten effect, moet je de productie net zo snel verminderen als je de verspilling terugdringt. Ook dat is een economische waarheid als een koe.
Dit artikel afdrukken
Het Amerikaans-Brits-Zweedse onderzoek, gepubliceerd in Nature Food, stelt dat wanneer voedselverspilling wordt teruggedrongen de hoeveelheid voedsel die op de markten beschikbaar is, toeneemt. Dat resulteert in lagere voedselprijzen.
Meer consumptie; 53-71% effect gaat weer verloren
De onderzoekers stopten de economische effecten van minder verspilling in een model dat de verspillingsreductie niet van prijsverhogende maatregelen vergezeld laat gaan. Ze berekenden de effecten en kwamen tot de conclusie dat maar liefst 53% tot 71% van vermeden voedselverspillingen weer verloren gaan door extra aankopen. Dat vertaalt zich meteen in vergelijkbaar minder koolstofemissies, landgebruik, watergebruik en voedselzekerheid.
Ons model deed in wezen het handboek micro-economie nog eens over: het verminderen van voedselverspilling verschuift de vraag- en aanbodcurvesWie niet kijkt naar de economische effecten van meer voedsel, komt dus bedrogen uit. Minder verspilling gaat gepaard met gelijktijdige effecten die naar andere dan ecologische wetmatigheden luisteren. Denk vooral aan efficiëntieverbeteringen. Die leiden tot meer voor humaan gebruik geschikt voedsel in het productiesysteem. Dat leidt tot prijsdalingen en, daarom, tot toename van de consumptie. En daardoor gaan uiteindelijk de vermeden verspillingen weer verloren.
"Stel dat de prijs van granen daalt door verbeteringen in de efficiëntie van het voedselsysteem. Dan kun je meer eten dan voorheen", zegt Margaret Hegwood, de hoofdauteur van het artikel, op FoodNavigator. "Consumenten reageren op deze prijsdalingen door meer te kopen dan ze voorheen deden, wat een deel van de voordelen van het verminderen van voedselverspilling en -verlies in rook laat opgaan."
"Het elimineren van voedselverspilling en voedselverlies is door wetenschappers en voorstanders gepromoot als een manier om de nadelige milieu-impact van voedselproductie te verminderen", laat haar medeauteur Steven Davis weten. En die gedachtegang staat natuurlijk als een huis. De verliezen en verspilling via de toeleveringsketen zijn volgens de officiële bronnen goed voor een kwart van de wereldwijde broeikasgasemissies van het voedselsysteem. Dat komt neer op 6% van de totale emissies wereldwijd.
Het handboek ontdekt
"Ons model deed in wezen het handboek micro-economie nog eens over: het verminderen van voedselverspilling verschuift de vraag- en aanbodcurves", zegt Matt Burgess die ook meewerkte aan het artikel. Met andere woorden: we ontdekten een waarheid die je op de middelbare school al leert. Davis voegt toe: "Er zit een spanning tussen de twee doelstellingen van het elimineren van voedselverspilling en het vergroten van de voedselzekerheid. Het verbeteren van de efficiëntie van de toeleveringsketen en daardoor het verlagen van de voedselkosten kan helpen om voedsel betaalbaarder te maken in minder bevoorrechte landen. Maar, vooral in die landen, moeten we onze verwachtingen over de milieuvoordelen van het vermijden van verspilling en verlies mogelijk aanpassen."
Om het kort te zeggen: de markt zit de ecologische voordelen van het terugdringen van voedselverspilling in de weg. Toch is beperking van voedselverspilling misschien wel de belangrijkste maatregel om het voedselsysteem te verduurzamen. Om het effect van het terugdringen van verspilling gelijk te laten te zijn aan het ecologisch te verwachten effect, moet je de productie net zo snel verminderen als je de verspilling terugdringt. Ook dat is een economische waarheid als een koe.
WUR MAGNET en EU-beleid
Onlangs besteedde Foodlog aandacht aan het MAGNET-model van Wageningen Economic Research. Dat model onderzoekt de economische, sociale en milieu-effecten van het verminderen van voedselverspilling. De Wageningse onderzoekers voorzien honderden euro's besparing per huishouden door minder weg te gooien, waardoor de prijzen zullen dalen, Europa meer zal kunnen exporteren en ook het milieu nog eens beter af is. Maar dan moeten de Europeanen het bespaarde voedsel dus wel meteen van hun eigen markt weghouden, zoals de Nature-onderzoekers hierboven de facto laten zien. Het zou ook betekenen dat voedsel niet goedkoper, maar juist duurder wordt omdat het aangeboden volume (en niet de besparing) bepalend is voor de prijs die consumenten uiteindelijk betalen.
De discussie over de sociaal-economische gevolgen van voedselverspilling is relevant. De Green Deal van de Europese Commissie wil de hoeveelheid voedselafval in de Unie halveren tegen 2030. Dat is een doelstelling die is afgeleid van de mondiale Sustainable Development Goals van de VN en heeft in de EU gestalte gekregen in de Farm to Fork Strategy. In 2030 moeten verwerking en productie van voedsel 10% minder voedselverspilling opleveren en 30% minder in de detailhandel en gebruik door consumenten.
Onlangs besteedde Foodlog aandacht aan het MAGNET-model van Wageningen Economic Research. Dat model onderzoekt de economische, sociale en milieu-effecten van het verminderen van voedselverspilling. De Wageningse onderzoekers voorzien honderden euro's besparing per huishouden door minder weg te gooien, waardoor de prijzen zullen dalen, Europa meer zal kunnen exporteren en ook het milieu nog eens beter af is. Maar dan moeten de Europeanen het bespaarde voedsel dus wel meteen van hun eigen markt weghouden, zoals de Nature-onderzoekers hierboven de facto laten zien. Het zou ook betekenen dat voedsel niet goedkoper, maar juist duurder wordt omdat het aangeboden volume (en niet de besparing) bepalend is voor de prijs die consumenten uiteindelijk betalen.
De discussie over de sociaal-economische gevolgen van voedselverspilling is relevant. De Green Deal van de Europese Commissie wil de hoeveelheid voedselafval in de Unie halveren tegen 2030. Dat is een doelstelling die is afgeleid van de mondiale Sustainable Development Goals van de VN en heeft in de EU gestalte gekregen in de Farm to Fork Strategy. In 2030 moeten verwerking en productie van voedsel 10% minder voedselverspilling opleveren en 30% minder in de detailhandel en gebruik door consumenten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De vraag zou moeten zijn waarom weggooien, verspillen, 'zonde' is. Want macro-economisch is het juist goed, de productie blijft immers lekker doorgaan, de geldcirculatie ook, de werkgelegenheid wordt bewaard etc. Maar uit oogpunt van duurzaamheid is het niet goed, als we duurzaamheid verstaan als 'de bronnen uitputten'.
Dus verzinnen (hype!) we en masse : van restproducten andere producten maken waar niemand om vraagt. Investeerders zijn er gek op, gek genoeg. Al doende 'redden' we honderdduizenden maaltijden (dat is het jargon).
Maar wordt hiermee het uitputten van de bronnen tegengegaan? Welnee, we houden dat op die manier juist in stand. Het is een parallel verdienmodel. Een 'duurzame chutney', gemaakt van 'geredde' appels en peren, verdringt bovendien een ander product dat nu niet gekocht wordt (en dat dus op zijn beurt verspild wordt).
Ja deze blijft rondzingen in mijn hoofd vandaar toch maar eens reageren.
Ik pak er twee getallen bij: 1 we verspillen 30 % van ons voedsel.
2 650 KJ nodig om 100 KJ voedsel op je bord te krijgen.
Die 30% triggerd.
Met andere woorden elke producent (boer) die stinkende zijn best doet weet die ook dat die 30% voor de vuilnisbelt produceert. Als je dat weet hoe loop je dan door je dieren of over je land kijkend naar je producten. lijkt me wel een ethische vraag.
Stel we hoeven niks meer weg te gooien en we betalen 30% meer voor voedsel dan zou je nog gewoon de zelfde kosten kunnen hebben per dag.
30% minder energie verbruik
30% minder grond gebruik
30% minder productie verwerkings locaties nodig
30% minder dieren en stallen
30% minder arbeid nodig en hier zit dan het sociale aspect.
Hoe benut je de tijd die dan vrij komt.
Als je dat eerst oplost heb je volgens mij pas de infra structuur klaar voor een echt veranderingsproces.
#16 , Willem: "op de een of andere manier naar draagkracht". Daar kan ik deels in meegaan, maar ik denk dat vooral de draagkracht breed in de samenleving vergroot moet worden. De ongelijkheid in inkomen en vermogen wordt nu nog steeds groter. Ook in Nederland. Nederland zit wereldwijd bij de top 3 qua vermogensongelijkheid dacht ik.
Wat Gert zegt in #11, triggert me, "welvaart doet verspillen". Twee dingen: voedsel moet beter beprijst worden, milieukosten beter doorberekend. Als het duurder wordt word er vanzelf minder verspild. Organiseren dat er minder verspild wordt en dan constateren dat het omgekeerde effect bereikt wordt is de wereld op zijn kop. En ten tweede: op een of andere manier naar draagkracht. Voedsel is een van de belangrijkste levensbehoeften, de " milieubeprijzing" mag niet ten koste gaan van de minder daadkrachtigen, en dan vooral globaal gezien, wat mij betreft.
Ik ben altijd heel erg voorstander geweest van globalisering, maar begin ook steeds meer de nadelen te zien.
Als armoe duurzaam maakt, #10, zouden we iets moeten verzinnen hen daarvoor te belonen.
Jan-Peter, ik heb m even ge-edit zodat je vraagtekens - denk ik - verdwenen zijn.