Als gevolg van het conflict tussen Rusland en de Europees-Amerikaanse coalitie over de invloedssfeer van beide blokken in Oekraïne, ontstaat er een boter- en kaasoverschot. Dit wordt opgelost door de melkpoederproductie te verhogen en minder melk te verkazen of tot boter te verwerken. Nieuw-Zeelandse analisten gaven enkele weken geleden al aan niet blij te zijn met die ontwikkeling. Zo ontstaat immers al snel een overschot dat een sterk prijsdrukkend effect op de gehele markt heeft.

Oekraïne en China
Tot voor kort dachten zowel Nieuw-Zeeland als Nederland een grote afzetmarkt voor melkpoeder te hebben gevonden in China. Daar bestaan immers tekorten, terwijl Chinezen veel vertrouwen hebben in de voedselveiligheid van Westerse en vooral Nederlandse en Nieuw-Zeelandse producten.

Die groeikansen leken vorig jaar nog zo groot dat in Nederland supermarkten de babymelkpoeder van een aantal bekende merken gerationeerd gingen verkopen en zelfs af en toe met lege schappen werden geconfronteerd. Door de crisis en handelsoorlog die is ontstaan rond Oekraïne is die situatie omgedraaid. De markt voelt een teveel. Nederlandse boeren die vol optimisme investeerden in meer koeien, meer land en nieuwe en grotere stallen maken zich nu zorgen over hun afzet.

Algerije
Het Noord-Afrikaanse land Algerije is volgens Boerderij geïnteresseerd om Nederlands poeder te kopen. Het land koopt jaarlijks al enkele tienduizenden tonnen en zou de neerwaartse prijsdruk die nu gevoeld kunnen keren. Op dit moment noteert melkpoeder € 2.000 tot € 2.050 per ton. De Algerijnen zouden € 2.300 per geleverde ton willen neertellen. Volgens Boerderij zou een nieuwe kooporder van enkele tienduizenden tonnen poeder de Europese zuivelmarkt "aanzienlijk ontlasten."

Fotocredits: milksculptures, Tambako the Jaguar
Dit artikel afdrukken