“Met toestemming van de klant laat de supermarkt zien hoeveel suiker, voedingsvezels, zout, eiwitten, verzadigd vet, calorieën en koolhydraten hij recent gekocht heeft,” aldus het persbericht. Ook zien klanten de voedingswaarde en hoeveelheid nutriënten per 100 gram. De dienst geeft gezondere alternatieven voor niet-zo-gezonde producten uit het assortiment en maakt daarbij geen onderscheid tussen eigen en overige merken.
Albert Heijn krijgt naar eigen zeggen vaak vragen over hoe gezond of ongezond een product is. Die vraag is moeilijk te beantwoorden omdat de voedingsbehoeften per persoon verschillen. “Deze service maakt het voor mensen heel inzichtelijk of hun aankopen passen bij hun lifestyle of dieet,” zegt hoogleraar Wouter W. van Solinge, Ambassador eHealth & Big Data aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht: “In de praktijk komen wij toch nog vaak tegen dat patiënten met een hoge bloeddruk denken dat een boterham met kaas een gezonde maaltijd voor hen is. Etiketten lezen en dat vertalen naar wat voor jou gezond is, is moeilijk en de vergelijking maken met alternatieven al bijna onmogelijk. Deze service maakt het voor mensen heel inzichtelijk of hun aankopen passen bij hun lifestyle of dieet; eiwitrijk voor een sportief leven of zoutarm bij een hoge bloeddruk.”
Het initiatief is een eerste stap op weg naar een vorm van personalised nutrition, op maat gesneden voedingsadvies voor individuele mensen, vanuit de supermarktformule. Van Solinge: "Wij hopen dat dergelijke toepassingen mensen inspireren een gezondere lifestyle aan te nemen. Als je data analytics koppelt aan voeding, zijn de mogelijkheden legio.”
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik heb even gekeken, maar zie nergens wat dan de gezondere alternatieven voor de toen gekochte bakbloedworst zouden moeten zijn.
'Personalised nutrition' is een beetje een hype en wordt te pas en te onpas van stal gehaald. Dit heeft er nog niet zoveel mee te maken zou ik zeggen. Eén nadeel is bijvoorbeeld dat mensen nog zélf moeten bedenken wat goed voor ze is. Het wordt klanten niet echt gemakkelijk gemaakt om de eigen behoefte (op basis van je persoonlijke toestand) te koppelen aan producten en bijvoorbeeld de persoonlijke gezondheidseffecten van producten mee te nemen in je keuze.
Nu is het daardoor nog vooral leuk voor mensen die er al lekker inzitten en voor wie de toegevoegd waarde wellicht minder groot is. Ik kijk er wel positief naar! Weer een interessante stap op weg naar adviezen waar je als consument echt wat aan hebt en mooi om te zien dat supermarkten hun klanten hierbij helpen.
Fantastisch, die E-Health!
Het wachten is nu natuurlijk weer op een koppeling met de zorgverzekeraars - die NU al in onze medische dossiers gluren om te kijken of je zorgverlener niet misschien te veel factureert -
zodat deze "zorgkostenbewakers" in hun jacht op BIG PatientData - ze blijken uw surfgedrag nu zelfs ook al te verkopen aan Facebook - kunnen gaan bepalen of je geen premieverhoging moet krijgen omdat je misschien te veel suiker en zout bestelt bij AH.
Of sigaretten natuurlijk, zolang AH die sjoemelkankerstokken tenminste nog blijft verkopen.
Ook fijn natuurlijk, dat zo'n E-health-geile Utrechtse professor klinische chemie de privacy van "zijn" patiënten weer zo toegedaan is, en zich zo naïef leent voor Big Data en AH-promotie.
Een UMCU, dat eigenlijk niet zo bekend staat als het gaat om transparantie over het eigen handelen.
Misschien zou deze professor zich beter sterk kunnen maken om
sigaretten uit de schappen van supers als dat AH, en tankstations te weren?
Is het de bedoeling dat we ons medisch dossier inleveren bij AH? Laat dan maar zitten...
Adviseert AH dan pindakaas?