Novo Nordisk, het Deense farmaceutische bedrijf, is inmiddels een indrukwekkende €535 miljard waard voor zijn aandeelhouders. Daarmee is het grootste Europese bedrijf qua beurswaarde. Het staat ruim voor op de oude kampioen, Franse luxeconcern LVMH (€417 miljard) en de Nederlandse beurslieveling ASML (€365 miljard). Ter vergelijking: dat is ruim meer dan de waarde van Nestlé, Unilever en Danone samen. Deze week werd bekend dat de Nederlandse economie door de omzetgrens van €1 biljoen brak. De Amerikaanse concurrent Eli Lilly van Novo Nordisk is nog een maatje groter en heeft een beurswaarde van €742 miljard.

Hoewel de koers van het aandeel Novo Nordisk vorig jaar al door het dak ging, steeg de waarde dit jaar verder door. De meest recente koerssprong was een stijging met bijna 6% procent na de aankondiging dat een nieuw ontwikkelde pil overgewicht met 13,1% terugdringt na 12 weken. Onderzoek legitimeert die claim, die goed valt nadat afgelopen week ook naar buiten kwam dat de wereld wel erg dik geworden is.

Beleggers zijn enthousiast over de potentieel revolutionaire impact van het medicijn in de strijd tegen obesitas.

De koersstijging volgde op de presentatie van de onderzoeksresultaten gisteren tijdens een dag voor investeerders die het Deense bedrijf organiseerde. Daar maakte de farmaceut tevens duidelijk dat de afgelopen maanden miljarden hebben geïnvesteerd in extra productiecapaciteit, onder meer in thuisbasis Denemarken en in Frankrijk, om de explosieve vraag naar zijn diabetes- en obesitasmiddelen bij te kunnen benen.

In februari werd bekend dat het bedrijf €16,5 miljard betaalde voor de Amerikaanse contractproducent Catalent.
  • Deel
Druk af