Het inmiddels wereldberoemde middel Ozempic bevat semaglutide. Dat werkt goed tegen honger. Semaglutide bootst de werking van een hormoon na dat ons lichaam van nature aanmaakt als we eten: GLP-1.
Als we dat hormoon zelf al aanmaken, zou het dan niet mogelijk zijn om de hoeveelheid GLP-1 in je lichaam te verhogen door anders te eten? Ja hoor, dat kan best. En het is niet eens nodig allerlei exotische superfoods te eten. Eet gewoon meer vezels en weet dat sommige vezels beter werken dan andere.
Als je een ontbijt zonder vezels eet, gaat het niveau van GLP-1 in je bloed eerst omhoog en na 2 uur alweer omlaag. Eet je vezels, dan maakt je lichaam uren na de maaltijd nog GLP-1 aan. Bacteriën in de dikke darm breken vezels namelijk af tot kleinere moleculen die op hun beurt leiden tot een hoger niveau aan GLP-1. Het gevolg is dat je waarschijnlijk minder snacktrek ervaart en misschien zelfs minder zin om de volgende maaltijd te eten. NPR zet de vermoedelijke feiten op een rijtje.
Toch is de ene vezel de andere niet. Het gaat erom vezels te eten die fermenteerbaar zijn. Denk aan bèta-glucanen in haver, dextrine in tarwe, oligosachariden in linzen en pectine in appels. Eet je zulke voedingsmiddelen, dan benader je het Ozempic-effect. Wanneer het genoeg is om daar ook verbluffende resultaten van te zien, is weer een andere vraag.
NPR ,
1 nov 2023