Kort 29 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan per Kort bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak. Je kunt ook, net zoals op Facebook, nu ook op Foodlog reageerders met een account oproepen. Dat doe je door hun naam in een reactie te tikken met het @teken daarvoor. Degene die je oproept, krijgt daar per mail melding van. Wil je naar een eerdere reactie verwijzen in de draad waarin je reageert, dan tik je op dezelfde manier # in, zonder spatie gevolgd door het nummer van die reactie.

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat zo. Of gebruik het Kort-formulier!

Fotocredits: invw.org

Na de dood zijn er over het algemeen twee opties, begraven of gecremeerd worden. Kunstenaar Jae Rhim Lee en ondernemer Mike Ma bedachten een derde optie, het Mushroomsuit. Dit is een pak dat je draagt na je overlijden. De schimmels in het pak verwerken je stoffelijke resten tot schone compost. Aankomende lente komt na zes jaar ontwikkelen het Mushroomsuit op de markt.

Lee bedacht dit pak omdat onze lichamen vervuild zijn met toxische stoffen als pesticiden en PCB’s. Bij begraven komen die in het grondwater terecht; bij cremeren komen ze vrij via de lucht. Het Mushroomsuit lost dit probleem op. De schimmels waaruit het bestaat kunnen deze stoffen afbreken tot schone compost zonder toxische stoffen. Zo kan ons lichaam weer gebruikt worden als mest in de kringloopeconomie.

Lee zegt dat het Mushroomsuit voor veel mensen een ongemakkelijk voelend concept is. “We willen ons voedsel eten en niet gegeten worden door ons voedsel” zegt ze in een TED Talk. Lee ziet het Mushroom pak als een symbool voor een andere manier van denken over de dood en de relatie tussen lichaam, het milieu en de voedselcyclus.

Staatssecretaris Martijn Van Dam (EZ) gaf afgelopen woensdag in een debat aan dat hij de ‘gewone’ melkveebedrijven(± 85 koeien) een steuntje in de rug wil geven door het fosfaatrechtenstelsel. Dit debat ging over de groei van de melkveehouderij. Volgens Van Dam heeft de ‘gewone’ melkveehouder het moeilijker in de huidige markt dan grote bedrijven.

De 'gewone' bedrijven zijn minder goed in staat de lage melkprijzen op te vangen. Details over het fosfaatrechtenstelsel gaf de staatssecretaris niet. Wel zei Van Dam dat het niet de bedoeling is dat het fosfaatrechtenstelsel de ‘gewone’ melkveehouder stimuleert om verder te intensiveren. Verdere details over het fosfaatrechtenstelsel worden half februari bekend gemaakt.

Vanuit Nieuw-Zeeland was deze week te horen dat dergelijke steunmaatregelen ervoor zorgen dat Europa de wereldmelkprijs negatief beïnvloedt door marktwerking tegen te gaan.

McDonald's bood donderdag in allerijl zijn excuses aan. Op de sociale media was een storm aan protesten losgebarsten over de nieuwe mozzarella-sticks. Die introduceerde de fastfoodketen begin dit jaar in de VS als een extra bijgerecht.

Op de foto's staren holle sticks de kijker aan. De kaas is in geen velden of wegen te bekennen. Volgens McDonald's betreft het een klein aantal gevallen waarin de kaas tijdens het frituren uit de sticks smelt en hadden deze sticks niet aan de klanten verkocht mogen worden. "We bieden onze verontschuldigingen aan aan de klanten die hier de dupe van zijn geworden. We werken er aan het probleem in onze restaurants op te lossen", aldus een zegsvrouw in de ChicagoTribune. Verzoeken om een nadere reactie leverden tot op heden niets op, melden diverse media.


PvdA-kamerlid Henk Leenders diende deze week tijdens het plenaire Kamerdebat over de toestand van de natuur in Nederland een motie in om braakliggende terreinen in te zaaien met bijvriendelijke planten.

Volgens Leenders hebben de bijenpopulaties het moeilijk door een gebrek aan voedsel, dat wordt veroorzaakt door een schrale biodiversiteit. Wanneer lokale overheden, projectontwikkelaars en grondeigenaren hun braakliggende gronden laten inzaaien helpt dat een hoop, aldus de PvdA. De regering moet dat aan de orde stellen in het Bijenberaad, een landelijk platform. Leenders vraagt in zijn motie ook te onderzoeken of inzaaien van braakliggende landbouwgrond kan worden betaald vanuit de gelden voor de vergroening van het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Henk Leenders deed inspiratie op tijdens een bezoek aan imkers in Tilburg. In die stad zijn al vaker braakliggende percelen ingezaaid met bijvriendelijke planten.

Het tweede arrondissement in Parijs is de enige Parijse wijk zonder fastfood-vestiging, en dat willen de bewoners graag zo houden. Donderdag zette Europarlementariër José Bové een nieuwe protestronde kracht bij. Bové bracht jaren geleden enige tijd in het gevang door nadat hij in Millau een McDonald's met een bulldozer had platgewalst. "Het doet me enorm genoegen om me tegen een McDo teweer te stellen voordat deze zelfs maar gebouwd is!", zei Bové bij deze in genoeglijke sfeer verlopen gelegenheid.

De Parijse gemeenteraad heeft al twee keer een bouwvergunning aan fastfood-concern McDonald's geweigerd. McDonald's wil op de hoek van de rue Réaumur en de rue des Petits Carreaux (IIe) een vestiging openen met 160 zitplaatsen over 3 niveaus. De burgemeester van het stadsdeel heeft de derde poging met een negatief advies doorgestuurd. Hij verdedigt de winkeliers en restauranthouders in zijn wijk tegen 'een merk dat een symbool is van de malbouffe'.

De bewoners van het arrondissement, verenigd in het Collectif quartier sans McDo, vrezen dat een fast-food vestiging "volledig afbreuk doet aan de wijk. [..] Wij houden van de rue Montorgeuil waar je restaurants vindt waar Balzac en Stendhal nog gegeten hebben en waar de geest van les Halles nog heerst", citeert de krant.

De Belgische Consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft tegen 7 voedingsproducenten een klacht ingediend bij de FOD Economie. De fabrikanten laten op hun verpakkingen afbeeldingen zien met fruit, terwijl dat in de praktijk alleen maar als "alibi voor de vele aroma's en kleurstoffen" dient.

Als voorbeeld noemt Test-Aankoop de Granny-koeken van Lu. Op de verpakking prijkt "53 procent granen en fruit”, terwijl er in werkelijkheid 2,6% puree van rode vruchten in zit. "Wat eruitziet als stukjes gedroogd fruit, is in werkelijkheid samengesteld uit vruchtenpuree, suiker, aroma’s en kleurstoffen”. Een andere veelvoorkomende truc bij de 120 onderzochte producten is het vervangen van exotisch fruit door goedkopere soorten als appel. Ook het gebruik van aroma's en smaakstoffen zonder dat er zelfs maar een spoortje echt fruit verwerkt wordt, komt voor, bijvoorbeeld in de verse kaasjes van Danonino.

Test-Aankoop wil met de klacht 'een voorbeeld stellen' en ook bewerkstelligen dat de bestaande regels strenger worden toegepast. “Dat de ingrediëntenlijst correct en volledig is, betekent niet dat de verpakking als geheel niet misleidend kan zijn”, zegt de consumentenorganisatie, onder verwijzing naar een vonnis van het Europese Hof van Justitie. Bovendien wil Test-Aankoop dat er specifieke richtlijnen komen met minimumpercentages voor bepaalde voedingscategorieën als vruchtenyoghurt en -dranken.

Een nieuwe vleesvervanger van haver en tuinbonen ziet eruit als pulled pork en smaakt een beetje naar kip. De aminozuren die de haver mist zitten in de bonen en dat maakt het zo’ n goede combinatie, vindt oprichter Reetta Kivela.

Kivela deed onderzoek naar haver aan de Universiteit van Helsinki. Hieruit ontstond de start-up Gold & Green die de vleesvervanger ontwikkelde. De uitvinders van het product patenteerden de productiemethode waarmee ze de vezelstructuur creëerden.

Gold & Green haalde vorig jaar €300.000 bij elkaar. Nu probeert het bedrijf de vleesvervanger-markt te veroveren en zoeken ze naar een tweede som geld om de productie te kunnen starten. Hoe doel is om de 'pulled oats' voor het einde van dit jaar in de schappen van Zweedse en Finse supers te leggen, schrijft Reuters.

Consumenten omarmden al eerder eiwitrijke vleesvervangers van tarwe, soya en andere bonen. De wereldwijde vleesvervanger-markt was $1,8 miljard waard vorig jaar en volgens Euromonitor International zal hij groeien naar $2,2 miljard in 2020. De twee grootste spelers met elk ongeveer 13% zijn Kellogg en Monde Nissin Corp, dat afgelopen jaar de Britse firma Quorn Foods voor €700 miljoen overnam.

Competitie op het werk kan er aan bijdragen werknemers actiever te maken en naar een gezondere leefstijl te helpen. Dit onderzochten Ed Gardiner van de Warwick Business School en Claire McDonald van de Royal Society for Public Health voor het BBC programma ’Trust me, I’m a doctor’. Aan het vier weken durende experiment deden 36 werknemers mee, die allemaal stappentellers kregen om hun fysieke activiteit op een werkdag te meten.

De deelnemers werden ingedeeld in drie groepen. Eén groep functioneerde als controlegroep en kreeg informatie over een gezonde leefstijl. De andere twee groepen kregen een uitdaging mee om meer in beweging te komen. De ene groep moest samenwerken naar een gezamenlijk aantal stappen toe. De andere groep ging de competitie met elkaar aan wie het meest kon bewegen op een dag. Iedere week kregen de teams een update over de stand. Na 4 weken bleek dat de fysieke activiteit in de controlegroep nagenoeg gelijk was gebleven. De groep die moest samenwerken was 16% meer stappen gaan zetten. Het grootste effect was te zien in de competitieve groep; daar waren de deelnemers 30% meer actief dan aan het begin van het experiment. In deze laatste groep vergrootte de activiteit wekelijks, terwijl de andere twee groepen relatief gelijk bleven gedurende de vier weken van het experiment.

Gardiner: “Uit de gedragswetenschappen kennen we het concept van ’social proof’ waarbij de kans groter is dat je iets volhoudt als je het met anderen doet. Sociale druk motiveert en door andere mensen erbij te betrekken is het leuker om te doen.” Hij voegt daaraan toe dat de meeste mensen wel gezonder willen leven, maar dat het door omstandigheden vaak niet lukt. “Een simpele interventie zoals het opzetten van een competitie kan mensen helpen de beslissingen te nemen die goed voor ze zijn en leiden naar een gezonde en gelukkige leefstijl.”

Een Chinese man die werd betrapt bij het stelen van GMO-maïszaad, heeft in de rechtszaal schuld erkend. De 46-jarige man was in 2013 betrapt bij de diefstal van zaad uit velden in Iowa. Bewakers ontdekten verdachte activiteiten in de velden door 'rondkruipende Chinese mannnen'. Vijf medeverdachten wisten de VS te ontvluchten.

Mo Hailong gaf, in ruil voor een schikking, toe dat hij het zaad in opdracht van zijn werkgever, Beijing Dabeinong Technology Group, gestolen had. Het was de bedoeling het zaad naar China te smokkelen, waar wetenschappers zouden proberen de technische eigenschappen van het hightech zaad te repliceren voor commerciële doeleinden.

"Het gestolen zaad valt onder het waardevolle intellectuele eigendom van DuPont Pioneer en Monsanto", schrijft het Ministerie van Justitie in een verklaring. Mo Hailong hangt door de schikking nog maximaal 5 jaar gevangenisstraf (in plaats van 10 jaar) boven het hoofd.

Volgens nieuw onderzoek is het opruimen van plastic in kustwateren de meest efficiënte manier om mariene ecosystemen te beschermen tegen plasticvervuiling. Dat zou effectiever zijn dan het aanpakken van de 'plasticsoep'.

De plasticsoep is een gebied in de Stille Oceaan waar door de oceaanstromen plastic afval bijeen gedreven wordt. Er zijn projecten als The Ocean Cleanup gaande om de plasticsoep op te ruimen.
Peter Sherman van Imperial College en dr. Van Sebbille van Imperial's Grantham Institute berekenden wat het effect van een tienjarig project zou zijn van enerzijds 'plastic collectoren' dichtbij de kust en anderzijds 'plastic collectoren' in de plasticsoep. Het blijkt dat collectoren voor de kust 31% van de microplastics zouden kunnen verwijderen, collectoren in de plasticsoep maar 17%.

Volgens onderzoeker Sherman is het logischer om de vervuiling bij de de kust aan te pakken omdat daar de aanvoerstroom van plastic het grootst is. Ook heeft het plastic minder tijd gehad om schade aan te richten aan ecosystemen. Daarnaast is volgens Sherman de plasticsoep een zone waar maar weinig leven is in tegenstelling tot de kustecosystemen.

De belangrijkste bron van plasticvervuiling zijn dichtbevolkte kustgebieden. GRIST meldde recent dat 60% van het plastic in de oceanen afkomstig is van maar vijf landen: China, Indonesië, de Filipijnen, Thailand en Vietnam. In deze landen wordt maar 40% van het afval opgehaald. Plastic tassen, doppen, verpakkingen en vezels spoelen in de oceaan via stadsrivieren, riolen en afvalstortplaatsen. Grotere plastics breken af in zeer kleine plasticfragmenten die meer dan honderden jaren in het oceaanwater kunnen blijven zweven. Deze microplastics worden gegeten door plankton en zeedieren en belanden daarmee in de voedselketen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Jan Cees Vogelaar 1

Likes vandaag

willem van aaken

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Wouter v.d. Weijden

Strategie duurzame landbouw

Likes vandaag

Wiebren van Stralen

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag