De Belgische Consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft tegen 7 voedingsproducenten een klacht ingediend bij de FOD Economie. De fabrikanten laten op hun verpakkingen afbeeldingen zien met fruit, terwijl dat in de praktijk alleen maar als "alibi voor de vele aroma's en kleurstoffen" dient.

Als voorbeeld noemt Test-Aankoop de Granny-koeken van Lu. Op de verpakking prijkt "53 procent granen en fruit”, terwijl er in werkelijkheid 2,6% puree van rode vruchten in zit. "Wat eruitziet als stukjes gedroogd fruit, is in werkelijkheid samengesteld uit vruchtenpuree, suiker, aroma’s en kleurstoffen”. Een andere veelvoorkomende truc bij de 120 onderzochte producten is het vervangen van exotisch fruit door goedkopere soorten als appel. Ook het gebruik van aroma's en smaakstoffen zonder dat er zelfs maar een spoortje echt fruit verwerkt wordt, komt voor, bijvoorbeeld in de verse kaasjes van Danonino.

Test-Aankoop wil met de klacht 'een voorbeeld stellen' en ook bewerkstelligen dat de bestaande regels strenger worden toegepast. “Dat de ingrediëntenlijst correct en volledig is, betekent niet dat de verpakking als geheel niet misleidend kan zijn”, zegt de consumentenorganisatie, onder verwijzing naar een vonnis van het Europese Hof van Justitie. Bovendien wil Test-Aankoop dat er specifieke richtlijnen komen met minimumpercentages voor bepaalde voedingscategorieën als vruchtenyoghurt en -dranken.
De Standaard - Test-Aankoop dient klacht in vanwege misleidend fruit op etiketten
Reageer
  • Deel
Druk af