Een nieuwe vleesvervanger van haver en tuinbonen ziet eruit als pulled pork en smaakt een beetje naar kip. De aminozuren die de haver mist zitten in de bonen en dat maakt het zo’ n goede combinatie, vindt oprichter Reetta Kivela.
Kivela deed onderzoek naar haver aan de Universiteit van Helsinki. Hieruit ontstond de start-up Gold & Green die de vleesvervanger ontwikkelde. De uitvinders van het product patenteerden de productiemethode waarmee ze de vezelstructuur creëerden.
Gold & Green haalde vorig jaar €300.000 bij elkaar. Nu probeert het bedrijf de vleesvervanger-markt te veroveren en zoeken ze naar een tweede som geld om de productie te kunnen starten. Hoe doel is om de 'pulled oats' voor het einde van dit jaar in de schappen van Zweedse en Finse supers te leggen, schrijft Reuters.
Consumenten omarmden al eerder eiwitrijke vleesvervangers van tarwe, soya en andere bonen. De wereldwijde vleesvervanger-markt was $1,8 miljard waard vorig jaar en volgens Euromonitor International zal hij groeien naar $2,2 miljard in 2020. De twee grootste spelers met elk ongeveer 13% zijn Kellogg en Monde Nissin Corp, dat afgelopen jaar de Britse firma Quorn Foods voor €700 miljoen overnam.
Reuters - Finnish 'pulled oats' maker wants a bite of the meat substitutes market
Kivela deed onderzoek naar haver aan de Universiteit van Helsinki. Hieruit ontstond de start-up Gold & Green die de vleesvervanger ontwikkelde. De uitvinders van het product patenteerden de productiemethode waarmee ze de vezelstructuur creëerden.
Gold & Green haalde vorig jaar €300.000 bij elkaar. Nu probeert het bedrijf de vleesvervanger-markt te veroveren en zoeken ze naar een tweede som geld om de productie te kunnen starten. Hoe doel is om de 'pulled oats' voor het einde van dit jaar in de schappen van Zweedse en Finse supers te leggen, schrijft Reuters.
Consumenten omarmden al eerder eiwitrijke vleesvervangers van tarwe, soya en andere bonen. De wereldwijde vleesvervanger-markt was $1,8 miljard waard vorig jaar en volgens Euromonitor International zal hij groeien naar $2,2 miljard in 2020. De twee grootste spelers met elk ongeveer 13% zijn Kellogg en Monde Nissin Corp, dat afgelopen jaar de Britse firma Quorn Foods voor €700 miljoen overnam.
Jarno, volgens mij heb ik Wouter zijn vraag beantwoord. Die vraag is:
"Waarom moet je van bonen iets anders maken dat wel energie kost en een duurder product oplevert dan wat die bonen kosten, maar geen spat beter is voor mensen? Waarom wil iemand havermout eten die op kip lijkt?"
Wat mis je in mijn antwoord?
Enno, lees de reactie van Wouter nog eens!
En leg dan uit, dat in het oogpunt van carbonfootprint, het verstandiger is om naar een 'vleesvervanger' of wat dies meer zei over te stappen.
Om tegemoet te komen aan gehechtheid aan traditionele gerechten met vlees en zuivel, zijn er, vleesvervangers, plantaardige melk en plantaardige kaas. Om die traditionele gerechten te kunnen maken zonder daarvoor een dier te kwellen, of te beperken in levensruimte en mogelijkheden. Wie eenmaal onthecht is, wat oefent met recepten, heeft geen vleesvervangers of plantaardige zuivel nodig, die weet dat zeer divers, zeer lekker en gezond eten, te maken is van bladgroen, stengels, knollen, fruit en zaden.
Nooit kreeg ik goed antwoord. Ik vraag het nog eens. Waarom moet je van bonen iets anders maken dat wel energie kost en een duurder product oplevert dan wat die bonen kosten, maar geen spat beter is voor mensen? Waarom wil iemand havermout eten die op kip lijkt?
Ik heb verschillende soorten gedroogde tuinbonen uit een Turkse winkel, ik heb verschillende havermouten. Haal er stunts mee uit, thuis. Maar het komt niet in me op om er iets van te maken wat er al is en waar het alleen maar op kan lijken; vlees.
Die donkere tuinbonen van de Turk trouwens, na het weken en koken komt vanonder het deksel vandaan, een geur die herinnert aan poep. Zit daar een verklaring in voor hang naar vegetarisch vlees?