Een nieuwe vleesvervanger van haver en tuinbonen ziet eruit als pulled pork en smaakt een beetje naar kip. De aminozuren die de haver mist zitten in de bonen en dat maakt het zo’ n goede combinatie, vindt oprichter Reetta Kivela.

Kivela deed onderzoek naar haver aan de Universiteit van Helsinki. Hieruit ontstond de start-up Gold & Green die de vleesvervanger ontwikkelde. De uitvinders van het product patenteerden de productiemethode waarmee ze de vezelstructuur creëerden.

Gold & Green haalde vorig jaar €300.000 bij elkaar. Nu probeert het bedrijf de vleesvervanger-markt te veroveren en zoeken ze naar een tweede som geld om de productie te kunnen starten. Hoe doel is om de 'pulled oats' voor het einde van dit jaar in de schappen van Zweedse en Finse supers te leggen, schrijft Reuters.

Consumenten omarmden al eerder eiwitrijke vleesvervangers van tarwe, soya en andere bonen. De wereldwijde vleesvervanger-markt was $1,8 miljard waard vorig jaar en volgens Euromonitor International zal hij groeien naar $2,2 miljard in 2020. De twee grootste spelers met elk ongeveer 13% zijn Kellogg en Monde Nissin Corp, dat afgelopen jaar de Britse firma Quorn Foods voor €700 miljoen overnam.
Reuters - Finnish 'pulled oats' maker wants a bite of the meat substitutes market
Reageer
  • Deel
Druk af