Competitie op het werk kan er aan bijdragen werknemers actiever te maken en naar een gezondere leefstijl te helpen. Dit onderzochten Ed Gardiner van de Warwick Business School en Claire McDonald van de Royal Society for Public Health voor het BBC programma ’Trust me, I’m a doctor’. Aan het vier weken durende experiment deden 36 werknemers mee, die allemaal stappentellers kregen om hun fysieke activiteit op een werkdag te meten.

De deelnemers werden ingedeeld in drie groepen. Eén groep functioneerde als controlegroep en kreeg informatie over een gezonde leefstijl. De andere twee groepen kregen een uitdaging mee om meer in beweging te komen. De ene groep moest samenwerken naar een gezamenlijk aantal stappen toe. De andere groep ging de competitie met elkaar aan wie het meest kon bewegen op een dag. Iedere week kregen de teams een update over de stand. Na 4 weken bleek dat de fysieke activiteit in de controlegroep nagenoeg gelijk was gebleven. De groep die moest samenwerken was 16% meer stappen gaan zetten. Het grootste effect was te zien in de competitieve groep; daar waren de deelnemers 30% meer actief dan aan het begin van het experiment. In deze laatste groep vergrootte de activiteit wekelijks, terwijl de andere twee groepen relatief gelijk bleven gedurende de vier weken van het experiment.

Gardiner: “Uit de gedragswetenschappen kennen we het concept van ’social proof’ waarbij de kans groter is dat je iets volhoudt als je het met anderen doet. Sociale druk motiveert en door andere mensen erbij te betrekken is het leuker om te doen.” Hij voegt daaraan toe dat de meeste mensen wel gezonder willen leven, maar dat het door omstandigheden vaak niet lukt. “Een simpele interventie zoals het opzetten van een competitie kan mensen helpen de beslissingen te nemen die goed voor ze zijn en leiden naar een gezonde en gelukkige leefstijl.”
MNT - Nudging us to health: how office competition can help
Reageer
  • Deel
Druk af