27 mrt in de Media

  • Deel dit artikel:
Actueel nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

In 2016 kwam op 3,9% van de Nederlandse pluimveeproducten een hoge Campylobacter-waarde voor. In 2009 werd nog op 9,8% van de monsters een waarde van meer dan 1.000 kve (kolonievormende eenheden) gemeten. Dat meldt branchevereniging Nepluvi. Ook bij pluimveebedrijven daalt het percentage campylobacter-besmettingen. In 2016 was 55,5% van het ter slacht aangeboden pluimvee vrij van campylobacter-besmetting, tegen 47% in 2011. De sector werkt gericht aan het terugdringen van hoge Campylobacter-waarden. Blootstelling aan lage waarden blijkt de afweer tegen de ziekteverwekker juist te versterken.

Het Amerikaanse bedrijf Impossible Foods, dat plantaardige ham- en cheeseburgers maakt, neemt een nieuwe fabriek in gebruik. De capaciteit van de fabriek ligt 250 keer hoger dan de huidige. De nieuwe productielocatie gaat maandelijks 450.000 kilo plantaardige hamburgers produceren, genoeg voor 4 miljoen mensen. Voor de 'Impossible Burger' is 75% minder water en 95% minder land nodig dan voor een burger van vlees. De productie bespaart bovendien tot zo’n 87% broeikasgasuitstoot. Dat meldt Duurzaam Bedrijfsleven.

Dat meldt evmi. Met de samenwerking willen HelloFresh en de paprikatelers de consumptie van paprika’s van Nederlandse bodem bevorderen. Vanaf april kunnen klanten van HelloFresh een half jaar lang maandelijks een gerecht met paprika selecteren voor in hun maaltijdbox.

Dat meldt Nieuws voor diëtisten. Alpro Go On is geschikt voor iedereen, maar zeker voor mensen met koemelkallergie of lactose-intolerantie. Het is de eerste plantaardige variatie op kwark en bevat veel hoogwaardige eiwitten (uit soja). De kwark is goed te combineren met vers fruit en/of ontbijtgranen. Ook is de kwark te verwerken in taart, zoals kwarktaart of cheesecake. Meer informatie is te vinden op de website van Alpro.

De komst van een mega-geitenhouderij even buiten Bavel baart de inwoners van het dorp zorgen om de ermee samenhangende gezondheidsrisico's. "We weten allemaal toch wat de gevolgen zijn geweest van de Q-koorts hier in Brabant", vertelt dorpsraadvoorzitter Toine van Es aan BN De Stem. De dorpsraad stuurde een brandbrief naar de wethouders van Breda om de komst van de stal te voorkomen. Van Es: "Megastallen voor geiten horen niet in dichtbevolkte gebieden".

Als 10% van de Belgische volwassenen overschakelt op een meer plantaardig eetpatroon, levert dat in 20 jaar tijd een winst van 200 gezonde levensjaren op per duizend mensen. Geëxtrapoleerd naar de volledige volwassen Belgische bevolking is dat 160.000 jaar winst. Die gezonde levensjaren spaart de Belgische overheid bijna € 1,3 miljard uit. Dat zei prof. Lieven Annemans, gezondheidseconoom van de UGent tijdens een symposium voor het 20-jarige bestaan van de Alpro Foundation. Om gezonder te eten, is het volgens Annemans "voldoende om ervoor te zorgen dat maximum een derde van wat je eet van dierlijke oorsprong is, bijvoorbeeld vlees, melk en kaas".

Vandaag wordt natuurgebied Hemelrijkse Waard aan de Maas officieel geopend. Rijkswaterstaat heeft er achttien dode bomen in het water 'gekieperd' (en aan de bodem verankerd). Dat zorgt voor een 'boomrif' dat "wonderen moet doen voor plant, dier en waterkwaliteit", schrijft de Volkskrant.

"Een bakkerszaak waar je ook wat kunt eten", dat was de droom van Dimitri en Diante Roels toen zij 20 jaar geleden begonnen met het Vlaamsch Broodhuys. Blurring was toen in Nederland nog niet toegestaan. "Als je retail en horeca in één pand wilde hebben, moest je er volgens de wet een muur tussen plaatsen", aldus Dimitri Roels in Out.of.Home Shops. In een interview vertelt hij over hoe hij ervoor zorgt dat zijn bedrijf in een veranderende markt uitgroeide tot een formule met 14 ‘Baker’s Cafés’ en 21 shop-in-shopconcepten

Dat meldt De Levensmiddelenkrant. Remia's nieuwe Bikkelsaus komt uit de keuken van Gerda de Reus, ondernemer en eigenaresse van Lunchroom Kruimeltje. Innovatief frites eten doe je op de Bikkeltafel. Dat is een tafel verpakt in bikkelfolie, waarop rechtstreeks de pikante Bikkelsaus en grote porties frites geserveerd worden. Remia hoopt dat deze manier van frites eten een nieuwe traditie wordt.

Ziekenhuizen kunnen jaarlijks miljoenen euro's besparen als ze kankerpatiënten hun dure medicijnen laten innemen met een ontbijt. Van alle geneesmiddelen tegen kanker moet volgens de bijsluiter 40% op een nuchtere maag worden geslikt. Wetenschappers van het Radboudumc hebben vastgesteld dat de dosering van sommige kankermedicijnen omlaag kan als ze worden gecombineerd met een boterham met hagelslag of een bordje brinta. Zelfs cola zou werken, meldt de Volkskrant.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

alfred van mameren

Likes vandaag

Frank Eric van der Meer

tuinman met biodiversiteit

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Jos Verstraten

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Frans Aarts

Land- en tuinbouw

Likes vandaag