In 2016 kwam op 3,9% van de Nederlandse pluimveeproducten een hoge Campylobacter-waarde voor. In 2009 werd nog op 9,8% van de monsters een waarde van meer dan 1.000 kve (kolonievormende eenheden) gemeten. Dat meldt branchevereniging Nepluvi. Ook bij pluimveebedrijven daalt het percentage campylobacter-besmettingen. In 2016 was 55,5% van het ter slacht aangeboden pluimvee vrij van campylobacter-besmetting, tegen 47% in 2011. De sector werkt gericht aan het terugdringen van hoge Campylobacter-waarden. Blootstelling aan lage waarden blijkt de afweer tegen de ziekteverwekker juist te versterken.
Boerderij - Minder Campylobacter op pluimveevlees
Lees ook
-
2
+Zes keer zo vaak ziek door eten in een Amerikaanse nor 25 jan 2018
- 2 Nieuw etiket moet waarschuwen tegen gevaren kippenvlees 6 okt 2016
- 5 Sanitair Romeinen maakte geen verschil 10 jan 2016
- 0 Duitsland grootste bron campylobacter, salmonella en listeria 20 dec 2015
- 4 Kipexpert LEI: ‘CBS-cijfers kip kloppen niet’ 2 sep 2015