Lokaal doen
Treehugger is groot voorstander van 'lokaal eten', dat steeds populairder wordt in de Engelssprekende wereld en Europa. Daarom presenteert de site 8 simpele manieren om bij te dragen aan lokaal eten. Omdat we niet allemaal in Ontario wonen:
1. Sluit je aan bij een Community-Supported Agriculture programma - zeg een stadstuinbouwinitiatief of een groententas. Je koopt vooraf een seizoensaandeel en krijgt iedere week een hoeveelheid (biologische) groenten en fruit.
2. Doe je inkopen op de lokale (boeren) markt
3. Koop een heel dier (en een grote diepvriezer)
4. Plan wat je gaat eten (de hele week vooruit, en houdt rekening met restjes)
5. Gebruik alles van de groente (afsnijdsels en lelijke stukken kunnen prima in de soep)
6. Eet bij lokale restaurants, die lokaal inkopen
7. Vraag naar B-keus (net zo lekker, minder mooi) én kook twee keer zoveel zodat je over hebt voor een volgende keer
8. Leer je kinderen alles te eten.
Economische waarde
Natuurlijk, dat klinkt zoals het al klonk toen biologische winkels nog alleen voor geitenwollensokken waren. Maar kijk eens naar de bedragen. The Ontario Table berekende met z'n 13,5 miljoen inwoners dat het de eigen economie voor een best interessant bedrag zou kunnen laten groeien. Stel dat je het budget uitbreidt tot een derde van je inkopen en reken het dan eens uit voor Nederland. Want dat is de grote vraag om een lokaal systeem rond te krijgen: levert het economische waarde op? Als het dat niet doet, blijft het een niche voor mensen met een levenshouding.
Fotocredits: Ontario, boerenmarkt, Jamie McCaffrey
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Eigen lokale voedselbron eerst !
Waarom eigenlijk ?
En is dat wel zo verstandig ?
Zeker in een tijd dat qua schaal-beleving de hele wereld je eigen dorp geworden is..
Het lijkt wat ouderwets - 'Koop Nederlandse waar, dan helpen wij elkaar' - maar het principe werkt natuurlijk ook op lokale schaal!