Meer dan tien jaar onderhandelen ging er aan vooraf, maar in de loop van de komende twee jaar zullen er dan eindelijke nieuwe, eenduidige, regels van kracht worden voor de verkoop van het beroemdste product van Canada: de maple syrup (esdoornsiroop).

Gezamenlijk opgestelde regels
Aan de nieuwe regels werkten overheden, voedselveiligheidsautoriteiten én siroopproducenten uit Canada en de VS mee. Canada produceert 84% van alle maple syrup wereldwijd, de rest komt uit de 12 staten van de VS die aan Canada grens grenzen. De waarde van de Canadese maple syrupsector bedraagt zo'n 1 miljard dollar omzet jaarlijks.

Kleurschakeringen en kwaliteitsklassen
De nieuwe regels kennen onder andere een harmonisatie van de verschillende kwaliteitsklassen. Er komt nu een klassering op basis van kleur. Ook kunnen consumenten straks op het etiket aflezen wat ze nu precies in handen hebben. Er komt namelijk eindelijk een definitie (!) van wat maple syrup mag heten en van de smaak die consumenten mogen verwachten.
Ook de smaakverschillen tussen de verschillende schakeringen maple syrup worden beschreven.

"De intensiteit van de smaak varieert van de lichtstgekleurde, delicaat smakende variëteit naar de donkerste, die een ronduit sterke smaak heeft", aldus Dave Chapeskie van het International Maple Syrup Institute in de National Post.

Er zijn straks vier schakeringen, van licht goud tot donker, en twee kwaliteiten: Grade A en 'Processing Grade'. Die laatste is nog steeds pure maple syrup, maar kan 'minimale voedselkwaliteitsgebreken vertonen'.

'Nep' aanpakken
Met de nieuwe regels in de hand wordt het, hoe dan ook, voortaan ook stukken eenvoudiger nep-maple syrup aan te pakken. Zoals senator Nancy Greene Raine zegt: "Als je ooit op een Parijse straatmarkt bent geweest, bijvoorbeeld, waar je bordjes met 'echte Canadese maple syrup' ziet staan, terwijl dat wat ze verkopen nauwelijks een druppel maple syrup bevat - het is vooral suikerwater. Dat zullen ze niet meer kunnen doen. Dat is fraude."

Fotocredits: 'I NEED more choices', LongitudeLatitude
Dit artikel afdrukken