Health Canada is bezig met een herziening van hun Food Guide, de Canadese voedingsrichtlijnen. Daarin spelen de verhoudingen tussen koolhydraten en vetten een belangrijke rol. De Canadese zorgprofessionals maken zich zorgen omdat ze denken dat de herziening van de Food Guide niet correct onderbouwd wordt.

“Het bewijs rond verzadigd vet is nog steeds in beweging. Als deskundigen het niet met elkaar eens zijn, kunnen we geen aanbevelingen doen en moeten de richtlijnen zwijgen”, schrijven ze bij monde van dokter Èvelyne Bourdua-Roy in een brief in de Huffingtonpost. De bezorgde behandelaars wijzen erop dat de Canadese Hartstichting in 2015 dezelfde wetenschappelijke bewijzen bekeek als Health Canada, maar tot een andere conclusie kwam.

Obesitascrisis
De verontruste Canadezen zien een verband tussen de aanbevelingen van 40 jaar geleden om minder vet en meer koolhydraten te eten en de wereldwijde “explosie” in type-2 diabetes, obesitas en andere voedingsgerelateerde ziektes. Die komen nu ook bij kinderen veelvuldig voor. Volgens de zorgprofessionals hebben traditionele methodes om dit te bestrijden de afgelopen 40 jaar niet gewerkt. “Daarom hebben we een netwerk gevormd van Canadese zorgprofessionals die 'terug naar school' zijn gegaan om deze crisis te stoppen. We leerden dat er geen goed ondersteunend bewijs was voor het advies om minder vet en meer koolhydraten te eten. Onze voedingsrichtlijnen zijn sterk gebaseerd op de Amerikaanse voedingsrichtlijnen, maar de National Academies hebben hun ernstige zorgen geuit over de wetenschappelijke nauwkeurigheid van deze richtlijnen”, schrijft Bourdua-Roy. “We hebben te kampen met desastreuze onbedoelde gevolgen van het maken van voedingsbeleid op basis van foutieve informatie."

De 717 Canadese zorgprofessionals pleiten voor richtlijnen op basis van grondige, recente wetenschap. Hiervoor schreven en ondertekenden ze allen een brief en stuurden die naar Health Canada. Dat haalde weinig uit. De minister van Volksgezondheid negeerde hun zorgen in een ontwijkend antwoord. Daarom richtten ze een speciale website in waarop een petitie staat voor
“Support evidence based Food Guidelines”. Dat moet de boodschap van de zorgprofessionals verder verspreiden en onder de aandacht brengen van alle Canadezen. Onderwijl adviseren ze Canadezen alvast vooral real food, onbewerkte producten, te eten.
Dit artikel afdrukken