Waaraan zie je wat dit is?
Nieuwe inzendingen van planten, vruchten, zaden etc. in hun prille stadium, bloeiwijze of vruchtzetting zijn nog altijd welkom op redactie@foodlog.nl.
Fotocredits: Jopie Duijnhouwer
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
ik mail je en stuur dan per enveloppe wat zaadjes op van de echte Gurke, maar je raad om de paprikas te laten voor wat ze zijn volg ik niet op want hoop toch op wat oude tuinders daar met een paprikakas of tuin,( op de Wener Nash markt zijn die pepers ook wel te koop, plus al die poeders van suess tot zeer scharf). In mijn Oesterrichische Spezialitaeten staat die Goulash als Szegediner Gulasch, het eindigt met- Kuemmel nach belieben- (over kummel, komijn en karwij ook ooit oorlog gevoerd in nrc kookrubriek ). in het klassieke werkje van ene Gundel heet het dan weer Szekely G., maar het is natuurlijk allemaal een pot goulashnat (figuurlijk want het is geen soep, zoals je al zegt) , in de boekenkast van mijn moeder stond een boek vd schrijfster Szekely Lulofs, stof te over voor aardige historische en culinaire uitweidingen dus.
@Dirk Zavel #30
Bedoel je de soep, of de Pörkölt met varkensvlees, zuurkool en zure room uit Szeged. Ook wel Szgékeli Gulyás genoemd.
Laat die paprika's maar voor wat ze zijn en koop in Hongarije alle gradaties paprikapoeder, van Edelsüss tot heel pikant. Daar kom je verder mee met al die Hongaarse stoofgerechten met rund- of varkensvlees . Dat paprikapoeder zit verpakt in prachtige, bedrukte zilverkleurige zakjes en als je ze (na ze geopend te hebben) heel goed afsluit en in een goed sluitend blikje bewaart, kun je er zeker een jaar mee toe.
Oostenrijks zaad voor augurken, dat lijkt me interessant om eens te zaaien. Ik heb geen tuin maar wel enkele vrienden met een groentetuin die interesse zouden kunnen hebben in nieuwe dingen. Ik tuinier aan de gracht en daar hebben dit soort kweken geen kans vanwege pluk grage passanten die veel vernielen. Indien je mij mailt via mijn website (www.florineboucher.nl) dan stuur ik je mijn adres. Fijne tijd daar in Hongarije.
het heeft niet veel meer met spelt te maken florine, maar even hier over door. ik reis volgende week af naar Szeged, voor de speciale goulash daar (nieuwsgierig geworden door een nrc recept, ik meen van Janneke Vr.) en weet nu al wat ik in supers en stadsmarkten ga aantreffen: keurig uitgestalde paprikas, gaaf, rimpelloos als een jonge meid, glanzend maar smakeloos, uit het Westland, en als je doorzoekt ook wat kistjes slordig gesorteerde lokale paprikas, in allerlei kleuren en gekke vormen, met wel smaak en pit, van wat oude telers uit de buurt, ja zo gaat het, want die locale tuinders leggen het gewoon af tegen ons, terwijl notabene de paprika (hongaars woord) zo in hun vlag zou kunnen prijken. Naar komkommers ben ik ook benieuwd, de oostenrijkse Gurken zijn kleiner, van de volle grond (ik heb ze hier op mijn balkon geplant en geoogst, als je er zaad van wilt,Freilandgurke, uit oostenr.tuinzaadwinkeltje, zeg maar, stuur ik het op, ik heb nog veel over ), en hebben anders dan de onze, nog wel zaden in vruchtvlees, de gurkensalaat daarvan, ausgezeichnet, ja waarom waarom waarom gebeurt dit allemaal onder onze neuzen en smaakpapillen?? (ik heb wel een idee, wij zijn een land van Tom Poezen, niet van heren Ollie B.B. aan een rijke tafel gezeten).Maar zelfs Italie schijnt al overgenomen te worden door McDonald, waar moet dat heen??
@Dirk Zavel
Tsja, wat te zeggen over die Russische maatregelen. Los van de politiek, het is toch merkwaardig dat als een land alle mogelijkheden heeft die verse groenten en vruchten zelf te telen (kennis, geld, zaad, energie, ruimte, klimaten) het toch niet gebeurt. Zou het puur luiheid zijn? Rudimenten van het oude Sovjet systeem? Misschien komen ze wel duurder uit als ze zelf telen... Wie heeft daar een idee over?
In ieder geval is het voor ons een mooie kans het roer om te gooien en ons te concentreren op smaak van verse producten en niet meer op volume.
Bij de Turkse en ook wel Marokkaanse winkels koop ik hele smaakrijke, kleine, stevige komkommertjes ( niet langer dan mijn hand om de maatgevings methode van Klootwijk gestand te doen...). Die zie ik nooit liggen bij onze supermarkten. Altijd maar weer die lange, waterige slungels. Waar komen die komkommertjes vandaan? Toch niet uit Turkije en Marokko? Denkelijk zijn er telers die zich richten op de mediterrane smaken die in Nederland vertegenwoordigd zijn. Verbreed je markt door een onderscheidend assortiment aan te bieden. Dit is koude grond filosofie van mij maar toch... Op TV zag ik een tomatenteler met een kas vol prachtige Roma tomaten met een klein puntje onderaan, die sedert Poetin's decreet ernstig in de problemen is gekomen. Ik vermoed dat het een ras betreft dat is voortgekomen uit een kruising van Roma en San Marzano (Italiaanse saustomaat). Waarom zie ik die specifiek voor de Russische markt geteelde tomaat niet in onze winkels en op de markt? Ik bedoel maar... Hopelijk ligt die de komende dagen nu wel op de markt én in de ramsch. Is er weer eens een andere tomaat te krijgen waarmee hopelijk goede verse tomatensaus kan worden gemaakt.
even de Russische zijlijn: wat ik er nu van begrijp Florine, Poetin/de Russen laten onze aardappels, bloemen veevoer en nog wat zaken wel door, maar juist die versprodukten als kropsla, tomaat, paprika, komkommer niet (die in mijn tijd als dat nodig bleek nog vrolijk doorgedraaid werden om de prijs te handhaven), ik ben wel benieuwd hoe dit eindigt, maar het is natuurlijk puur luiheid daar dat ze die dingen niet zelf produceren, dat gaan ze nu misschien wel doen, ze moeten wel, elk nadeel heb zijn voordeel, ze hebben ook genoeg grond, infrastructuur, materiaal, gas, kapitaal, kennis (van ons) en diverse klimaten beschikbaar, de speciale zaden kunnen ze altijd nog bij ons kopen (handel is handel),het zal eens tijd worden dat ze hun eigen boontjes doppen!! en dat ze dan meteen al die smakeloze komkommer en paprika van ons eens kwijt zijn (maar dan wel met eigen zaden, dat eist een wat langere adem).