Waaraan zie je wat dit is?
Nieuwe inzendingen van planten, vruchten, zaden etc. in hun prille stadium, bloeiwijze of vruchtzetting zijn nog altijd welkom op redactie@foodlog.nl.
Fotocredits: Jopie Duijnhouwer
Een raadsel dit keer met een extra opgave voor de echte kenners (landbouwers): welk gewas, maar ook welk ras zien we hier?
@Dirk Zavel #30
Bedoel je de soep, of de Pörkölt met varkensvlees, zuurkool en zure room uit Szeged. Ook wel Szgékeli Gulyás genoemd.
Laat die paprika's maar voor wat ze zijn en koop in Hongarije alle gradaties paprikapoeder, van Edelsüss tot heel pikant. Daar kom je verder mee met al die Hongaarse stoofgerechten met rund- of varkensvlees . Dat paprikapoeder zit verpakt in prachtige, bedrukte zilverkleurige zakjes en als je ze (na ze geopend te hebben) heel goed afsluit en in een goed sluitend blikje bewaart, kun je er zeker een jaar mee toe.
Oostenrijks zaad voor augurken, dat lijkt me interessant om eens te zaaien. Ik heb geen tuin maar wel enkele vrienden met een groentetuin die interesse zouden kunnen hebben in nieuwe dingen. Ik tuinier aan de gracht en daar hebben dit soort kweken geen kans vanwege pluk grage passanten die veel vernielen. Indien je mij mailt via mijn website (www.florineboucher.nl) dan stuur ik je mijn adres. Fijne tijd daar in Hongarije.
het heeft niet veel meer met spelt te maken florine, maar even hier over door. ik reis volgende week af naar Szeged, voor de speciale goulash daar (nieuwsgierig geworden door een nrc recept, ik meen van Janneke Vr.) en weet nu al wat ik in supers en stadsmarkten ga aantreffen: keurig uitgestalde paprikas, gaaf, rimpelloos als een jonge meid, glanzend maar smakeloos, uit het Westland, en als je doorzoekt ook wat kistjes slordig gesorteerde lokale paprikas, in allerlei kleuren en gekke vormen, met wel smaak en pit, van wat oude telers uit de buurt, ja zo gaat het, want die locale tuinders leggen het gewoon af tegen ons, terwijl notabene de paprika (hongaars woord) zo in hun vlag zou kunnen prijken. Naar komkommers ben ik ook benieuwd, de oostenrijkse Gurken zijn kleiner, van de volle grond (ik heb ze hier op mijn balkon geplant en geoogst, als je er zaad van wilt,Freilandgurke, uit oostenr.tuinzaadwinkeltje, zeg maar, stuur ik het op, ik heb nog veel over ), en hebben anders dan de onze, nog wel zaden in vruchtvlees, de gurkensalaat daarvan, ausgezeichnet, ja waarom waarom waarom gebeurt dit allemaal onder onze neuzen en smaakpapillen?? (ik heb wel een idee, wij zijn een land van Tom Poezen, niet van heren Ollie B.B. aan een rijke tafel gezeten).Maar zelfs Italie schijnt al overgenomen te worden door McDonald, waar moet dat heen??
@Dirk Zavel
Tsja, wat te zeggen over die Russische maatregelen. Los van de politiek, het is toch merkwaardig dat als een land alle mogelijkheden heeft die verse groenten en vruchten zelf te telen (kennis, geld, zaad, energie, ruimte, klimaten) het toch niet gebeurt. Zou het puur luiheid zijn? Rudimenten van het oude Sovjet systeem? Misschien komen ze wel duurder uit als ze zelf telen... Wie heeft daar een idee over?
In ieder geval is het voor ons een mooie kans het roer om te gooien en ons te concentreren op smaak van verse producten en niet meer op volume.
Bij de Turkse en ook wel Marokkaanse winkels koop ik hele smaakrijke, kleine, stevige komkommertjes ( niet langer dan mijn hand om de maatgevings methode van Klootwijk gestand te doen...). Die zie ik nooit liggen bij onze supermarkten. Altijd maar weer die lange, waterige slungels. Waar komen die komkommertjes vandaan? Toch niet uit Turkije en Marokko? Denkelijk zijn er telers die zich richten op de mediterrane smaken die in Nederland vertegenwoordigd zijn. Verbreed je markt door een onderscheidend assortiment aan te bieden. Dit is koude grond filosofie van mij maar toch... Op TV zag ik een tomatenteler met een kas vol prachtige Roma tomaten met een klein puntje onderaan, die sedert Poetin's decreet ernstig in de problemen is gekomen. Ik vermoed dat het een ras betreft dat is voortgekomen uit een kruising van Roma en San Marzano (Italiaanse saustomaat). Waarom zie ik die specifiek voor de Russische markt geteelde tomaat niet in onze winkels en op de markt? Ik bedoel maar... Hopelijk ligt die de komende dagen nu wel op de markt én in de ramsch. Is er weer eens een andere tomaat te krijgen waarmee hopelijk goede verse tomatensaus kan worden gemaakt.
even de Russische zijlijn: wat ik er nu van begrijp Florine, Poetin/de Russen laten onze aardappels, bloemen veevoer en nog wat zaken wel door, maar juist die versprodukten als kropsla, tomaat, paprika, komkommer niet (die in mijn tijd als dat nodig bleek nog vrolijk doorgedraaid werden om de prijs te handhaven), ik ben wel benieuwd hoe dit eindigt, maar het is natuurlijk puur luiheid daar dat ze die dingen niet zelf produceren, dat gaan ze nu misschien wel doen, ze moeten wel, elk nadeel heb zijn voordeel, ze hebben ook genoeg grond, infrastructuur, materiaal, gas, kapitaal, kennis (van ons) en diverse klimaten beschikbaar, de speciale zaden kunnen ze altijd nog bij ons kopen (handel is handel),het zal eens tijd worden dat ze hun eigen boontjes doppen!! en dat ze dan meteen al die smakeloze komkommer en paprika van ons eens kwijt zijn (maar dan wel met eigen zaden, dat eist een wat langere adem).
@Dick V. en Henric van der Krogt
Die telers en tuinders kunnen 2 dingen doen. Zich laten afslachten of het systeem van zelf in de markt zetten van hun productie verbeteren en leren van de fouten van hun voorgangers.
Aardappelen zijn langer houdbaar dan tomaten, paprika's,aardbeien, slakroppen of courgettes. Als ze zoveel exporteren kunnen ze proberen de tussenhandel uit te schakelen door grote zelf-afhalers een betere prijs te bieden dan de tussenhandel. Gereden met de handel moet er toch maar de winstmarge betalen op gemaakte kilometers van de tussenhandel, zouden zij op die manier kunnen omzeilen. Enfin, ik ben maar een simpele ziel. Maar met klagen kom je er niet. De beste verdediging is de aanval. Dus probeer het anders aan te pakken met je verkoop...
Florine, Nederland exporteert door de bank genomen 80% van zijn productie; stel dat 5% van Nederland alles per product bij elkaar zou willen sprokkelen, dan hebben we het over een (al erg ruim ingeschatte) doelgroep van 5% van 20% = 1%. Die doet dat hooguit voor 40% van zijn aankopen. Tel uit het effect op de vaderlandse land- en tuinbouw, ook al laat dat onverlet dat een paar individuen er best voordeel van zouden kunnen hebben als ze het goed weten te doen.
Inderdaad: het is al vaak mislukt. Niet omdat het een slecht idee is, maar omdat het een vak is waarin boeren 60-100 jaar achterlopen in het maken van de fouten die nodig zijn om er goed in te worden.
Maar er gloort licht: via Amazon, Google en zelf Bol.com (=AH) kan het prima lukken en ook Henric zou prima wat van zijn bloemen direct kwijt kunnen via die jongens omdat hij inmiddels bekend is via Foodlog. Die bedrijven hebben al hun fouten gemaakt en lopen voorop in het maken van nieuwe bij behoud van de markten die ze al hebben (en daar zit nog heel veel potentieel in). Ze zoeken bijzondere waar.
Bijzonder ben je al, als je als boer en teler direct aanspreekbaar bent in het openbaar.
Florine, natuurlijk mogen 10 aardappeltelers een webshop beginnen. Maar hoeveel denk je dat het kost om die webshop te bouwen en te onderhouden? Hoe ga je de distributie doen? Komen die mensen de aardappels halen? Stuur je ze op met DHL? Hoeveel omzet denk je dat je kunt genereren?
Er zijn al heel veel webshops voor vers gestart en weer gestopt, en dat is niet voor niets. Ik heb zelf een live shop aan de weg, waar ik wat bloemen verkoop. Zodra daar uren in gestoken moeten worden die ook betaald moeten worden, dan is de lol eraf.
@Henric van der Krogt #17
Nee, dat denk ik niet. Maar alles lezende in deze draad begrijp ik niet dat boeren zich in de schulden steken (om het maar even zo te noemen) om supermarkten te laten plussen. Dan is er iets niet goed aan het systeem en de regelgeving van de NMA lijkt mij. Je laat je toch niet zomaar naar de slachtbank leiden zonder tegenstribbelen ofwel soms? De macht van die paar allesbepalende supermarkten in Nederland zou eens aangepakt moeten worden...
En nogmaals, waarom zouden 10 aardappeltelers hun aardappels niet via een webshop kunnen of mogen aanbieden? Kan iemand mij dat uitleggen?
waar zouden die verhalen van 7-8 ton dan vandaan komen jopie, toch niet uit wageningen, van kleine proefveldjes? wat zijn de duitse bedrijfscijfers trouwens?maar ik had het over 4 ton, zonder kunstmest, wat realistischer lijkt me, gezien zijn toch wat primitieve kenmerken. en, nogmaals, wat waren jouw cijfers? don't be shy! De koninklijke nlse academie van wetenschappen heeft al ernstig gewaarschuwd tegen die spelt vanwege zijn lage opbrengsten (de onnozelaars, die het begrip diversiteit veel te hoog grijpt).
@Dirk, ik lees ook die verhalen van 7 tot 8 ton spelt bij een prijs van € 0,70 per kilo. Fantastisch, het is dan wel een raadsel waarom er in Nederland hooguit 200 hectare van deze financiële klapper verbouwd wordt. Als ik om me heen kijk liggen de opbrengsten véél lager.
2,5 ton, dat is wel erg laag Jopie, hoe komt dat? toch niet alleen door dat onkruid (die wikke draagt volgens mij door ietsje N-binding nog wel wat bij aan het oogstpeil, klopt dat?), zaai je wel dicht genoeg?? kan natuurlijk ook omdat we zowel qua teelt als qua veredeling nog pas beginnen met een en ander, maar toch, met een beetje humusrijke zandgrond, normale vruchtwisseling en wat stalmest is dat toch nogal magertjes?? Maar het was toch op jouw akker, dus denken over oogstcijfers hoeft dan niet, wat was (of is nu) je oogst daar dan in kilos per ha?
@Dirk, Liesbeth, ik denk dat de opbrengsten gemiddeld lager liggen, ongeveer 2500 kg/ha op zandgronden. De prijs ligt wat hoger op dit moment, zo'n € 0,70 per kilo voor het ongepelde produkt, dus heb je aan korrelopbrengst zo'n € 1750 per hectare ofwel een euro per kilo.
Ik verwerk de spelt in eigen beheer. Pellen kost € 0,24 per kilo, opslag en schonen € 0,15, malen nog eens € 0,15 per kilo bij de molen. Totale kosten dus € 0,55 per kilo bovenop de kale prijs van € 1,00. Het speltmeel heeft dus een kostprijs van €1,55.
Maak je er bloem van dan is de uitmaling ongeveer 65 %, waarmee de speltbloem € 2,40 per kilo moet kosten. Verpakken in kilozakken weer € 0,15, met een sticker misschien wel € 0,25, dus reken maar op € 2,65.
Florine #15, slechts 10% van de boeren mogen met elkaar praten en hun krachten bundelen. Meer dan 10% wordt door de NMA, nu ACM, gezien als kartelvorming.
@ henric: ik denk ook niet dat boeren dom zijn, wel dat ze bezeten zijn met grond, vee en gwassen, en dat wat ze daar uit uiteindelijk voor krijgen ( en hoe ze dat kunnen bewerkstelligen), niet vooraan in hun hersenkwab zit, maar de burgers en vooral de grootgrutters,varen daar wel bij, natuurlijk. en @Florine: prachtig dat je je zo bekommert om het lot van de boer, dat siert je, zouden meer culinaristen moeten doen!
Florine#15, je bedoelt het ongetwijfeld goed, maar denk je nu echt dat boeren zo dom zijn dat ze dat nog nooit zelf hebben bedacht?
@Jopie #12
Maar toch niet met zo'n enorme gekromde boog?
Boeren zouden hun handel via een coöperatieve webshop moeten verkopen aan consumenten. Boeren doen het werk en lopen het risico en daarvoor moeten ze beloond worden. De tussenhandel loopt geen risico en koopt waar ze het goedkoopst de handel kunnen krijgen. Ze zijn ook niet altijd loyaal. Als ik boer was ging ik eens praten met collega boeren hoe zoiets aan te pakken zodat ze beter voor hun inzet beloond worden. 2 cent per kilo aardappels is natuurlijk belachelijk, daar moet geld op toe.
daar was ik nu ook zo benieuwd naar Liesbeth, en naar de prijs natuurlijk, omdat dit toch een raadrubriek is, een poging/gooi van mij: 4 ton/ha (ongepeld, bio) tegen 55 cent, mijn bakkertje om de hoek heeft de rpijs van een halfje spelt vorige week verhoogd van 1.90 naar 2.60, een kilo speltbloem: 4 euro, zoals gewoonlijk gaat de tussenhandel en niet de boer met de grote winst slepen, en als volgend jaar er nog meer ingezaaid wordt en de hype over, zakt de prijs natuurlijk als een baksteen.
Ben nog benieuwd naar de opbrengst per ha Jopie; als ik Joep begrijp wordt spelt minder bemest dan tarwe, of hangt dat vd soort af?
Het is inderdaad spelt, en de prachtige rode halmen zijn van Oberkulmer Rotkorn, een van de meer geteelde rassen in Nederland. Een paar weken voor deze spelt rijp is kleuren de halmen in donker rood, een kleur die bij rijping veranderd in geel.
Elk gewas heeft zijn eigen onkruid(en). Zo groeit bij ons in de rogge vaak ringelwikke en bij spelt in Oost Nederland zie je vrijwel altijd vogelwikke. Eén plant ontwikkeld zich tot een deken van een halve vierkante meter die boven op de spelt komt te liggen. Het ziet er zonder meer spectaculair uit: een prachtig ossenbloedrood gewas met grote blauwe vlekken.
Bij het pellen van de spelt in een pelmolen krijg je vrijwel zuivere speltkorrel plus die verrekte zwarte wikkezaadjes. Die krijg je er ook met simpele schoningstechnieken niet weg, omdat de diameter van spelt vrijwel identiek is aan die van vogelwikke. Speltmeel hier in de buurt heeft vaak zwarte stippels: restjes van de huid van zaden van vogelwikke. Toen we een keer helemaal schoon meel hadden, kregen we van een klant het commentaar dat dat geen spelt kon zijn, daar hoorden immers zwarte stippels in te zitten!
Florine, vrijwel alle granen buigen hun aar als ze rijp zijn: rogge, triticale en gerst heel uitgesproken, maar ook gewone tarwe.
@Jopie #6
Nee, ken ik niet. Je hebt gelijk, van granen (behalve dan maïs) staan de aartjes om en om. Maar op de foto is wel een hele sierlijke pluim gefotografeerd die in een sterk krommend boogje neerwaarts hangt terwijl al die andere granen rechtopstaande pluimen met aartjes hebben, behalve dan haver en rijst.
Nee lieve Dirk, ik loop niet zo vaak langs korenvelden en dan nog, als er geen bordjes bij zou staan zou ik echt niet zien of het tarwe, spelt, boekweit, hop, haver of wat dan ook is hoor, mijn kennis reikt niet verder dan eerst lezen wat het is en dan pas herkennen, mag wel he? Bloemen, daar herken ik een redelijk aantal wel van, maar die worden niet standaard gegeten.......
dat blauwe tussen de aren is onkruid tedje, althans, voor sommigen, voor jopie misschien een hulpgewas.
@ astrid: nog nooit langs of door een korenveld gewandeld (vroeger met korenbloemen, nu dus met wikke, als het tenminste een biologisch veldje is, anders zie je echt alleen maar graan)? Je belangstelling gaat toch wel verder dan alleen je moestuintje, hopenlijk
Triticale misschien? Dat had een vriend van mij staan, en dat keek ook zo blauwig, waarschijnlijk door ongelijke afrijping (maar ik ben geen expert).
Florine, ken je een graansoort die er anders uit ziet? Aartjes tegenoverstaand, bijv?
Ik denk ook dat het spelt is vanwege de zetting van de graanvrucht - om en om en schuin op de stengel en omhoog gericht.
Joep, de korenbloemen zijn vogelwikke.
Lijkt mij ook Spelt als ik de lange ijle aren zie. Bovendien zie ik dat de hoogte van de korenbloemen ver achter blijft bij de hoogte van het gewas.
Spelt kan wel 2 meter hoog worden als je het per ongeluk bemest zoals tarwe.
Ik herken dit soort gewassen niet, maar spelt was ook het eerste wat bij mij opkwam, hoewel dat misschien weer voor de hand liggend is? Misschien is het wel boekweit ofzo, geen idee, LOL!!
een onbenaalde spelt variëteit?
ik mail je en stuur dan per enveloppe wat zaadjes op van de echte Gurke, maar je raad om de paprikas te laten voor wat ze zijn volg ik niet op want hoop toch op wat oude tuinders daar met een paprikakas of tuin,( op de Wener Nash markt zijn die pepers ook wel te koop, plus al die poeders van suess tot zeer scharf). In mijn Oesterrichische Spezialitaeten staat die Goulash als Szegediner Gulasch, het eindigt met- Kuemmel nach belieben- (over kummel, komijn en karwij ook ooit oorlog gevoerd in nrc kookrubriek ). in het klassieke werkje van ene Gundel heet het dan weer Szekely G., maar het is natuurlijk allemaal een pot goulashnat (figuurlijk want het is geen soep, zoals je al zegt) , in de boekenkast van mijn moeder stond een boek vd schrijfster Szekely Lulofs, stof te over voor aardige historische en culinaire uitweidingen dus.