“Wij geloven dat we het voedselsysteem kunnen transformeren om het beter en duurzamer te maken. In plaats van te nemen van onze planeet, kunnen we een systeem creëren dat ten goede komt aan de aarde en haar bewoners”, vertelt Arthur de Wilde (co-founder van het Network en manager bij Deloitte’s strategische denktank Center for the Edge) als ik hem vraag naar het doel van het Net Positive Network.

“Mathematisch is net positief een uitdagende opgave”, bekent Maarten Oonk (directeur bij diezelfde denktank van Deloitte), “maar het geeft een richting en die geeft energie.” Meer teruggeven aan de grond dan je eruit haalt, is moeilijk zo niet onmogelijk, wil Oonk daarmee zeggen. Het positieve zit ’m veel meer in teruggeven op andere manieren, zoals een passende vergoeding, scholing of ruimte voor natuur. “We zetten een ambitie neer en dagen iedereen uit het maximale te doen.” De Wilde vult aan: “Uiteindelijk gaat netto positief over people, planet & profit. Het geeft een brede blik op duurzaamheid. Om problemen in het huidige voedselsysteem aan te pakken zijn ketenoverstijgende contacten nodig. Die realiseren wij als netwerk en met de Academy.”

Jonge leiders in oud systeem
Het Net Positive Network werkt vooral met de top van bedrijven. “We zien dat de laag daaronder, de young professionals, worstelt met de duurzaamheidsdiscussie in het voedselsysteem en wat ze daarmee moeten”, aldus De Wilde. Om hen te helpen ontwikkelde hij samen met onder andere Joris Lohman (directeur strategie bij Food Hub) de Net Positive Young Academy.

Ben je enkel op zoek naar inhoudelijke inzichten, dan is de Academy niet de plek voor jou. “Kennis kan je op zoveel plekken vinden”, meent De Wilde. “Met de Academy willen we jonge, progressieve mensen leren hoe zij de transitie kunnen trekken in een oud en veelal vastgeroest systeem. Wij bieden je de tools om kennis te verzamelen en in gesprek te gaan met je omgeving en binnen je bedrijf.”

Ik zie voeding als een manier om met anderen te connecten en van hen te leren. Voeding is emotie
Behoefte aan positief
Als ESG-manager bij cateraar Join Program kan medecursist Carlijn Teunissen (30 jaar) alle hulp gebruiken bij het creëren van meer draagvlak voor duurzaamheid. “Join Program is opgericht vanuit de erkenning dat traditionele catering niet meer aansluit bij de nieuwe wereld”, legt Teunissen uit. “We merken echter dat de markt nog niet helemaal klaar lijkt te zijn voor ons aanbod met een nadruk op duurzaamheid en verminderd gebruik van vlees en zuivel. Ik doe mee met de Academy om te leren hoe we deze kloof kunnen overbruggen en onze gasten op een natuurlijke en aansprekende manier kunnen betrekken bij bewuste en duurzame eetgewoontes, zonder de nadruk te leggen op mogelijke weerstand.”

De positieve energie waaraan Oonk refereerde, zoekt ook medecursist Florine Bruijn (26 jaar, Strategy Consultant bij Deloitte). “Ik zie voeding als een manier om met anderen te connecten en van hen te leren. Voeding is emotie.” Bruijn baalt dat discussies over eten die emotie wegnemen. “Ik lees veel te vaak wat slecht is en niet mag, zoals vlees eten. De discussie is nu heel zwart-wit. Ik ben juist op zoek naar een positief toekomstbeeld waaraan ik kan bijdragen.”

Sterke leiders, die zichzelf goed kennen, zijn cruciaal in de voedseltransitie
Toekomst vraagt sterke leiders
Hoe die toekomst er precies uitziet is niet eenduidig, maakt Lohman tijdens de eerste lesdag duidelijk. “Op het hoogste niveau – een goed leven voor onszelf en de generaties na ons – weten we elkaar te vinden. Over hoe daar te komen, is geen consensus.” Volgens medecursist Miruna Moiceanu (26 jaar, Health & Sustainability Specialist bij Ahold Delhaize) is dat niet erg. “Ik denk dat we juist meerdere oplossingen nodig hebben, waarbij verschillende perspectieven samen komen.”

“Sterke leiders, die zichzelf goed kennen, zijn cruciaal in de voedseltransitie”, drukt Joszi Smeets (mede-initiator van de Academy) ons op het hart. Met Smeets onderzoeken we wat voor leider we zijn. Dat wordt goed ontvangen. Cursist Moiceanu: “Het is heel leuk om te zien hoe we allemaal een bepaalde rol of positie innemen in een groep. Al deze rollen zijn even belangrijk en noodzakelijk om ons voedselsysteem duurzamer te maken.”

Met de voeten in de modder
De eerste cursusdag zit erop. Cursusdagen 2 en 3 bestaan uit twee propvolle dagen met bezoeken aan en gesprekken met gevestigde ordes en nieuwe initiatieven in het voedselsysteem. Smeets’ tip voor we eraan beginnen: “Stap compleet blanco in de modder en kijk zonder aannames naar de voedselsector. Dat is de beste manier om alles tot je te nemen.”

Wordt vervolgd in artikel 2.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door het Net Positive Network. Foodlogs Bianca van der Ha deed op uitnodiging mee aan de derde editie van de Net Positive Young Academy. De Academy is gestart in 2022. In een serie van drie artikelen geeft Foodlog een inkijkje in de vijfdaagse Academy en wat deelnemende young professionals drijft.

Hierboven vind je het eerste artikel over de Net Positive Young Academy, lesdag 1 en waarom cursisten meedoen.

Het tweede artikel gaat over lesdag 2 en 3, de dagen ‘met de voeten in de modder’. We bezochten onder andere een varkensslachterij, Rotterzwam en het Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre. Bij ngo Mensa Mensa spraken we met Carolien Martens (Nederlandse Hartstichting) en Bram Wits (oud-politiek assistent staatssecretaris Dijksma en oud-landbouwraad Ghana en Nigeria).

Artikel 3 gaat over de laatste twee lesdagen, waarin we kookten met culinair ondernemer Nadia Zerouali en onze visies concreet en praktisch maakten. Cursisten blikken terug en vooruit: wat gaan ze doen met het geleerde?

Wil je ook een Net Positive Leader worden? Meld je hier aan voor de volgende editie van de Academy. Dat kan tot en met maandag 12 februari 2024.

Dit artikel afdrukken