Vast voor 15-25 jaar
Jonge boeren hebben in het verleden een stroom van onsamenhangende maatregelen over hun ouders uitgerold zien worden. Ze vrezen dat hun productiekosten boven die van hun Europese collega's uitstijgen als het nieuwe kabinet geen duidelijke keuzen maakt over de landbouw die Nederland wil en vragen zich af: moeten we wel doorgaan en kunnen onze ouders niet beter de boel maar gewoon verkopen? Een jonge boer die de tent van zijn ouders overneemt, maakt een keuze van vele miljoenen die gefinancierd moeten worden. De jonge boer of boerin die daar voor kiest, vernieuwt het bedrijf en zit met zijn of haar keuzen voor de komende 15-25 jaar vast in een wereld die snel verandert en een politieke wereld die steeds van gedachten wisselt. Dat maakt een vergissing een duur risico.
Volgens Frans Timmermans kunnen de stikstofdoelen die Rutte IV voor 2030 wilde halen van tafel. Ook zei hij dat koeien niet het echte milieuprobleem zijn; dat zijn de varkens volgens hem. Omtzigt telde daar de kalverhouderij bij opNSC: grondgebonden agenda
Toen Rutte IV viel, leek het politieke midden verdwenen. Het land leek verdeeld in links-progressief, rechts-conservatief en - rechts daar weer van - rechts-populistisch. De vanuit boerenzorgen ontstane BBB leek een tijdje het nieuwe conservatieve CDA rechts van het midden. De partij leek even groot te worden en pal te staan voor boeren. Inmiddels is NSC de partij die het nieuwe midden belichaamt en - zoals de peilingen nu aan lijken te geven - vermoedelijk de leidende partij zal worden bij de verkiezingen. Meer en meer wordt duidelijk dat NSC een grondgebonden agenda heeft. Die is gunstig voor koeienboeren boven de grote rivieren, maar ongunstig voor de varkenshouderij, de pluimveehouderij en de Brabantse melkveehouderij. Dat zijn vormen van veehouderij die veel voer uit andere landen importeren om hun dieren te voeden en daarom als niet-grondgebonden gelden: hun dieren vreten van grond elders.
Hoewel boeren nauwelijks op de verkiezingsagenda staan, was er gisteravond nog net iets over landbouw te horen in het traditionele RTL-lijsttrekkersdebat met de drie grootste partijen. Het stikstofvraagstuk - een lokaal milieuvraagstuk - bleek door RTL ingedeeld bij klimaat. Namens GroenLinks/PvdA zei Frans Timmermans dat de stikstofdoelen die Rutte IV voor 2030 wilde halen wat hem betreft van tafel kunnen. Timmermans heeft gesproken met jonge boeren en geconstateerd dat ze willen bewegen naar een manier van boeren die de natuur herstelt. Kennelijk was die wil genoeg om de 2030-knoet op te bergen, waar VVD-minister Van der Wal en coalitiepartner D66 niet vanaf wilden en waar Rutte IV ook bijna over was gevallen.
En nu is ook PvdA/GroenLinks niet langer voor stikstof halvering in 2030… #rtldebat Wow! ???????? https://t.co/4ABDqFW82Y
— Tijs van den Brink (@TijsvandenBrink) November 5, 2023
Namens de VVD zei Dilan Yeşilgöz dat de krimp van de veestapel geen doel op zichzelf is. Volgens Timmermans is het dat wel omdat er ruimte moet worden gemaakt voor jonge boeren die door willen. Krimp maakt hen het leiden van een rendabel bedrijf een stuk gemakkelijker dan met z'n allen een boel dure techniek toepassen.
Volgens Omtzigt en zijn NSC zal krimp een gevolg zijn van beleid dat straks niet meer op modellen gebaseerd moet zijn en waarin ook meteen waterkwaliteit moet worden meegenomen. Timmermans zei dat de koeien - die onder Rutte IV het grootste probleem waren geworden - niet het echte probleem zijn. Dat is de intensieve houderij van varkens en kippen, waarvan hij de eerste soort als het grootste probleem noemde. Omtzigt voegde aan dat probleem de kalverhouderij toe. Hoe deze uitspraken zich straks in het beleid van een nieuw kabinet vertalen, is nog erg onduidelijk. Ambtenaren bereiden op dit moment met hun demissionaire ministers nog beleid voor, maar hebben natuurlijk straks te maken met een - zoals het in Haagse taal heet - nieuwe politieke realiteit te maken.
De aanpak van de waterkwaliteit zal ook voor de akkerbouw grote consequenties hebbenHet nagesprek over het RTL-debat bij dezelfde zender maakte duidelijk dat Omtzigts NSC door de kijkers als de duidelijke winnaar en extra stemmentrekker van het debat uit de bus kwam.
Voor boeren wordt het met dit volledig vernieuwde politieke landschap afwachten. De partij van Omtzigt zet een stop op de grotere stallen in de intensieve veehouderij en wil meteen de waterkwaliteit aanpakken. Die laatste maatregel heeft ook voor de akkerbouw grote consequenties. Progressieve partijen zien akkerbouw nu nog als plantaardig en dus goed. Wie de acties van NGO's tegen pesticiden volgt, snapt meteen dat ook op dat gebied een strijd te leveren valt. Die zal met name op het gebied van waterkwaliteit zijn beslag krijgen, voorspellen ook de algemene media inmiddels al geruime tijd. Na het stikstofdossier volgt immers het waterdossier in de vorm van de Kaderrichtlijn Water. Met de uitvoering daarvan hebben voorgaande kabinetten lang getreuzeld, maar het komende zal wetgeving en maatregelen moeten formuleren en die handhaven.
Ouwehand op bezoek in #Enschede: ‘Drastische keuzes nodig voor de regio en de Rabobank moet betalen’//Willen jonge boeren nog boer worden? #Twente @estherouwehand @foodlog_nl Broers Grobben van melkveebedrijf naar #sojamelk https://t.co/OQ9Ck7ZxjK
— Herman Pronk (@HermansHoning) November 6, 2023
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Documentaire.
Initiatieven voor jonge boeren in Duitsland: 'Microboerderijen' op ARTE.TV (32 minuten), beschikbaar tot 24-09-2028.
Korte inhoud.
Zeer winstgevende boerderijen: Microboerderijen
Kleine boerderijen verdienen veel geld: Met een klein perceel hebben Sara Knapp en Orfeas Fischer 90.000 euro winst gemaakt. Hun aanpak maakt deel uit van een beweging die zich geleidelijk over de hele wereld verspreidt: microlandbouw.
Deze vorm van landbouw belooft een succes met een minimale financiële investering en krijgt steeds meer aanhangers, vooral onder stedelingen die, net als Lisa Wetzel, ervan dromen om hun goedbetaalde kantoorbaan op te geven om op het land te werken.
Het beheren van een microterrein is verre van zondagse moestuin. De ruimte is tot op de centimeter nauwkeurig in kaart gebracht en het tijdschema is nauwgezet. Alleen zo kun je zoveel verdienen voor maar 32 uur werk per week. Zonder enige lening was de microboerderij van Sara en Orfeas vanaf het eerste jaar al winstgevend. Hun succes kan ook worden toegeschreven aan hun beslissing om snelgroeiende groenten te verbouwen. Er blijven wel risico's, te veel zon of te veel regen kan de oogst in gevaar brengen.
Tobias Leiber en Jacob Fels herkenden de aspiraties van neo-ruralisten en richtten in Berlijn de start-up 'Tiny Farms' op, die tientallen microkwekers opleidt, hun land verhuurt en hun gewassen distribueert. Hun doel? Tegen 2030 een revolutie teweegbrengen op de regionale groentemarkt door 1000 extra boerderijen te creëren. Lisa Wetzel wil ook meedoen en heeft al een hectare gekocht ten oosten van de hoofdstad. Met de steun van de Tiny Farms Academy hoopt deze dertiger uit Berlijn te leren hoe ze een aanzienlijke omzet kan genereren.
(bron: Arte)
Wie serieus het hoofdstuk landbouw van het verkiezingsprogramma van de PvdA leest kan niet anders concluderen dat ze op dit gebied volledig de weg kwijt zijn.
Wouter ook de weg kwijt?.....terwijl de landbouw toch een hele belangrijke rol speelt bij (het oplossen van) de klimaat- en biodiversiteitscrisis.
Heel verstandig dat Timmermans aansluiting zoekt bij jonge boeren. Van hen zal het moeten komen.
Het sluit ook aan bij een oude PvdA-traditie. In de jaren 80 dweepte de PvdA met het NAJK. Later is die relatie verwaterd. De partij schafte ook zijn werkgroep landbouw af. De laatste boer in de fractie was Harm Evert Waalkens (1998-2010). Geen beste beurt voor de partij van Mansholt.
Toen Sharon Dijksma staatssecretaris was (2012-2015), heeft ze zo'n werkgroep node gemist. Ze moest leunen op haar ambtenaren, LTO en de VVD en werd amper gevoed vanuit haar eigen partij. Doodzonde.
Maar er beweegt iets. Voorjaar 2021 is "de werkgroep PvdA Duurzaam Landbouw gestart, als onderdeel van PvdA Duurzaam. Wij vinden dat de landbouw binnen de PvdA en PvdA Duurzaam te weinig aandacht krijgt, terwijl de landbouw toch een hele belangrijke rol speelt bij (het oplossen van) de klimaat- en biodiversiteitscrisis."
Ik heb er nog weinig van vernomen, maar dat kan aan mij liggen.
Partner GroenLinks heeft voor zover mij bekend vooral relaties met bioboeren en andere groenboeren, weinig met mainstream-boeren. Dat is te eenzijdig.
Vanmiddag nam Timmermans weer afscheid van zijn afscheid van 2030 bij het Algemeen Dagblad.
Hoewel .... als je goed luistert, hoor de politicus die nog moet onderhandelen: als jonge boeren het doel anders kunnen halen, wil Timmermans daar nog steeds over praten.
Frans Aarts #19 Ja die situatie zou ik me inderdaad prima kunnen voorstellen. Maar dat is alleen maar een probleem omdat we op het scherpst van de snede willen zitten. Als we landelijk gezien wat zouden extensiveren maar niet generiek dus een bedrijf blijft zijn grootte houden. Dan denk ik dat we qua regeldruk een stuk minder gezeur krijgen van Europa. Of is dat een wensdroom?