Frankrijk exporteerde vorig jaar landbouw- en voedingsproducten naar Rusland ter waarde van 1 miljard euro, zegt de Russische douane. € 619 miljoen zegt de Franse douane, volgens Le Monde. Toch heeft Frankrijk minder dan andere Europese staten te klagen over de begin deze maand afgekondigde Russische landbouwboycot. Dat komt doordat bijna de helft van de Franse agro-export buiten de boycot valt: de wijnen en sterke drank. Alcoholhoudende dranken blijven immers buiten de ban, noteert de Vlaamse boerennieuwssite Vilt.

Frankrijk exporteert veel helicopters en weinig appels
Hoewel Rusland voor Frankrijk een grote exportpartner is - in totaal ging er in 2013 voor bijna 8 miljard aan Franse producten richting Rusland, is het agro-food deel daarvan maar beperkt: zo'n 8%. De Fransen exporteren vooral machines en transportmiddelen (vliegtuigen, auto's) naar Rusland. In totaal raakt de boycot 1,5% van de Franse agro-food export, schrijft Le Monde.

Zelfs marktbederf voor Engeland
Net als Engeland, dat vrijwel niets naar Rusland exporteert maar wel last heeft van het prijsbederf door overschotten op de markt, is het percentage verloren omzet niet bepalend voor de schade die een land lijdt als gevolg van het Russische embargo. De lagere prijzen verpesten het voor het totaal volume aan handelswaar.
Dit artikel afdrukken