Dat zeggen de beroemde voedingswetenschappers Walter Willett en David Ludwig in hun gemeenschappelijke artikel Milk and Health dat op 13 februari verscheen in The New England Journal of Medicine (NEJM). Hun literatuuronderzoek omvatte 121 titels uit de canon van de als belangrijk beschouwde onderzoeken uit de voedingswetenschap.
De uitkomst is dat het effect van zuivel op de gezondheid is samen te vatten in 1 woord: neutraal. Dat is geen standpunt waar je je een buil aan kan vallen, maar in de Amerikaanse context, waarin de voedingsmiddelenindustrie een belangrijke stem heeft in de officiële voedingsaanbevelingen, wel een contrair geluid.
Calcium
De aanbeveling die in het westen gebruikelijk is om melk en andere zuivel te gebruiken teneinde voldoende calcium voor sterkere botten binnen te krijgen, of osteoporose te voorkomen, is volgens de auteurs niet gebaseerd op deugdelijke wetenschap. Integendeel, in landen waar veel zuivel wordt gebruikt, zoals in Nederland, is de bevolking naar verhouding langer en mede daardoor gevoeliger voor valfracturen.
De aanbeveling voor zuivelgebruik in Nederland is door de Nederlandse Gezondheidsraad als volgt geformuleerd: ‘Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt’. Enkele is minimaal 2, een portie is standaard 150 ml. Nederlanders verorberen volgens de meest recente Voedselconsumptiepeiling van het RIVM 355 gram zuivel en zuivelvervangers per dag, met uitschieters naar beneden en naar boven van 55 tot 816 gram.
Volkswijsheid
Willett en Ludwig stellen dat de gezondheid van vrouwen na de overgang geen baat heeft bij de calcium uit zuivel voor hun botten, iets wat toch als een volkswijsheid geldt. Verder zien ze in de literatuur een mogelijk verband tussen te veel calcium en prostaatkanker. Ook zijn er aanwijzingen dat de van nature in melk aanwezige hormonen, zoals het groeihormoon IGF-1, niet alleen van invloed zijn op de lengte van een bevolking, maar ook op het vóorkomen van kanker in die bevolking. Overigens is melk van koeien die hormonen krijgen toegediend om hun productie te verhogen (en ook het gehalte IGF-1) in Europa verboden, maar niet in de Verenigde Staten, waar de auteurs zich in het bijzonder op richten.
Willett sprak al over het door hem vermoede verband tussen IGF-1 en kanker in de Nederlandse bevolking in de lezing ‘Dairy products and disease’ die hij in 2011 gaf aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Om sterke botten te krijgen moet je geen melk van je koe drinken, maar gaan wandelen met je koe, zei hij verder. Hij wees er toen al op dat in landen waar weinig melk gedronken wordt, ook weinig botfracturen voorkomen. In Aziatische landen bijvoorbeeld, waar de inwoners gemiddeld ook kleiner zijn.
Overbodig
Er is de laatste tijd veel te doen over de vraag of zuivel nog een noodzakelijk voedingsmiddel is of dat de eetgewoonten tegenwoordig zo compleet en gevarieerd zijn dat de extra stoffen van zuivel overbodig zijn. Willett en Ludwig beweren het laatste.
Ze gaan in hun stuk alle mogelijke kwalen af waarop zuivel een effect zou kunnen hebben: groei en ontwikkeling, botgezondheid en breukrisico, lichaamsgewicht en obesitas, bloeddruk en vetten en hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, allergie en intolerantie, en totale sterfte. Ook behandelen ze biologische melk en melk van koeien die gras eten en zetten de gevolgen voor het milieu van de melkveehouderij op een rijtje. Met dat laatste tonen de twee voedingswetenschappers zich gevoelig voor de aan kracht winnende opvattingen over zuivelproductie als een grote milieuvervuiler.
In de conclusie schrijven ze: “De optimale inname van melk voor een individueel persoon zal afhangen van de algehele kwaliteit van het dieet. Als de kwaliteit van het dieet laag is, vooral voor kinderen in een situatie met een laag inkomen, kan de voeding door zuivelproducten verbeteren, terwijl een verhoogde inname bij een hoge kwaliteit van het dieet waarschijnlijk geen substantiële voordelen zal opleveren en schade kan veroorzaken.”
Dit artikel verschijnt niet zomaar op een willekeurig momentGuidelines
Een eetpatroon zonder zuivel hoeft geen problemen te zijn, zolang calcium, vitamine B12 en D maar uit andere voedingsmiddelen gehaald kunnen worden. Dat is de conclusie van Willett en Ludwig.
Met hun beider reputaties leggen ze flink wat gewicht in de schaal van het debat over nutrition. Dit artikel verschijnt niet zomaar op een willekeurig moment. Momenteel zijn Amerikaanse overheidsinstellingen doende met de voorbereidingen voor de nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding, de Guidelines 2020 – 2025. Bij de totstandkoming van vorige Guidelines bleek de zuivelindustrie zoveel invloed te hebben, dat zuivel als een aparte groep in de Amerikaanse variant van de Schijf van Vijf, de MyPlate, werd opgenomen. Willetts Harvard zette daar als alternatief de Healthy Eating Plate tegenover, met een beduidend bescheidener plaats voor zuivel.
De officiële Amerikaanse MyPlate. Willett en Ludwig willen van dat dagelijks aanbevolen glas melk of bakje zuivel (rechtsboven) af.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
(Min of meer off-topic)
Ej #4, Goed te horen dat we zonder brood kunnen: .....geen brood nodig....
Even serieus, wat doen we (eten we) als er graantekorten zouden zijn?
- Riskant: 'Overal meer van hetzelfde telen slechte zaak voor voedselzekerheid' (eerder op FL).
- Problematisch: oprukkende tarwe-roest. Als we die niet kunnen afwenden dan wordt zuivel wellicht heel belangrijk.
Heb naar de documentaire op ARTE gekeken: Granen in gevaar gekeken, tot 11 mei 2020 nog te bekijken (Duitstalige ondertitels inschakelen met: Deutsch Hörgeschädigte).
Beschrijving:
'Na rijst is tarwe het belangrijkste basisvoedsel voor de wereldbevolking. Maar de oogsten zijn niet meer veilig. Nieuwe graanschimmels, bedreigen de velden zelfs in Midden-Europa. In het Global Rust Reference Centre in Denemarken worden wereldwijde epidemieën gemonitord. Tegelijkertijd proberen onderzoekers op alle continenten de gevaren van de nieuwe schimmels af te wenden. En veredelaars werken aan nieuwe, resistente tarwevariëteiten. Het is een wedloop die we moeten zien te winnen. De wereldvoedselvoorziening staat op het spel.'
Ik heb geen toegang tot het volledige artikel, maar ik kan me best indenken dat een meta-analyse van onderzoeken naar de gezondheidseffecten van melk tot een "neutraal" resultaat komt. Als je onderzoeken naar rauwe, biologische en grasgevoerde melk in dezelfde categorie weegt als gepasteuriseerde melk van koeien die in CAFO's worden grootgebracht met hormonen, antibiotica en alles behalve vers gras, dan begrijp ik dat de resultaten alle kanten op schieten. Dat is alsof je de gezondheidseffecten van melkkefir en tequila samenvoegt omdat ze toevallig allebei alcohol bevatten.
Stuur die onderzoekers maar naar Organic Pastures in Fresno, Californië. Ik zou ze ook graag rondleiden, maar kan me indenken dat vervolgonderzoek voor hen makkelijker gaat met rauwe zuivel uit de VS.
Beide heren zijn al geruime tijd bezig met hun ‘schijf van 5’ .
https://www.latimes.com/health/la-xpm-2011-oct-31-la-heb-dietary-guidelines-food-plate-20111028-story.html
https://drhyman.com/blog/2013/07/05/got-proof-lack-of-evidence-for-milks-benefits/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4814348/ (2016)
(Dietary and Policy Priorities for Cardiovascular Disease, Diabetes, and Obesity – A Comprehensive Review, 2016) Met een uitgebreid bedankje aan beide heren.
De schrijver hier maakt korte metten met grass roots bewegingen. LOL
Bij dieetverhalen moet ik altijd denken aan politiek, lobbyisten en de waan van de dag.
Wat voor de een niet goed uitpakt kan voor de ander juist zeer wenselijk zijn (genen, microbioom, levensfase). Een voedingsonderdeel mag je volgens mij ook nooit afschieten op enkele bepaalde misschien minder gunstige onderdelen.
Interessant om te lezen wat men zoal heeft bedacht, gepolitiekt, gelobbyd, zoals ook in het laatste artikel anno 2020.
Er zijn geen ongezonde voedingsmiddelen maar alleen ongezonde voedingspatronen.
Je kunt prima een gezond voedingspatroon samenstellen met behulp van de Schijf van Vijf.
Je hoeft dan geen producten te eten die je niet lekker vindt, waar je op de een of andere manier hinder van ondervindt of die je te duur vindt.
Er is wel meer dat je niet nodig hebt als je goed eet. Maar je wat is dat ‘goed’ precies? Daarover kukelen we hier regelmatig over elkaar heen. Olijfolie is ook niet nodig en tomaten ook niet. Maar net als bij zuivel geldt dat iets ook lekker kan zijn. Als je er van houdt.