Dat adviseren de vooraanstaande voedingswetenschappers Dariush Mozzafarian en David Ludwig als basis voor de nieuwe Amerikaanse richtlijnen.
Mozzafarian en Ludwig doen hun uitspraken in een opinie-artikel in JAMA. Zij wijzen erop dat de nadruk op low-fat heeft gezorgd dat zoveel mensen te dik zijn geworden. Eerder deze week werd bekend dat de VS inmiddels meer obesen dan mensen met overgewicht telt.
Omdat de omvang van die ontstane situatie wat hen betreft moeilijk overschat kan worden, komen Mozzafarian en Ludwig tot hun boude advies. Zij vinden bovendien dat het uitgebreid moet worden tot schoolkantines waar in het verleden de volle melk is verdrongen door gezoete magere melk. Dat is wat hen betreft het bewijs voor de kracht van hun stellingname.
Opgemerkt moet worden dat Mozzafarian en Ludwig geen voorstanders zijn van sterk bewerkt voedsel. Veel vet snackvoedsel valt dan ook niet onder hun pro-vet pleidooi.
Fotocredits: Volle melk, een tractatie, The Milk Story
Dit artikel afdrukken
Door de nadruk op vet, is er echter een hele industrie ontstaan die kunstmatig samengestelde producten heeft ontwikkeld waarin het vet is vervangen door koolhydratenVolgens de auteurs is er geen wetenschappelijke reden om een grens te stellen aan het gebruik van vet. Het stellen daarvan heeft bovendien geleid tot verkeerde productontwikkeling van de voedingsmiddelenindustrie en een verkeerde houding onder consumenten. Zij hebben geleerd te vertrouwen op low-fat en krijgen daardoor doorgaans te veel koolhydraten binnen waardoor ze te dik worden. Mozzafarian en Ludwig kiezen liever voor volle melk dan voor magere. Een product is immers meer dan alleen vet; het bevat vele gezonde bestanddelen. Door de nadruk op vet, is er echter een hele industrie ontstaan die kunstmatig samengestelde producten heeft ontwikkeld waarin het vet is vervangen door koolhydraten.
Omdat de omvang van die ontstane situatie wat hen betreft moeilijk overschat kan worden, komen Mozzafarian en Ludwig tot hun boude advies. Zij vinden bovendien dat het uitgebreid moet worden tot schoolkantines waar in het verleden de volle melk is verdrongen door gezoete magere melk. Dat is wat hen betreft het bewijs voor de kracht van hun stellingname.
Opgemerkt moet worden dat Mozzafarian en Ludwig geen voorstanders zijn van sterk bewerkt voedsel. Veel vet snackvoedsel valt dan ook niet onder hun pro-vet pleidooi.
Fotocredits: Volle melk, een tractatie, The Milk Story
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Sanny en Astrid weet je wat ik ook " gehoord" heb is dat voeding, vertering en stofwisseling door sommige (antroposofische , hormoonfactor, superfoods en andere nieuwerwetse) deskundigen veel moeilijker wordt gemaakt dan het in werkelijkheid is. Sorry voor mijn wat denigrerende reactie, in de basis zijn we het denk ik grotendeels wel eens, maar jullie redenering maakt tertiaire aspecten tot de belangrijkste en de primaire en secundaire worden niet genoemd. Over " back to basics " mbt vetten zijn we het eens, ik wordt er helemaal gelukkig van, de oude waarheid is hersteld. In elke voedingsleer is het zo dat minder van het een vaak meer van het ander tot gevolg heeft tenzij je structureel minder gaat eten. Blijkbaar was vetten omruilen voor zetmeel en suiker een slecht idee. Lijkt me logisch ook, met mijn veevoedingsachtergrond kom ik herhaaldelijk tot de conclusie dat er qua vertering weinig verschil zit tussen de verschillende eenmagige zoogdieren waaronder de mens.
Irene: de zuivelindustrie produceert wat de markt vraagt en kan om economische redenen maar beperkt invloed uitoefenen. Als de vraag naar pure zuivel toeneemt zullen ze de vraag met gemak kunnen volgen met hun aanbod. Het probleem is ook dat de consument voor Optimel met 0% vet en aangevuld met berg suiker meer wil betalen dan voor volle melk terwijl de productiekosten lager zijn.
Als aanvulling op #15. Ik denk dat er nog een belangrijke les is, namelijk dat voedingsleer een solide basis in biochemie en fysiologie nodig heeft. Dit is consistent met het advies om het belang van epidemiologische studies ernstig te relativeren.
Een voorbeeld: een biochemicus kan je niet alleen vertellen dat je lichaam meer cholesterol zelf maakt dat er via voeding binnenkomt; maar belangrijker, cholesterol wordt gemaakt van acetyl-CoA, en dit universele intermediair wordt gemaakt van zowel suiker als vet. Kortom, cholsterol lijkt een bijproduct van een overvloed aan energie, en niet van vet.
Waarschijnlijk is het nog het meest lastig om de zuivelindustrie om te krijgen. Ik ben al de hele tijd goed mijn best aan doen.. Al die magere zuivelproducten met suiker, die staan nu in de schappen helaas, dat moet even om naar volvette kwark, volvette (boeren)kaas, volvette yoghurt, en roomboter!
Roomboter is in de boerderijzuivel nu al niet meer aan te slepen. Alle boerenroomboter die gemaakt wordt, kan twee keer verkocht worden.
Dus er is al een groep consumenten aan het schuiven, dat is goed nieuws.
Volgens mij is het nieuwe eten: vers, hartig, en friszuur.
Hartig slaat op volvet. Friszuur slaat op fermentatie.
Als je volvet eet, dan kan het niet anders dan vers vet zijn. Dus zuivel, vlees, olijfolie.
Al het bewerkte vet, dus koek, pannenkoeken en pizza, dat zijn alleen koolhydraten gebakken in vet.
De zuivelindustrie heeft dus twee publieke geheimen te weerleggen: vet is gezond en bacteriën zijn gezond.
Beiden zijn nog taboe, maar zuivel heeft eigenlijk goud in handen.
Zuivel is ook een goed compromis tussen groenten en vlees, in de discussie van de vegetarërsdierenwelzijns critici.
Het is onbegrijpelijk dat de melkprijs zo laag is. Tijd dat deze taboes van tafel gaan. Voor het welzijn van mensen.
Opmerkelijk: ‘The primary rationale for limiting total fat was to lower saturated fat and dietary cholesterol, which were thought to increase cardiovascular risk by raising low-density lipoprotein cholesterol blood concentrations. But the campaign against saturated fat quickly generalized to include all dietary fat.’ Beter ten halve gekeerd etc.
‘The complex lipid and lipoprotein effects of saturated fat are now recognized, including evidence for beneficial effects on high-density lipoprotein cholesterol and triglycerides and minimal effects on apolipoprotein B when compared with carbohydrate.’ Idem.
Eindelijk zien ze dus het licht. Hoewel... Het gaat alleen maar om het feit dat cholesterol uit VV maar hooguit 3 % uitmaakt van het totaal cholesterol. Dat had de bommenlegger onder het dierlijk verzadigd vet, legerrantsoenen samensteller Keys, ook nooit voorzien. Vlak voor zijn dood schijnt hij trouwens flinke gewetenswroeging van zijn ondoordacht getrokken conclusies te hebben gehad. Die een halve eeuw geleden overigens maar al te graag en snel door de heersende medisch/farmaceutische klasse en de corn refiners- en sunflower association werden opgepikt en die zich – ondanks de nieuwe wind uit de hoek van van het DGAC – niet snel gewonnen zullen geven.
We zitten nog steeds en nog heel lang met de kwalijke gevolgen van de tsunami van doodgeraffineerd linolzuur dat met haar onechte broertje suiker, overal in gestopt wordt. Cholesterol blijft ondanks ’de nieuwe conclusies’ met stip als de grootste gesel in de health parade staan. Daarover hoeft niemand zich zorgen te maken. De schoorstenen moeten blijven roken. Dat laten de ‘gezondheidprofessionals’ zich niet zomaar afpakken.
Fred, ben je dat met Dennis eens?