Kingsnorth heeft niet de illusie dat er maatregelen zijn die de bestaande samenleving houdbaar maken tegen natuurvernietiging en klimaatverandering. De ingrepen die nodig zijn vergen een zodanig minderen dat het domweg niet haalbaar is, wat Kingsnorth betreft.

Hij is ver van de bewoonde wereld gaan wonen. Daar verbouwt hij zijn eigen voedsel, composteert zijn eigen mest en hakt zijn eigen verwarmingshout. Wel heeft hij nog een auto en een internetverbinding waarmee hij kan skypen. Daarmee is hij naar eigen zeggen nog even schuldig aan de vernietiging van de wereld zoals we die kennen, als mensen die veel reizen en stedelijker leven en wonen dan hij. Wat het hem niettemin brengt? Het gevoel te doen wat hij wel kan doen.

Een aantal opmerkelijke citaten uit het vraaggesprek:
"Als je luistert naar Greta of andere klimaatactivisten, hoor je vaak een heel simpel idee: dat een paar slechte mannen op machtige posities de boel verzieken voor ons allemaal. Zo simpel is het niet. Wij zijn allemáál, ook u en ik, medeplichtig aan de klimaatverandering.”

“Kijk, als zowat iedere politieke leider en iedere topman van elke multinational in de hele wereld praat over het belang van duurzaamheid, dan weet je dat dat niet langer een bedreiging is voor hen. Dat blijkt ook uit de woorden van klimaatactivisten. Feitelijk stellen zij dat we het groeimodel heus kunnen volhouden, zolang we maar de juiste technologieën gebruiken die géén CO2 uitstoten. Daarom ijveren ze voor een Green New Deal en voor windparken."

“We praten zoveel over klimaatverandering omdat die het meest bedreigend is voor de menselijke soort. Maar het leven op aarde gaat niet alleen om mensen. Daarom pleitte de oorspronkelijke milieubeweging voor een ‘ecocentrisch’ wereldbeeld, eentje waarin de mens juist níét het centrum van alles is."

“Er is niet één oplossing. Zodra je een oplossing voorstelt, word je een tiran. Je kunt wel een plan hebben om klimaatverandering te stoppen en de aarde te redden, maar hoe ga je dat plan implementeren zonder een vorm van dictatuur? We moeten af van het idee dat er mensen zijn die het antwoord weten op onze problemen."

Op de vraag wat een mens kan doen, antwoordt Kingsnorth: "Doe gewoon wat je kunt. [...] Je hoeft niet puur te zijn of een voorbeeld voor anderen, maar als je niet op één of andere manier een offer brengt, is er geen reden waarom iemand naar je zou moeten luisteren."

Het gehele interview is te lezen via Topics.

Dit artikel afdrukken