In een opinie juicht de New York Times het besluit van de WHO toe. De krant vindt plantaardige oliën een veel gezondere optie dan goedkope geharde vetten die gemakkelijk te verwerken zijn in houdbare producten. Over de al dan niet kwalijke effecten daarvan is het laatste decennium in de media veel te doen geweest. In Nederland wees levensmiddelentechnoloog professor Tiny van Boekel op de kwalijke effecten van het gebruik van vloeibare frituurolie vanwege het risico op kanker dat wordt genomen om het risico om hart- en vaatziekten terug te dringen.
Voorts is er al zo'n twee decennia discussie over de vraag of grootschalige introductie van plantaardige vetten in ons menu mogelijk ontstekingsbevorderend werkt en via die weg tot welvaartsziekten leidt.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat nog beter zou zijn, is om de dierlijke vetten weer terug te laten komen. Heb een keer een lezing bijgewoond van een vrouwelijke wetenschapper, ik weet niet meer wie, die voorrekende dat het verlaten van dierlijk vet (reuzel, ossewit) voor plantaardig vet een duurzaamheidsramp van jewelste is geweest. Want dat vet was een bijproduct in overvloed. Toen dat niet meer werd gebruikt, moest extra landbouwgrond voor plantaardig vet ingezet worden. Misschien gaat nog wel blijken dat het ook een gezondheidsramp was.
De oplossing is toch niet zo moeilijk? Transvetten werden ooit gecreëerd omdat ze, in tegenstelling tot de cis varianten, een mooie rechte ketenstructuur hebben en daardoor een relatief hoog smeltpunt kennen. Net als verzadigde vetzuren. Er werd destijds gedacht dat ze zich biologisch zouden gedragen als meervoudig onverzadigde vetzuren, aangezien ze dat ook zijn (alleen zijn de dubbele bindingen van cis naar trans veranderd). Het bleek niet waar.
Als er behoefte is aan vetten die vast zijn bij kamertemperatuur, en we inmiddels weten dat het wel meevalt met de ongezondheid van verzadigde vetten, waarom dan niet gewoon overstappen op laatstgenoemde?
Of, nog beter, waarom zouden we niet ophouden met het maken "industrieel bewerkte producten". Dat klinkt misschien simplistisch, maar is het wel zo'n vreemde vraag, gezien de ongelofelijke druk die deze producten op de gezondheid blijken te leggen? Sterker nog, het zou best kunnen dat veel epidemiologische evidence dat verzadigd vet aan hart- en vaatziekten linkt, in feite vooral kwam doordat een hoge inname van verzadigd vet voortkwam uit een hoge inname van industrieel bewerkt voedsel.