Denemarken, Litouwen, Polen, Saoedi-Arabië en Thailand krijgen een officiële pluim voor het elimineren van transvetzuren uit hun voedselaanbod. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent de effectieve beleidsmaatregelen en sterke monitorings- en handhavingssystemen in die landen om industrieel geproduceerde transvetzuren (iTFA) te elimineren uit hun nationale voedselaanbod.
In 2018 lanceerde de WHO de ambitieuze doelstelling om in 2023 industriële transvetzuren (iTFA) wereldwijd uit te bannen, ondersteund door het initiatief REPLACE.

Transvetten worden in verband gebracht met een verhoogd risico op hartaanvallen en sterfte door hartziekten. Hoewel die doelstelling buiten bereik bleef, is de WHO tevreden over de geboekte vooruitgang. Was in 2018 nog 6% van de wereldbevolking door beleidsmaatregelen beschermd tegen de schadelijke effecten van iTFA, per eind 2023 was dat 46%, ofwel 3,7 miljard mensen. Dat moet zo'n 183.000 levens per jaar schelen. Maatregelen die werken (en door de gelauwerde landen genomen zijn) zijn een verplichte limiet van 2 gram iTFA per 100 gram totaal vet in alle voedingsmiddelen, of een verbod op het gebruik van gedeeltelijk gehydrogeneerde (geharde) plantaardige oliën.

"Uitbannen van transvetten is economisch, politiek en technisch haalbaar en redt levens tegen vrijwel geen kosten voor overheden of consumenten. Dit schadelijke bestanddeel is onnodig en niemand mist het als het weg is", zegt Tom Frieden, voorzitter en CEO van Resolve to Save Lives, de ngo waarmee de WHO samenwerkt in het REPLACE-project. Frieden waarschuwt voor het risico dat landen zonder regelgeving 'dumpplaatsen' worden voor producten met transvetten. "Regeringen en de voedingsindustrie hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt."

De WHO stelde een nieuw doel vast: in 2025 moeten iTFA wereldwijd zo goed als geëlimineerd zijn. Het uitbannen van iTFA is een krachtige manier om hartaandoeningen en de hoge kosten die daarmee samenhangen in medische behandelingen en productiviteitsverlies voor individuen en economieën te voorkomen. De WHO blijft zich inzetten om landen te ondersteunen bij hun inspanningen en om hun successen te vieren.