Opvallend: Nederlandse boeren zijn stil.Ze lijken murw van de strijd sinds 2019 toen oud-Agractievoorzitter Bart Kemp het grote Malieveldprotest organiseerde en er daarna nog veel protesten werden georganiseerd, maar niets veranderde
Wat hij zei? "We hebben besloten om de landbouw boven alles te stellen." Dat is geen kleine uitspraak, ook niet uit de mond van een jonge politicus in de rol van zojuist benoemde premier. Attal wil de regeldruk verminderen, de naleving van de Franse voedselketen-wetten beter handhaven, de uitbetaling van subsidies versnellen en maakt de rode diesel nog wat goedkoper. Daar tonen de boeren zich blij mee, maar het is niet genoeg zegt Arnaud Rousseau, de nieuwe boerenvoorzitter van de FNSEA, de Franse LTO. Ook de Jonge Boeren vinden het niet genoeg, volgens hun voorzitter Maxime Buizard. Ze hebben dit weekend uitgerust om komende week te kunnen doorpakken.
???? "Le Premier ministre n'a pas entendu nos demandes"
— BFMTV (@BFMTV) January 27, 2024
L'administrateur national des Jeunes agriculteurs annonce un "blocus de Paris et de la petite couronne" dès dimanche soir pic.twitter.com/4TotR7Au1g
Gaat het om geld? Néé, zeggen de boeren.
Het gaat hen om perspectief. Attal liet vandaag weten dat hij snapt dat hij de boeren onvoldoende gerust heeft kunnen stellen. Hij snapt dat hij er ambtenaren van heeft gemaakt die door de hoepeltjes van regels moeten springen terwijl het de laatste met de aarde en mensenbelangen verbonden mensen zijn. Hij snapt ook dat ze het economisch niet kunnen volhouden als ze moeten verduurzamen met open grenzen. En dat is eigenlijk alles waar de landbouwcrisis in West-Europa om draait. Die zien als en wijten aan rechtspopulisme zoals NRC en Trouw dit weekend deden is een even verkeerde als gevaarlijke ontwikkeling.
Een gewone Fransman met een onvervalst zuid-Frans accent verwoordt het op X kernachtig: "flikker toch met die gele hesjes, deze mensen willen gewoon hun werk doen."
Daarmee zei hij dat de verrechtsing van Europa te maken heeft met een falende politiek en niet met boeren en zelfs niet met mensen die zich in de verdrukking geduwd voelen.
"Ne me parlez pas de gilets jaunes, c'est une révolte de gens qui travaillent"
— Lili Adresan???? (@AdresanSoso) January 24, 2024
On y arrivera jamais chacun de son coté.
Quelle connerie !#AgriculteurEnColere pic.twitter.com/TYPYXqCye9
Opvallend: Nederlandse boeren zijn stil. Ze lijken murw van de strijd sinds 2019 toen oud-Agractievoorzitter Bart Kemp het grote Malieveldprotest organiseerde en er daarna nog veel protesten werden georganiseerd, maar niets veranderde. Dat gebeurde mogelijk vooral door de eindeloze concurrentie tussen boerenorganisaties en (trekker)actiegroepen in ons land.
Op twitter toonden historicus en agronoom André Hoogendijk en landbouweconoom Petra Berkhout zich verontwaardigd over het hierboven genoemde artikel in de NRC.
Het is een stuk met een slechte analyse en met experts waar ik nog nooit van heb gehoord. Ik begrijp oprecht niet hoe zo’n stuk tot stand kan komen en op de voorpagina terecht kan komen.
— André Hoogendijk (@andrehoogendijk) January 27, 2024
Haha, tja.. het is 1 groot bij elkaar geschreven cliché dat de kern niet raakt maar voor veel lezers ongetwijfeld heel aannemelijk klinkt. Jammer, want landbouw is de spiegel van de maatschappij. Als je een laag dieper kijkt, snap je meer. Zoals recent ????https://t.co/1Pj3rpTFsU
— André Hoogendijk (@andrehoogendijk) January 27, 2024