Vijf miljard van de 8 miljard wereldbewoners zijn onvoldoende beschermd tegen de kwalijke gezondheidseffecten van transvetten. Dat concludeert de Wereldgezondheidsorganisatie in een zojuist gepubliceerd statusrapport.
Transvetten worden verantwoordelijk gehouden voor de vroegtijdige dood aan hart- en vaatziekten van een half miljoen mensen per jaar. Ze ontstaan door het harden van vetten om die beter houdbaar te maken. Daardoor zijn ze slechter te metaboliseren. Ze verhogen het slechte LDL cholesterol en verlagen het goede HDL. Van die twee kanten werken ze atherosclerose (aderverkalking) in de hand. Die effecten werden ontdekt door de Nederlandse vetonderzoekers Martijn Katan en Ronald Mensink.

In 2018 stelde de WHO het doel om per eind 2023 industrieel geproduceerde transvetten wereldwijd uit de voedselketen te halen. Ondanks alle verbeteringen - bijna een verzesvoudiging van het 'best practice transvetverwijderingsbeleid' - bevatten veel bewerkte voedingsmiddelen nog te veel van het schadelijke vet, aldus de organisatie.

Oproep aan regeringen
De WHO ziet de vooruitgang stagneren en roept regeringen die dat nog niet gedaan hebben op om het gebruik van transvetten drastisch te beperken. Australië, Egypte, Pakistan en Zuid-Korea zijn landen met een hoge ziektelast die geen beleid op transvet hebben. Positieve ontwikkelingen ziet de WHO in een aantal middeninkomenslanden, waaronder Argentinië, Bangladesh, India, Paraguay, de Filippijnen en Oekraïne. Als tweede land in Afrika denkt Nigeria over beleid op transvet na. In lage-inkomenslanden ziet de WHO nog geen beweging, terwijl er volgens de organisatie geen reden is waarom die landen geen maatregelen zouden kunnen nemen.

Nederland krijgt inmiddels wel een brevet voor goed gedrag, terwijl we in 2020 nog zakten voor het examen.

Ons land voerde in 2021 antitransvetregels in.
landen met transvetbeleid

Beroep op voedingsproducenten
De WHO doet tegelijkertijd een beroep op voedselproducenten en grote leveranciers van oliën en vetten om industrieel geproduceerde transvetten uit hun producten te verwijderen.

"Transvetten zijn giftige stoffen die dodelijk zijn", aldus WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus bij de presentatie van het statusrapport. “Ze horen niet thuis in voedsel. Het is tijd om ze voor eens en voor altijd uit voeding te bannen.” De Covid-19 pandemie bemoeilijkte volgens Ghebreyesus het elimineren van transvet, maar laat ook zien waarom het zo belangrijk is. "De klok tikt".