Verontrust door de huidige situatie rondom het vogelgriepvirus (H5N1) in de Verenigde Staten, adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) alleen nog maar gepasteuriseerde melk te gebruiken. Het geeft aan dat de WHO erop gespitst is een nieuwe pandemie te voorkomen nu bekend is geworden dat in de melk van besmette koeien hoge concentraties virusdeeltjes voorkomen.
Sinds vorige maand de eerste gevallen van met vogelgriep besmette melkkoeien in de VS ontdekt werden, kijkt de zuivelwereld met argusogen naar de ontwikkelingen. Want hoewel het risico voor de volksgezondheid nog steeds als laag beschouwd wordt, zijn er veel onduidelijkheden. Deels zouden die te wijten zijn aan terughoudende communicatie door de Amerikaanse autoriteiten, schrijft de New York Times.
Slechte communicatie
Onhandig, vinden critici. Juist nu het (vogel)griepvirus zich via een melkkoe kan verspreiden is het een van de mogelijke kandidaten voor de volgende pandemie. De WHO spreekt nu al van een 'pandemie onder dieren'. En als we ook maar iets geleerd hebben van de covidpandemie, dan is het dat het delen van alle beschikbare informatie in een vroeg stadium cruciaal is om verspreiding te kunnen monitoren.
Inmiddels is bekend dat het virus in 8 staten op 32 boerderijen koeien besmet heeft. Zieke koeien geven dikke, afwijkende melk en de melkproductie kan met zo'n 20% dalen. De meeste koeien herstellen zonder dat drastische maatregelen zoals ruiming nodig zijn. Er is geen bewijs gevonden voor koe-op-koe besmetting, maar de snelle verspreiding wijst daar wel op. Er zijn aanwijzingen dat het virus zich niet alleen van vogels naar koeien, maar ook van koeien naar pluimvee en mogelijk asymptomatisch (zonder ziektesymptomen) onder koeien verspreidt, schrijft de New York Times. Dat suggereert dat het virus breder verspreid is dan eerst werd aangenomen en ook zonder zichtbare symptomen aanwezig kan zijn in vee.
Alles bij elkaar zijn dat meer dan genoeg redenen voor Jeremy Farrar, chief scientist van de WHO, om er bij de gezondheidsautoriteiten van de VS op aan te dringen nauwkeurig te onderzoeken hoe het virus zich verspreidt en er alert op te zijn in te grijpen als het zich 'op andere manieren' gaat verspreiden, schrijft DairyReporter. "Ontstaan er aerosolen in de melkput? Is het de omgeving waar de koeien in leven? Ligt het aan het transportsysteem dat dit virus zich over het land verspreidt? Dit is een grote zorg en ik denk dat we ervoor moeten zorgen dat als H5N1 zou overgaan op mensen via mens-op-mensbesmetting, we in staat zijn om onmiddellijk te reageren." Farrar zei dat bij de aankondiging van nieuwe richtlijnen om door de lucht verspreide ziektes aan te pakken.
Zuivelsectorzorgen
Daar komt bij dat de zuivelsector, die toch al te maken heeft met lage melkprijzen en hoge voerkosten, zich ernstig zorgen maakt, ondanks de herhaalde verzekeringen door de FDA, de Amerikaanse voedselveiligheidsautoriteit, dat de golf van infecties geen invloed heeft op de voedsel- of melkvoorziening van het land en weinig risico's voor het publiek oplevert. Melkveehouders vrezen dat openbaarmaking van de vogelgriep in koeien hun bedrijven kan schaden.
"Ik begrijp dat de melkmarkt zeer verontrust is over een verlies van zelfs maar een paar procent melkconsumptie," zegt infectieziektenexpert Michael Osterholm. Maar om dan vanaf dag 1 uit te dragen dat gepasteuriseerde melk veilig is, terwijl nog onderzocht wordt hoe lang het virus kan overleven in de melk, laat zien dat de autoriteiten "maar weinig hebben geleerd van de communicatielessen die de covidpandemie ons geleerd heeft."
De stellige aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie om alleen verhitte melk te drinken geeft te denken. Bij ons is pasteurisatie gebruikelijk, in andere Europese landen zie je meer gesteriliseerde melk. Maar in landen als India, waar de melkproductie veel kleinschaligere en lokaler is, is de situatie anders en krijgt de waarschuwing een heel andere klank omdat daar nog veel rauwe melk wordt gedronken.
Dit artikel afdrukken
Slechte communicatie
Onhandig, vinden critici. Juist nu het (vogel)griepvirus zich via een melkkoe kan verspreiden is het een van de mogelijke kandidaten voor de volgende pandemie. De WHO spreekt nu al van een 'pandemie onder dieren'. En als we ook maar iets geleerd hebben van de covidpandemie, dan is het dat het delen van alle beschikbare informatie in een vroeg stadium cruciaal is om verspreiding te kunnen monitoren.
Inmiddels is bekend dat het virus in 8 staten op 32 boerderijen koeien besmet heeft. Zieke koeien geven dikke, afwijkende melk en de melkproductie kan met zo'n 20% dalen. De meeste koeien herstellen zonder dat drastische maatregelen zoals ruiming nodig zijn. Er is geen bewijs gevonden voor koe-op-koe besmetting, maar de snelle verspreiding wijst daar wel op. Er zijn aanwijzingen dat het virus zich niet alleen van vogels naar koeien, maar ook van koeien naar pluimvee en mogelijk asymptomatisch (zonder ziektesymptomen) onder koeien verspreidt, schrijft de New York Times. Dat suggereert dat het virus breder verspreid is dan eerst werd aangenomen en ook zonder zichtbare symptomen aanwezig kan zijn in vee.
Alles bij elkaar zijn dat meer dan genoeg redenen voor Jeremy Farrar, chief scientist van de WHO, om er bij de gezondheidsautoriteiten van de VS op aan te dringen nauwkeurig te onderzoeken hoe het virus zich verspreidt en er alert op te zijn in te grijpen als het zich 'op andere manieren' gaat verspreiden, schrijft DairyReporter. "Ontstaan er aerosolen in de melkput? Is het de omgeving waar de koeien in leven? Ligt het aan het transportsysteem dat dit virus zich over het land verspreidt? Dit is een grote zorg en ik denk dat we ervoor moeten zorgen dat als H5N1 zou overgaan op mensen via mens-op-mensbesmetting, we in staat zijn om onmiddellijk te reageren." Farrar zei dat bij de aankondiging van nieuwe richtlijnen om door de lucht verspreide ziektes aan te pakken.
Wie vanaf dag 1 uitdraagt dat gepasteuriseerde melk veilig is, terwijl nog onderzocht wordt hoe lang het virus kan overleven in de melk, laat zien dat de autoriteiten maar weinig hebben geleerd van de covidpandemieVanaf het begin heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) maar beperkte genetische informatie over het virus gedeeld met onderzoekers en andere landen. Op de website van de USDA is nog geen sprake van de vogelgriepuitbraak onder koeien. Zo weinig transparantie belemmert experts om effectief te helpen bij het inperken van het virus, stelt de krant. Ook zijn er geen aanbevelingen over het schoonmaken van de melkapparatuur op melkveebedrijven of voorschriften voor het dragen van een veiligheidsbril, masker of gezichtsbescherming bij het melken.
Zuivelsectorzorgen
Daar komt bij dat de zuivelsector, die toch al te maken heeft met lage melkprijzen en hoge voerkosten, zich ernstig zorgen maakt, ondanks de herhaalde verzekeringen door de FDA, de Amerikaanse voedselveiligheidsautoriteit, dat de golf van infecties geen invloed heeft op de voedsel- of melkvoorziening van het land en weinig risico's voor het publiek oplevert. Melkveehouders vrezen dat openbaarmaking van de vogelgriep in koeien hun bedrijven kan schaden.
"Ik begrijp dat de melkmarkt zeer verontrust is over een verlies van zelfs maar een paar procent melkconsumptie," zegt infectieziektenexpert Michael Osterholm. Maar om dan vanaf dag 1 uit te dragen dat gepasteuriseerde melk veilig is, terwijl nog onderzocht wordt hoe lang het virus kan overleven in de melk, laat zien dat de autoriteiten "maar weinig hebben geleerd van de communicatielessen die de covidpandemie ons geleerd heeft."
De stellige aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie om alleen verhitte melk te drinken geeft te denken. Bij ons is pasteurisatie gebruikelijk, in andere Europese landen zie je meer gesteriliseerde melk. Maar in landen als India, waar de melkproductie veel kleinschaligere en lokaler is, is de situatie anders en krijgt de waarschuwing een heel andere klank omdat daar nog veel rauwe melk wordt gedronken.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@7: ik wil niet bagatelliseren. Die risico's bestaan. Zelfs bij groenten die met met E Colli besmet raken door de drijfmest uit de bio industrie - de bodem zeker 2 jaar besmet. Wat wil je daaraan doen?
En nogmaals: die E colli verdwijnt na 3+ daagse kefir fermentatie van onbewerkte rauwe melk.
Neem aan dat dit voor meer fermentatie vormen geldt.
ps beweer je nu dat die biologische rauwmelkse Camembert toch thermisch behandeld is?
Dat klopt niet. Ook bij gethermiseerde melk moet dit vermeld worden.
Een aantal Franse kazen wordt dit bij vermeld. In smaak duidelijk beter dan de gepasteuriseerde.
Hygiëne en snel verwerken ipv 2x in de week ophalen belangrijke factoren ook.
ps de enige melk die ik echt lekker vind is die niet gehomogeniseerde/ afgeroomde van de boerderij. Verslavend haast zelfs - ook gepasteuriseerd. Maar weet dat de enig echt heel gezonde gefermenteerd moet zijn.
Geiten/schapenmelk met hun C2 eiwit ipv C1 (C15) een ander verhaal.
#6 Wouter, hier andere Frank. "Dan geneuzel over DNA/RNA resten, ik krijg weer COVID kriebels. Met DNA/RNA KAN je niet bepalen of en product microbiologisch besmet is of niet."
Ik denk dat je hier toch anders tegenaan moet kijken dan bij bacteriele besmettingen ed. Hier gaat het om het mogelijke startpunt van een pandemie van een virusziekte, waarbij één gebeurtenis al voldoende kan zijn. Lijkt mij zinnig om dan zelfs sporen van dat DNA te zien, om te weten waar dat virus uithangt.
Ik krijg iig een vreemd gevoel bij 'dat de melk wel verhit moet zijn'.
Maar wellicht dat 'de pandemie' heel ergens anders begint.
Frank, ik zou graag zien - ondanks je betrokkenheid - dat je genuanceerder over voedselveiligheid schrijft. Zelfs bij gefermenteerde producten worden van te voren de melk thermische behandeld. En dat is maar goed ook. Laten we de risico van dierlijke producten (melk, eieren, vlees) niet bagataliseren en vooral blij zijn dat we daar ‘systemen voor hebben’.
Pasteurisatie - eigenlijk fosfatase negativiteit - is verplicht in Europa en Amerika. Rauwe melk mag bij uitzondering worden verkocht ‘vanaf het boeren-erf’ mits duidelijk wordt gezegd “thuis verhitten”. Er is een reden waarom pasteurisatie verplicht is en ik steun de wetgeving en argumentatie op inhoudelijke gronden.
De meest milde conditie is pasteurisatie 72oC 15 seconden ongeveer. Deze condities wordt maar op heel weinig plekken wereldwijd (vooral Nederland) toegepast voor de koelverse melk met korte THT. In de rest van de wereld wordt melk vooral gesteriliseerd (melk in pak) met een UHT behandeling 142oC enkele seconden. Dit is formeel een sterilisatie behandeling.
Dan geneuzel over DNA/RNA resten, ik krijg weer COVID kriebels. Met DNA/RNA KAN je niet bepalen of en product microbiologisch besmet is of niet. Microbiologie test je met ‘viable counts’, kortom ‘kan er nog iets groeien’. Voor virussen is dat iets genuanceerder, maar om nu op grote schaal op gepasteuriseerde of gesteriliseerde producten ook nog eens DNA testen te gaan uitvoeren is een overkill.
Veel belangrijker is dat bedrijven hun risico-analyse maken en up to date houden. Nog veel belangrijker is dat hun HACCP professioneel is opgesteld met een correct monitoringsplan.
En voor hen die zeggen ‘meten is weten’, sorry maar dan heb je geen verstand van food-safety.
Ik kijk met grote zorg met paniekzaaien van professor x y z die met meettechieken die extreem gevoelig zijn uitspraken doet over veiligheid. Het doet met denken aan dat verkeerde besluist t.a.v. rookaroma. Mij is duidelijk dat voedselveiligheidsexperts de laatste der mohanikanen zijn. Heel spijtig. Ik zie een breder beeld van onkunde.
Frank, waarom is dat grappig? Je brengt onze lezers in de war. Ze willen graag serieus genomen worden.