Andere voedingsmiddelenfabrikanten spelen ook graag op het opkikkereffect in. Inmiddels wordt cafeïne aan allerlei voedingsmiddelen en snacks toegevoegd. Reden voor de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten een onderzoek in te stellen naar de 'cumulatieve impact' van dit stimulerende middel, meldt BBC News Magazine.
Want wat zijn de effecten op de gezondheid van deze 'psychoactive drug'? Is (te) veel cafeïne nu wel of niet schadelijk? Wetenschappers zijn er nog niet uit. Juist omdat er zoveel koffie en thee geconsumeerd wordt, is ieder onderzoek dat een relatie legt tussen een vorm van kanker of diabetes en cafeïne al bij voorbaat voorpaginanieuws. Complicerende factor is dat mensen vaak niet weten hoeveel cafeïne ze eigenlijk binnenkrijgen: het wordt te pas en te onpas aan allerlei voedinsgmiddelen toegevoegd, van kauwgum tot koekjes. De Amerikaanse FDA heeft daarom beloofd 'veilige niveaus te bepalen' voor cafeïne-inname. Dat zal nog niet eenvoudig zijn, want ieder lichaam reageert anders op cafeïne. Wat veilig is voor de een, is gevaarlijk voor de ander. Over de impact op kinderen hebben we het dan nog niet eens gehad.
Het land dat de meeste koffie ter wereld drinkt, Finland, zit op een dagelijkse cafeïne-inname van gemiddeld 400 mg cafeïne, ruim 8 kopjes per dag. Dat is de bovengrens van wat de FDA nu veilig noemt. De opmars van de energie-drankjes en andere verborgen cafeïne-bommetjes laat echter zelfs de Finnen niet onberoerd: op hoog-cafeïnehoudende dranken moet in Finland een waarschuwingssticker zitten - een voorschrift dat vanaf 2014 voor de hele EU gaat gelden.
Waarom staat deze drug in een veel gunstiger daglicht dan andere? Het is geen genotsmiddel, zoals marihuana, brengt je niet in een roes en werkt niet ontspannend als alcohol, partydrugs of paddo's. Cafeïne verhoogt je productiviteit. Je krijgt er simpelweg meer door gedaan. Niet onbelangrijk in onze prestatiegerichte maatschappij.
Nederland staat overigens in de top-5 van koffiedrinkers ter wereld. Wij staan na de Finnen, die jaarlijks 12 kilo koffie per persoon gebruiken en andere Scandinavische landen, op de vijfde plaats met ruim 8 kilo koffie per persoon per jaar. Volgens Douwe Egberts moeten we wat minder achteloos koffiedrinken maar onszelf wel veel meer verwennen met onze dagelijkse portie drugs. Zo wordt het toch nog een genotsmiddel.
Fotocredits: 'working', uitsnede, Rachel Andrew
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In het algemeen wordt er maar vanalles gecombineerd en toegevoegd. Het meest bekend (en desastreus) is het toevoegen van suiker aan vrijwel alles. Als ik voedingsstof A wil hebben, krijg ik een reeks van B tot en met heel ver in het alfabet (minsten tot aan de S van suiker) aan voedings- of gifstoffen er bij. Of een voorbewerking of wat-dan-ook wat ik om gezondheidsredenen niet moet krijg ik er bij. Dat meestal stiekum ook nog. Voorbewerkte havermout verhoogt de suikerpiek, maar iets te noemen. Noten, niet anders dan pas na een verhuizing naar een grote stad, kan ik nu weer in de supermarkt vinden zonder toevoeging van brem veel zout, of suiker of honing. Kiest u maar. Aleen: dat is geen vrije keus. Een keus is pas vrij als ik ook kan kiezen voor 0% toevoeging.
Koffie onverwacht naar binnen krijgen, moet ik niet. Een standaardgebruik van koffie is al gauw goed voor 3 dagen korting per jaar op mijn leven, las ik hierboven. Koffie maar in vanalles, terwijl ik daar niet van op de hoogte ben, is dus -leid ik daar uit af- al gauw goed voor toch altijd nog een of twee dagen per jaar korting op mijn levensduur (en wie weet op hoeveel dagen van mijn in gezondheid doorgebrachte levensduur). Dat is goed beschouwd moord wat mij aangedaan wordt. En zeker dat maar overal suiker in is verwerkt, zodat je om een dodelijke suikerinname niet heen kunt, dat is moord, waarbij het gaat om een nog aanzienlijk grotere korting op je (ingezondheid doorgebrachte) levensduur. Boven de 40 is al minstens bijna de helft van de bevolking suikerziek, of er dicht bij. Dat laatste meestal zonder daar erg in te (willen) hebben.
Laatst discusieerde ik met iemand die niet wilde weten dat we zoals het nu gaat in een moorddadige wereld leven. Ik had het niet eens expliciet zo genoemd, zoals ik dat nu wel hier doe. Hij wilde niet weten dat ook hij in die ellendige wereld leefde die naar zijn idee alleen de mijne was, en danook alleen in mijn verbeelding zou bestaan. Of ik hem maar niet in die wereld wou intrekken (sic!).
Begrijp mij goed: ik ben wel zo liberaal dat als iemand kiest voor zijn eigen vervroegde ouderdom en dus vervroegde dood (of niet wil weten dat hij daarvoor kiest) daarin hem geheel vrij te laten, maar ik zelf wil dan ook geheel vrij kunnen kiezen. Voor niet een vroegtijdige versuikering of niet ook -nota bene zonder daar erg in te (kunnen) hebben- voor een gevaarlijke opkikkering en niet voor wat voor (op termijn) dodelijks dan ook.
Koffie vind ik zoals dat dan heet 'niet om te zuipen' als er geen suiker in zit. Dus drink ik geen koffie. Verder zou ik niet iets weten waarvan de genietbaarheid bedorven wordt door de suiker erin te onthouden.
Misschien aardig om -een tikkeltje of line- te vertellen dat in de (buitenlandse) stad waarnaar ik kort geleden verhuisde (dat omdat in mijn voormalige dorp het assortiment van de plaatselijk "suup" te kort schoot) ik een klein Japans etablisement aantrof, waarin je je Japans-exotische drankjes (niet alleen groene thee, maar nog ruim wat meer) kunt kiezen met vermelding van het percentage suiker dat je erin wil. 0% te kiezen was er zondermeer ook mogelijk. Kijk: dat bedoel ik nou (en -wat ik geen gemis vond- koffie hadden ze er niet).
Waar tot mijn stomme verbazing ook cafeïne in zit: paprikachips!
Ik lees wel dat er cafeine wordt toegevoegd, maar niet waarom. Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig waarom fabrikanten cafeine verwerken in veel producten. Iemand een idee?
In Japan wel witte chocolade met (veel) groene thee poeder. Dat is dus snoep met cafeine...
Ik ben ook heel benieuwd in wat voor producten het allemaal zou zitten. In Europa ben ik eigenlijk alleen producten met (al dan niet extracten van) koffie, thee, maté en guarana (logisch die bevatten nu eenmaal veel caffeine van nature) tegengekomen, verder uiteraard de cola's en de energiedrankjes. Maar nooit snoep, snacks (?) of iets anders. En dan de shampoo en diverse geneesmiddelen. Zijn die er wel, of is dit (nog) iets Amerikaans ?