Niettemin krijgen we er jaarlijks heel wat van binnen: een pond ongeveer, schreven we een paar jaar geleden. Dat zijn heel wat van die kleine beestjes, schreven we al.

In de VS hanteert de Food and Drug Administration (FDA) richtlijnen voor de toegestane hoeveelheid insecten in producten. Dat zijn 'onvermijdbare afwijkingen' waar producten van natuurlijke oorsprong aan blootstaan. Er zitten nu wormpjes in de broccoli, luizen op de hop en kevertjes in de tomaten.

Het Amerikaanse insectenbestrijdingsbedrijf Terro haalde met de FDA-normen een grapje uit. Het maakte een infographic die zichtbaar maakt van de maximale hoeveelheid insecten (of delen van insecten) die een gemiddelde Amerikaan per jaar binnenkrijgt via zijn pindakaas en de blauwe bessen in muffins.

Even griezelen? Koffie is de kampioen. Een Amerikaan drinkt jaarlijks drank van koffie waarin 136.000 insectendeeltjes zitten. In de chocola waar hij of zij van geniet, zitten er nog eens 6.000. Dat zijn stukjes kakkerlak, Indische meelmot, koffiebesboorder of cacaowants. Via spruitjes, paddestoelen en broccoli krijg je zomaar een paar honderd hele insecten in je lijf.

De infographic maakt deel uit van een lezenswaardig artikel waarin Terro op een rijtje zet hoe de wereldwijde insectenconsumptie in elkaar steekt. Of het nu bewust, of onbewust is. Voor Nederland kunnen de gegevens natuurlijk een beetje anders zijn. De cijfers zijn Amerikaans en dus het gevolg van Amerikaanse voedselstandaarden.

you already eat bugs
Dit artikel afdrukken