Supermarkten doen te weinig om het aanbod van kip met een keurmerk te verhogen. Dat stelt Wakker Dier naar aanleiding van een steekproef bij de twaalf grootste supermarktketens. Daaruit blijkt dat twee derde van de producten in het kipschap zonder keurmerk is. “De supermarkten bepalen met de inrichting van de schappen welke producten het meest verkocht worden. Dat zijn nu dus producten van kippen die het minste welzijn hadden.”
Uit de steekproef van Wakker Dier blijkt dat 29 procent van de producten in het kipschap een keurmerk heeft. Dit is een stijging van 7 procent ten opzichte van vorig jaar. In 2016 was de stijging nog 25 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. “Die 7 procent valt daarom erg tegen. Als supermarkten meer keurmerkkip in de schappen leggen, krijgen meer kippen een beter leven”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.
Plofkip
De plofkip, die twee kilo groeit in zes weken, is bij de meeste supermarkten uit het kipschap aan het verdwijnen. Zes procent van de producten in het kipschap kwam nog van plofkippen. De zogenaamde ‘tussenkip’ vult met 65 procent het grootste deel van het kipschap. Deze kippen groeien minder snel dan plofkippen, maar leven in omstandigheden die niet voldoen aan de criteria van het Beter Leven keurmerk.
Aldi en Hoogvliet
Aldi en Hoogvliet zijn de enige supermarkten die juist meer plofkip in het schap hebben dan vorig jaar. Het aandeel plofkip ging bij Aldi van 12 naar 25 procent en bij Hoogvliet van 11 naar 18 procent. Aldi was bovendien de enige supermarkt waarbij het aandeel keurmerkkip sterk afnam; van 29 procent in 2016 naar 19 procent dit jaar.
Steekproef
Wakker Dier deed de steekproef in juli en augustus in de twaalf grootste Nederlandse supermarkten: Albert Heijn, Aldi, Coop, Deen, Dekamarkt, Dirk, Emté, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Plus en Vomar. Per keten werd in drie filialen alle varianten kipproducten in het kipschap geteld, waarbij per product werd gekeken of het een dierenwelzijnskeurmerk had. Vleeswaren en conserven zijn niet meegenomen in het onderzoek.
Merkbouw van buitenaf
Wakker Dier heeft altijd duidelijk gemaakt de Kip van Morgen onvoldoende te vinden. Wel gaf de organisatie steun aan de Nieuwe Standaard-variant van Jumbo. Die kip sneuvelt nu ook in het streven van de organisatie naar steeds een verdere stap in welzijn voor dieren. Dat doet Wakker Dier via beeldvoming over supermarkten bij consumenten. De tactieken van de organisatie lijken als twee druppels water op het creëren van vraag naar nieuwe producten zoals ook de grote merkorganisaties als Unilever of Nestlé dat via reclamecampagnes doen.
Toch is er een belangrijk verschil.
De grote merken geven hun product de ruimte om eerst de investeringen in eerdere versies terug te verdienen. Ze vervangen ze pas als dat gebeurd is en de markt weer ruimte biedt voor nieuwe functionaliteiten of productwaarden. Wakker Dier als merkenbouwer van buitenaf houdt daar geen rekening mee. De organisatie creëert druk op supermarktorganisaties en hun toeleveranciers om die investeringen versneld terug te verdienen. Enige coördinatie tussen de gratis van buitenaf verstrekte campagnes en de bedrijfseconomische uitdagingen waar die boeren en kippenslachters voor stellen, lijkt onontkoombaar in deze fase van nieuwe marktontwikkeling waar Wakker Dier voor zorgt. Het aanbod van kip moet de kans krijgen mee te groeien.
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nee, ik draai niks om. Je meldt dat er onderdelen van een kip een naam gegeven worden die van varken of koe afgeleid zijn, ik vraag welke delen dan, maar dan kom je met delen die een varken en koe niet hebben. Alleen karbonade en haas herken ik als onderdelen van varken en koe, de rest niet, DAT was mijn vraag. Het zal mij worst wezen hoe men de onderdelen wil noemen, als het maar smaakt en herkenbaar in de verpakking is, dat ik niet denk dat ik een poot koop, terwijl het een staart is........
Oh oh.. Astrid ! Mon Dieu !
Je draait het om !
- waar zit bij een kip een filet pur ?
- waar zit de haas bij een hoender ?
- waar zit de karbonade bij een haan ?
En dan volgen de 'versluierde benamingen' niet gerelateerd aan Maartje de Koe en Knor..
- waarom noem je de onderpoot van een hen een drumstick ?
- waar zitten de televisieonderdelen bij een Mechelse koekoek ?
Zelfs good old Shakespeare vroeg het zich al af:
"What's in a name? That what we call a tv-stick by an other name, which should be chicken wing !"
(from 'Romeo visiting with Juliet Kentucky Fried Chicken' - act 5.4)
1. (kip)karbonade : bovendij kippenpoot uitgebeend
2. (kip)filet : borstvlees kip
3. (kippe)haasje : borstspier; rudimentaire vliegspier
daarnaast de versluierende benamingen voor kippendelen:
4. tv-sticks : kippenvleugels
5. drumsticks : kip onderpoot
Karbonade en haasje kan ik me nog wat bij voorstellen, maar waar zit er bij een koe en varken een (borst)filet? en waar zitten de drumsticks? Dat was mijn vraag, welke delen zijn van de koe en varken afgeleid? Niet veel, want ik zie ook geen tv sticks van de koe of varken in de schappen liggen.
Tv-sticks worden hier in de supers doorgaans de losse stukjes van de vleugels genoemd, het stukje poot zeg maar, het deel met de 2 botjes worden dan weer borrelhapjes genoemd en de vleugels gewoon vleugels, zterker nog, soms staat het er zelfsi n het engels op "chicken wings', anders snapt de doorsnee consument het ook niet denk ik. Kipkarbonades zie ik trouwens ook zo vaak niet meer op de verpakkingen staan, daar staat ook gewoon dij op trouwens. Het haasje, ja ach, vroeger, en dan heb ik het over 10 jaat of langer geleden, zat dat stukje gewoon aan de filet nog vast als je het vers kocht, later verdween dat eraf, was misschien vervelend voor de mensen om dat kleine stukje steeds apart te verpakken ofzo, deed ik wel, overal eraf halen en dan had je weer een verpakking om stukjes voor de roerbak van te snijden, precies genoeg voor 2.
Dat er vroeger nog orgaanvlees bij de hele kip zat weet ik idd nog wel, maar wij hadden eigenlijk nooit hele kippen, want er kwam altijd ruzie van wie wat kreeg/mocht eten, dus mijn moeder kocht voor iedereen hetzelfde, ook geen gezeur en ruzie aan tafel. Je kan bij turkse/marokkaanse winkels nog wel orgaanvlees van de kip kopen, levers, hartjes en maagjes, bij toko's zie je zelfs kippenekken en poten in de vriezer liggen.
15# Astrid
Beter had ik gezegd "rund en zwijn" . No. 2 en 3 voor beiden
1. (kip)karbonade : bovendij kippenpoot uitgebeend
2. (kip)filet : borstvlees kip
3. (kippe)haasje : borstspier; rudimentaire vliegspier
daarnaast de versluierende benamingen voor kippendelen:
4. tv-sticks : kippenvleugels
5. drumsticks : kip onderpoot
Ik ken je leeftijd niet :-) , maar vroeger zat in een verse hele kip
ook nog een zakje met lever, hart en maag, en de nek zat er aan..
Da's allemaal te eng geworden voor de jonge dames (en heren)
#14 Hans: ""Wel zien we koelbakken vol met delen die vrijwel niet benoemd worden naar anatomische oorsprong, maar met van rund geleende namen."'
Noem eens wat dan? Ik kan nl niks bedenken van de kip wat ik oa bij de Ah ofzo zie liggen wat van een rund afgeleid is, ik geloof nl niet dat een koe drumsticks heeft? En zo heten die dingen al sinds ik mij kan herinneren, dus ik vraag me af wat voor delen er dan naar rund vernoemd is? Zou ik graag willen weten, gewoon informatieve vraag.