Hij vertelde me dat Jumbo vandaag zijn Nieuwe Standaard Kip introduceert en hoe spannend hij dat vindt. Helaas zijn er nog niet genoeg om de ploffer meteen helemaal uit het schap te knallen. Dat gaat wel zo snel mogelijk gebeuren.
Feitelijk
Nieuwe Standaard Kip wordt anders geïntroduceerd dan de Hollandse Kip van Albert Heijn die eerder dit jaar als '100% verantwoord' werd gepresenteerd door de marketeers uit Zaandam. Jumbo neemt de woorden 'duurzaam', 'verantwoord' of 'diervriendelijk' niet eens in de mond. Het zegt gewoon hoe het zit en legt dat uit met een eenvoudige tekening:

Jumbo zet daarmee een nieuwe toon. Geen neppende, suggestieve marketing meer, maar feiten. Waar een ploffer met 21 kippen op een vierkante meter zit, een Hollandse AH kip met 19, delen 13,5 nieuwe Jumbo kippen die m2 als ze slachtrijp zijn. Waar een ploffer - Jumbo zegt netjes 'Basiskip' - dagelijks 60-65 gram groeit, doet de Nieuwe Standaard Kip dat slechts met 45 gram per dag. En waar een 1-ster scharrelaar er 56 dagen over doet om naar de slacht te mogen, staat Nieuwe Standaard op 49 dagen, terwijl de ploffer op 35 tot 45 dagen staat. En de kip heeft natuurlijk daglicht. Daar is Jumbo te bescheiden, want een ploffer leeft in een licht/donker-ritme waarmee het dier 2 dagen binnen 24 uur leeft om zich lekker vol te eten en snel slachtrijp te worden. Met natuurlijk licht hoeft hij maar 1 in plaats van 2 levens per dag te leven.
Ed van de Weerd is er helder over: "Er is zoveel gedoe in de samenleving over kip. Daar moest wat veranderen. Onze baas Frits van Eerd kreeg vragen op de radio. Ik krijg ze thuis van mijn kinderen. Daar moesten we iets aan doen, vonden we als familiebedrijf. En niet een beetje, maar d'r op en d'r over, maar nog wel betaalbaar. Dat hebben we dus gedaan en daar leveren we marge op in. Nieuwe Standaard Kip is standaard € 1 duurder dan de Basiskip. Eigenlijk is dat te weinig, maar we investeren graag in het betaalbaar maken van vraag die we graag willen." 1-ster kip is circa € 4 duurder dan Basiskip en verschilt alleen van Nieuwe Standaard in slachtleeftijd en een uitloopje met afdak. Het ras, het voer, de gezondheidsstatus en zelfs de binnenruimte zijn gelijk - op 1,5 kip per vierkante meter na. Die ene euro meer biedt je dus heel wat meer waar voor je geld dan die vier, als je vindt dat je iets voor de kip moet doen.
Jumbo laat het aan de klant om te oordelen. Heel feitelijk. En bescheiden: het bedrijf doet niets meer of minder dan de basale ploffer totaal vervangen door wat het ingetogen Nieuwe Standaard Kip noemt. Dat is heel andere taal dan AH's '100% verantwoord' waar Wakker Dier briesend op inhakte.
Spannend
Over antibiotica staat niets vermeld, merk ik op. "Dat is ingewikkeld communiceren", zegt Anne-Corine Vlaardingerbroek. Maar hoeveel is het nou? "Als ik voorzichtig ben en alle veiligheidsmarges aanhoud waarbinnen we normaal communiceren, moet ik tien dagdoseringen zeggen. Toch gebied de realiteit te zeggen dat we vermoedelijk op vijf dagdoseringen uit gaan komen. Dat weten we als de stallen een tijdje draaien. Ik kom je dan graag onze feitelijke metingen melden", zegt ze. In de klassieke plofkippenindustrie lag het aantal dagdoseringen nog maar enkele jaren geleden bijna op 40; nu daalt het naar 20. Tussen 20, 10 en 5 zit toch ook een flink verschil, dat het vermelden waard is, ook al is het een beetje ingewikkelder. Hoe het ook zij: u mag de kip gewoon op de feiten beoordelen.
"Voor ons is het heel spannend", zegt Van de Weerd. "We zijn helaas gedwongen om ook de Basiskip nog even te voeren. Die is € 1 goedkoper dan onze Nieuwe Standaard Kip die, zodra we de aantallen kunnen bieden, de Basiskip helemaal gaat vervangen. Maar wat doen klanten zolang ze die ene euro kunnen besparen? En wat doen onze concurrenten? We zijn ons ervan bewust dat we flink boven de Kip van Morgen van het CBL zitten." Ik zeg terug dat Jumbo vermoedelijk de dynamiek van de markt verandert. Opeens is de Kip van Morgen dood en moet iedereen minstens naar deze kip, willen ze niet Wakker Dier op hun nek krijgen. Die zal zeggen dat als Jumbo het kan, iedereen het kan. Hoe reageert Wakker Dier? - vraag ik dan ook. "We hebben contact gezocht. Ze vinden het een forse stap in de goede richting en konden niet geloven dat we zover boven de Kip van Morgen zouden doorpakken."
Jumbo breekt de impasse open
De kippenkift zat sinds de felle kritiek van Wakker Dier op de Hollandse Kip van AH en de uitspraak van de Reclame Code Commissie dat zelfs 1-ster kip niet diervriendelijk mag heten in een impasse. Nu Jumbo de steun heeft weten te verwerven van Wakker Dier, zet het bedrijf daarmee in feite de Nieuwe Standaard voor kip in Nederland. Daar kan een bedrijf met goed fatsoen niet meer onder gaan zitten. Wakker Dier zal bedrijven die dat doen voortdurend aanpakken zodat ze moeten bewegen. Daarboven hoeft even niet meer, want niemand kan van de kelder naar de zolder springen. Dat bevestigde mij ook de Dierenbescherming. "We blijven zeggen dat 1-ster ons doel is, maar dit is een belangrijke stap vooruit die eerst maar eens goed gezet moet worden", zegt woordvoerder Dik Nagtegaal. Wakker Dier spreekt dezelfde taal: "het is een serieuze stap in de goede richting. Jumbo laat bovendien zien dat de ’Kip van Morgen’ niet voldoende was.”
Het staat dus 1-0 voor de kip en Jumbo, die de nieuwe ondergrens voor het beest heeft gedefinieerd. De andere supers moeten nu pootje bijtrekken. Vandaag moeten ze vermoedelijk even van de schrik bekomen. Jumbo is inmiddels rustig begonnen met de volledige uitrol en kan alvast nadenken over zijn volgende stappen terwijl Wakker Dier de andere supers in de kuiten gaat bijten. Zij moeten nu hijgend achter de nieuwe standaard aan.

De Nieuwe Standaard Kip
Fotocredits: Ed van de Weerd, Jumbo
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Frank, #90, Ben het helemaal met je eens dat we een gelijk speelveld moeten hebben als we Europees beleid willen. En ook dat wetten en regels alleen zin hebben als er ook voldoende gehandhaafd wordt.
Maar dat 'we' soms te ver doorschieten met die regelgeving, heeft ook tot gevolg dat we het kind met het badwater weggooien.
Een voorbeeld: Een Nederlandse gespecialiseerde kaashandelaar in Franse kazen vertelde mij dat het in NL onmogelijk is om in eigen huis nog niet gerijpte geïmporteerde Franse kazen op de juiste wijze te affineren, omdat de Nederlandse warenwet de daarvoor noodzakelijke hogere opslagtemperatuur verbiedt. Die leverancier kan dus alleen eetrijpe, geaffineerde kazen uit Frankrijk halen om hier de gewenste kwaliteit te kunnen leveren aan zijn afnemers.
Franse kazen uit Nederlandse supers laat ik dan ook links liggen: die zijn niet meer op smaak te krijgen want veel te koud opgeslagen.
(Redactie: excuus voor deze afdwaling maar dit wilde ik toch even kwijt.)
#Vera, mijn opmerking met de Franse slag komt misschien door al jaren in de sector rond te lopen en steeds maar weer te moeten constateren dat onder NL de controles op alles wat met dierlijke productie te maken heeft toch op een ander niveau liggen dan in NL.
Ik zeg overigens zeker niet dat ze hier te streng zijn, zeker niet, iemand die iets wil produceren en zegt dit te doen aan de geldende eisen, moet hierop gecontroleerd worden en moet volledig zelf instaan voor de gevolgen als hij dit niet doet.
Ik was in 2004 in NL op pad met een journalist uit Spanje en hadden het over het kooiverbod in 2012 dat er aan zat te komen en waarop toen al volop door NL werd geanticipeerd . Hij merkte toen op, ja ze kunnen dit wel willen per 2012, maar in Spanje weten ze nu al dat ze tegen die tijd lang niet voldoen mensen hebben om dit te controleren.
Zo heb ik diverse malen dingen mee gemaakt waardoor je wel eens een beetje mismoedig wordt.
En als Dijksma een paar weken geleden aankondigt dat ze voorloper wil zijn om de welzijnsnormen in Europa op een hoger pijl te brengen, dan ben ik van mening maak je eerst druk dat we überhaupt een gelijk speelveld hebben mbt tot de eisen die nu gelden.
#Jopie, ik rij een Duitse auto.
@Jopie, #88, excuus van mij, ik keek even scheel, zomaar een 'franse slag' ;-).
@Vera, de opmerking "met de Franse slag" is van Frank Luttels. Ik heb geen enkele negatieve opmerking gemaakt over Frankrijk. Ik heb wel onaardige dingen gezegd over francofielen, vergeef me.
Jopie, excuus want ik heb Martin nog niet gevraagd. Ik weet nagenoeg zeker dat non-bio Label Rouge fytotherapeutisch wordt behandeld. Mogelijk vergis ik me compleet.
Ik laat het dan ook aan de echte kenners: Martin en jij en ben het volstrekt eens met je laatste zin in #85.