"Wil je horen hoe wij denken onze nieuwe kip in de markt te zetten?" Ik werd gebeld door Anne-Corine Vlaardingerbroek van Jumbo. Omdat ik de kippenkift tussen de supers en de dierenbeweging al jaren volg en van commentaar voorzie, zei ik uiteraard ja. Gisteren sprak ik met haar en Ed van de Weerd, commercieel directeur van Jumbo.

Hij vertelde me dat Jumbo vandaag zijn Nieuwe Standaard Kip introduceert en hoe spannend hij dat vindt. Helaas zijn er nog niet genoeg om de ploffer meteen helemaal uit het schap te knallen. Dat gaat wel zo snel mogelijk gebeuren.

Feitelijk
Nieuwe Standaard Kip wordt anders geïntroduceerd dan de Hollandse Kip van Albert Heijn die eerder dit jaar als '100% verantwoord' werd gepresenteerd door de marketeers uit Zaandam. Jumbo neemt de woorden 'duurzaam', 'verantwoord' of 'diervriendelijk' niet eens in de mond. Het zegt gewoon hoe het zit en legt dat uit met een eenvoudige tekening:

jumbokip


Jumbo zet daarmee een nieuwe toon. Geen neppende, suggestieve marketing meer, maar feiten. Waar een ploffer met 21 kippen op een vierkante meter zit, een Hollandse AH kip met 19, delen 13,5 nieuwe Jumbo kippen die m2 als ze slachtrijp zijn. Waar een ploffer - Jumbo zegt netjes 'Basiskip' - dagelijks 60-65 gram groeit, doet de Nieuwe Standaard Kip dat slechts met 45 gram per dag. En waar een 1-ster scharrelaar er 56 dagen over doet om naar de slacht te mogen, staat Nieuwe Standaard op 49 dagen, terwijl de ploffer op 35 tot 45 dagen staat. En de kip heeft natuurlijk daglicht. Daar is Jumbo te bescheiden, want een ploffer leeft in een licht/donker-ritme waarmee het dier 2 dagen binnen 24 uur leeft om zich lekker vol te eten en snel slachtrijp te worden. Met natuurlijk licht hoeft hij maar 1 in plaats van 2 levens per dag te leven.

Ed van de Weerd is er helder over: "Er is zoveel gedoe in de samenleving over kip. Daar moest wat veranderen. Onze baas Frits van Eerd kreeg vragen op de radio. Ik krijg ze thuis van mijn kinderen. Daar moesten we iets aan doen, vonden we als familiebedrijf. En niet een beetje, maar d'r op en d'r over, maar nog wel betaalbaar. Dat hebben we dus gedaan en daar leveren we marge op in. Nieuwe Standaard Kip is standaard € 1 duurder dan de Basiskip. Eigenlijk is dat te weinig, maar we investeren graag in het betaalbaar maken van vraag die we graag willen." 1-ster kip is circa € 4 duurder dan Basiskip en verschilt alleen van Nieuwe Standaard in slachtleeftijd en een uitloopje met afdak. Het ras, het voer, de gezondheidsstatus en zelfs de binnenruimte zijn gelijk - op 1,5 kip per vierkante meter na. Die ene euro meer biedt je dus heel wat meer waar voor je geld dan die vier, als je vindt dat je iets voor de kip moet doen.

Jumbo laat het aan de klant om te oordelen. Heel feitelijk. En bescheiden: het bedrijf doet niets meer of minder dan de basale ploffer totaal vervangen door wat het ingetogen Nieuwe Standaard Kip noemt. Dat is heel andere taal dan AH's '100% verantwoord' waar Wakker Dier briesend op inhakte.

Spannend
Over antibiotica staat niets vermeld, merk ik op. "Dat is ingewikkeld communiceren", zegt Anne-Corine Vlaardingerbroek. Maar hoeveel is het nou? "Als ik voorzichtig ben en alle veiligheidsmarges aanhoud waarbinnen we normaal communiceren, moet ik tien dagdoseringen zeggen. Toch gebied de realiteit te zeggen dat we vermoedelijk op vijf dagdoseringen uit gaan komen. Dat weten we als de stallen een tijdje draaien. Ik kom je dan graag onze feitelijke metingen melden", zegt ze. In de klassieke plofkippenindustrie lag het aantal dagdoseringen nog maar enkele jaren geleden bijna op 40; nu daalt het naar 20. Tussen 20, 10 en 5 zit toch ook een flink verschil, dat het vermelden waard is, ook al is het een beetje ingewikkelder. Hoe het ook zij: u mag de kip gewoon op de feiten beoordelen.

"Voor ons is het heel spannend", zegt Van de Weerd. "We zijn helaas gedwongen om ook de Basiskip nog even te voeren. Die is € 1 goedkoper dan onze Nieuwe Standaard Kip die, zodra we de aantallen kunnen bieden, de Basiskip helemaal gaat vervangen. Maar wat doen klanten zolang ze die ene euro kunnen besparen? En wat doen onze concurrenten? We zijn ons ervan bewust dat we flink boven de Kip van Morgen van het CBL zitten." Ik zeg terug dat Jumbo vermoedelijk de dynamiek van de markt verandert. Opeens is de Kip van Morgen dood en moet iedereen minstens naar deze kip, willen ze niet Wakker Dier op hun nek krijgen. Die zal zeggen dat als Jumbo het kan, iedereen het kan. Hoe reageert Wakker Dier? - vraag ik dan ook. "We hebben contact gezocht. Ze vinden het een forse stap in de goede richting en konden niet geloven dat we zover boven de Kip van Morgen zouden doorpakken."

Jumbo breekt de impasse open
De kippenkift zat sinds de felle kritiek van Wakker Dier op de Hollandse Kip van AH en de uitspraak van de Reclame Code Commissie dat zelfs 1-ster kip niet diervriendelijk mag heten in een impasse. Nu Jumbo de steun heeft weten te verwerven van Wakker Dier, zet het bedrijf daarmee in feite de Nieuwe Standaard voor kip in Nederland. Daar kan een bedrijf met goed fatsoen niet meer onder gaan zitten. Wakker Dier zal bedrijven die dat doen voortdurend aanpakken zodat ze moeten bewegen. Daarboven hoeft even niet meer, want niemand kan van de kelder naar de zolder springen. Dat bevestigde mij ook de Dierenbescherming. "We blijven zeggen dat 1-ster ons doel is, maar dit is een belangrijke stap vooruit die eerst maar eens goed gezet moet worden", zegt woordvoerder Dik Nagtegaal. Wakker Dier spreekt dezelfde taal: "het is een serieuze stap in de goede richting. Jumbo laat bovendien zien dat de ’Kip van Morgen’ niet voldoende was.”

Het staat dus 1-0 voor de kip en Jumbo, die de nieuwe ondergrens voor het beest heeft gedefinieerd. De andere supers moeten nu pootje bijtrekken. Vandaag moeten ze vermoedelijk even van de schrik bekomen. Jumbo is inmiddels rustig begonnen met de volledige uitrol en kan alvast nadenken over zijn volgende stappen terwijl Wakker Dier de andere supers in de kuiten gaat bijten. Zij moeten nu hijgend achter de nieuwe standaard aan.


nsk
De Nieuwe Standaard Kip


Fotocredits: Ed van de Weerd, Jumbo
Dit artikel afdrukken