Oplettende lezers stuurden ons al een aantal etiketten van 'Vlees met oorsprong'. Steevast vroegen ze zich af waar die oorsprong te vinden was. Streek en boer ontbreken immers.

'Vlees met oorsprong' is gewoon vlees met een etiket dat zegt dat het ergens vandaan komt. Dat is een waarheid als een koe. Als je zegt dat het oorsprong en dus kennelijk het karakter daarvan heeft, dan moet je ook man en paard noemen. We wilden niet lullig zijn en deden er daarom niets mee.

Gisteren stuurde een oplettende lezer ons het etiket van het Ierse vlees met oorsprong. Op de redactie barsten we in een schaterlach uit. Tijd voor actie. Het Ierse vlees van Jumbo komt uit ... Polen!

Lieve Jumbo, marketingcommunicatie is een vak. En uw vleesmarketeers beheersen het overduidelijk niet. Goddank zijn ze wel aandoenlijk eerlijk. Het is ook wel fijn dat het geen "Vleesch met Oorschpronck" is. Maar positiever kunnen we het echt niet maken.

UPDATE (11:35h): volgens een lezer komt het vlees ook uit Italië, wordt het verwerkt door een sinds 2003 niet meer bestaande verwerker (code 9103) en verdient het ook de sterren van de Dierenbescherming niet. De lezer stuurde ons dit document met foto's van Italiaans vlees uit Polen en informatie over de toepassing van de sterren op het vlees. We zullen uiteraard de Dierenbescherming om opheldering vragen.

UPDATE (13 juni): Jumbo legt uit hoe dit kon gebeuren en neemt actie. Het vlees komt uit Ierland; door een moeilijk te voorkomen en daardoor aanhoudende stickerfout op de winkelvloer als gevolg van nieuwe werkprocessen krijgt de consument verwarrende informatie. Jumbo betreurt dat en neemt actie.

Fotocredits: onze oplettende lezer
Dit artikel afdrukken