Het onderzoek van Gülcan Bektaş en Laura Winkens heet Be FOCuSed. Dat staat voor "Feasibility of Online Courses on Nutrition, food-related Behavior and Sustainability". In samenwerking met de Deense Aarhus Universiteit ontwikkelden de onderzoekers 5 verschillende cursussen die informatie, praktische tips en oefeningen bevatten om gezonder te eten, je eetgedrag te verbeteren of het milieu beter te beschermen.

Online interventies: effectief, laagdrempelig en goedkoop
Het zou perfect zijn als mensen met een laagdrempelige en goedkope online cursus hun gedrag rondom voeding en duurzaamheid kunnen verbeteren. Het is al aangetoond dat online interventies effectief zijn bij het bevorderen van gezondheidsgedrag. Een groot voordeel van online cursussen is dat veel mensen er gebruik van kunnen maken, doordat ze goedkoop, flexibel en toegankelijk zijn. Toch zijn deelnamecijfers vaak laag en stoppen veel mensen voortijdig met de cursus.

Afhakers verminderen
Om te zorgen dat online cursussen wél aanslaan, is het cruciaal dat duidelijk wordt hoe deelnemers die cursussen ervaren en wat hun voorkeuren zijn. Ook willen de onderzoekers weten voor welke mensen hun cursussen over gezonde voeding, voedingsgerelateerd gedrag en duurzaam leven het meest bruikbaar zijn. Omdat depressieve klachten invloed kunnen hebben op gedrag, willen ze ook weten of deze klachten invloed hebben op het gebruik, de gebruikservaring en de toepassing van de cursussen.

De onderzoekers Gülcan Bektaş en Laura Winkens zoeken mensen met en zonder stemmingsklachten om mee te doen met hun onderzoek. Je krijgt een gratis cursus over voeding, eetgedrag of duurzaamheid en zij onderzoeken hoe die cursussen werken: of ze jou goed bevallen, invloed hebben op je gedrag en wellicht ook je stemming verbeteren. Je kunt zelf kiezen hoeveel tijd je aan de cursus besteedt. De cursussen duren 8 weken en worden ondersteund met een app.

Aanmelden
Geïnteresseerd? Kijk dan op de site van het onderzoek befocused-vu.nl voor meer informatie en voor de vragenlijst waarmee je je kunt aanmelden.

Deelnemers krijgen, behalve de gratis cursus ook feedback over hun eigen voedselinname en eetgedrag plus tips uit alle vijf de cursussen.
Dit artikel afdrukken