Zondag schoot de Amerikaanse president Donald Trump onverwachts vanaf de heup, in een tweet:


Trump kondigde plompverloren aan vrijdag de importtarieven op Chinese producten ter waarde van $200 miljard te verhogen van 10% naar 25%. Dat deed hij omdat de Chinezen volgens hem het conceptakkoord al meteen geschonden hadden door het weer open te willen breken.

De beurskoersen duikelden wereldwijd naar beneden. Voortzetting of mogelijk escalatie van de handelsoorlog is slecht nieuws voor de wereldeconomie.

Wat er aan de onverwachte actie van Trump ten grondslag legt de Amerikaanse handelsgezant, Robert Lightizer, zo uit: de onderhandelingen gaan niet vooruit, maar achteruit. China zou veranderingen willen aanbrengen in vrijwel alle eerder afgesproken onderdelen van het inmiddels 150 pagina's tellende handelsverdrag. Bovendien zouden de Chinezen wel afspraken willen maken, maar die niet in wetgeving vastleggen.

Gisteren deed Trump er nog een schepje bovenop: China schendt de nog niet eens vastgelegde afspraken nu al, zei Trump tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Gistermiddag kondigde China aan Trump's tariefstap te zullen vergelden; daaruit zo een verdere escalatie van de geopolitieke oorlog tussen beide grootmachten kunnen ontstaan. De tariefstap is echter al aangekondigd en dus feitelijk al gezet.

Toch is nog niet alle hoop vervlogen. Liu He is naar de VS afgereisd en de gesprekken gaan nog altijd gewoon door. "Het is dus nog altijd mogelijk dat er vrijdag aan het einde van de dag toch een concept-akkoord is om aan Xi en Trump voor te leggen," aldus de NRC. Trump laat zich niet kisten en de Chinezen laten zich niet kennen.
Dit artikel afdrukken