De VS zijn de grootste handelsoorlog van de economische geschiedenis gestart, zegt het Chinese ministerie van Handel. "China is gedwongen terug te slaan. We laten ons niet provoceren". Vanaf vandaag zijn de door de Amerikaanse president Donald Trump in juni aangekondigde heffingen van 25% op de invoer van Chinese producten met een financiële omvang van $34 miljard van kracht.

Tot nu toe was er vooral sprake van verbaal geweld tussen de twee grootste economieën ter wereld. Nu is het menens: "De handelsoorlog die Washington begon, zal de internationale waardeketen schaden, de markten doen opschrikken en de wereldwijde economische groei in moeilijkheden brengen", aldus Peking.

Trump klaagt op alle fronten over 'oneerlijke' handel en gebruikt importtarieven als wapen. Voor staal en aluminium voerden de VS tarieven door. Daarmee trof Trump niet alleen China, maar ook de EU, Mexico en Canada. Naar verwachting zal China terugslaan met (ook al aangekondigde) hogere importtarieven op vooral voedselimporten uit de VS. De VS zullen terugslaan met hogere tarieven op buitenlandse elektronica en onderdelen voor gadgets.

De EU beweegt zich omzichtig in dit krachtenveld. Trump heeft namelijk ook importheffingen op auto's en auto-onderdelen op de korrel, een schrikbeeld voor zowel de Europese als de Amerikaanse autoindustrie. Duitse automakers behalen een belangrijk deel van hun omzet in de VS. Importbelemmeringen zullen door de EU beantwoord moeten worden. Amerikaanse automakers vrezen een klap terug en zeiden te vrezen voor het achterop raken van hun industrie in de wereld. China is de belangrijkste groeimarkt voor geavanceerde auto's, waaronder die van de grote Duitse merken.
Dit artikel afdrukken