Waar president Nixon ooit de VS en China nader tot elkaar bracht met zijn 'pingpong-diplomatie', heeft de huidige president een heel andere opvatting van het tik-takspelletje. Afgelopen vrijdag kondigde Trump aan vanaf 6 juli op 818 Chinese importgoederen met een gezamenlijke waarde van $34 miljard 25% extra importheffing te gaan heffen. De volgende 'lichting', van nog eens 284 Chinese producten moet dan op zo kort mogelijke termijn de $50 miljard vol maken. Daarmee is de handelsoorlog tussen China en de VS weer 'van het ijs' en maakt Trump onverholen duidelijk dat "de VS op het gebied van handel niet langer van zich zullen laten profiteren door China en andere landen in de wereld. We zullen alle beschikbare instrumenten blijven gebruiken om een beter en eerlijker handelssysteem voor alle Amerikanen te creëren."

Nog geen uur later sloegen de Chinezen al terug. China kondigde importheffingen aan op 659 Amerikaanse importgoederen, ter waarde van, u raadt het al, $34 miljard. Belangrijkste categorie: sojabonen. In de ook al aangekondigde tweede lichting zullen de Chinezen Amerikaanse olie, gas en raffinage-producten extra gaan belasten. Het over-en-weer-gedreig kreeg versterking vanuit Europa, dat per 6 juli ook al Amerikaanse producten ter waarde van $2,8 miljard extra zal gaan belasten als weerwoord op de Amerikaanse heffing op de import van staal en aluminium.

'Troefkaart'
Maar dat was nog niet het einde van het financiële wapengekletter. Om China te weerhouden van het doorvoeren van de nieuwe tarieven, dreigde Trump maandag met een volgende tranche van maar liefst $200 miljard aan Chinese goederen, waarvoor een tarief van 10% zou gaan gelden. China liet er geen gras over groeien, repte van 'chantage' en liet weten niet te aarzelen opnieuw met gelijke maatregelen terug te slaan. Waarop Trump de volgende $200 miljard uit zijn mouw toverde. In dit spelletje lijkt Trump de negatieve handelsbalans tussen de twee landen - Amerika voerde vorig jaar voor $505 miljard aan goederen uit China in, tegen China $130 miljard uit de VS - "als een troefkaart te zien", schrijft het FD.

'Maar niet voor Apple'
Alles wijst op een snel escalerend handelsconflict dat volgens het International Monetary Fund "een van de grootste risico's voor de wereldgroei" is. Niet alleen vervreemdt Trump bevriende landen van zich, zijn maatregelen bedreigen ook de Amerikaanse economie zelf. De eerste tranche van $50 miljard raakte vooral machines en weinig consumptiegoederen. Maar de nu beoogde tarieven raken een zodanig breed scala aan Chinese (en mogelijk ook Europese, denk aan auto's!) producten dat consumenten er de directe gevolgen van gaan ondervinden. In de vorm van hogere prijzen, waardoor het consumentenvertrouwen zal dalen en inflatie op de loer ligt, voorspelt Bloomberg. Hoewel, Trump zou "Apple-ceo Tim Cook op het hart gedrukt hebben dat de tarieven niet gaan gelden voor iPhones, iPads en andere producten die Apple in China laat assembleren," vult het FD aan. Hoe Trump dat voor elkaar wil krijgen, is vooralsnog onduidelijk.
Dit artikel afdrukken