Op 19, 20 en 21 april was er in heel Frankrijk (maar ook andere landen) sprake van nachtvorst; van 27 op 28 april nog een keer. De temperaturen daalden tot onder de -6 °C, op een moment dat de druiven in bloei stonden. Daar kan een wijnboer zich niet tegen beschermen. Vooral de Bordeaux, Charentes, en Jura zijn zwaar getroffen De oogst valt nog lager uit dan in het jaar 1991, toen de vorst ook flink huis hield. Het zwaarst getroffen zijn de gebieden waar druiven geteeld worden voor eau-de-vie en cognac. Daar loopt het verlies zelfs op tot 31%.
Klimaatverandering
Over de kwaliteit valt nog niets te zeggen. Dat hangt er natuurlijk vanaf hoe de druiven zich na de vorst, die samenviel met de bloei en dus de fruitvorming, ontwikkelen. Ze worden daarbij geholpen door ongewoon warme mei- en junimaanden. Het ministerie verwacht dan ook dat de oogst dit jaar 10 tot 20 dagen eerder zal beginnen dan andere jaren. Een verwachting die - getuige de uitspraken van de buurvrouw - al waarheid geworden is. Zij kende wijnboeren die al in juli begonnen waren hun Muscat (een witte druivensoort) te plukken.
Ook in de Champagne zal de pluk dit jaar 'historisch vroeg' beginnen, berichtte De Morgen deze week. "Het wordt één van de vijf vroegste druivenoogsten in onze streek uit de geschiedenis", aldus de champagnehuizen. Die hoor je overigens niet mopperen, want "de eerste helft van het jaar is de vraag naar champagne vanuit de VS, Australië, Japan en China gestegen met 18%", aldus de krant. Champagnehuizen kunnen leveren, omdat ze voorraden uit eerdere jaren hebben.
Zowel de nachtvorst als de vroegere rijping worden toegeschreven aan klimaatverandering die de traditionele wijngebieden bedreigt. Té warm weer is niet goed voor echt lekkere wijnen. En ook niet voor mensen, verzucht de buurvrouw, waarna ze de schaduw weer opzoekt. Ze zat jarenlang in het parlement van de regio en zette klimaatverandering als gevolg van CO2-uitstoot op de agenda. Toch moeten we voorzichtig zijn met het verbinden van alle rampen, leerden we eerder deze week op Foodlog.
Op 10 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Probleem met de Solaris (en in mindere mate ook met andere vroeg afrijpende soorten) is altijd wespenvraat geweest: wespen zijn vaak tot ver in september nog actief, waarbij druiven een gewild doelwit zijn. Daarbij lijkt de klimaatverandering de wespen steeds meer een handje te willen helpen.
Er wordt dankzij de klimaatverandering overigens wel weer in vooral Portugese en Franse wijngaarden geëxperimenteerd met oude viticultuur methodes. Met zowel de Romeinse aanpak (Arbustra) waarbij de wijnstok zich vrij in bomen omhoog mag werken, als met later eeuwenlang veel gebruikte methodes van agrobosbouw waarbij bomen en struiken onder meer moeten zorgen voor een voor druiven beter geschikt microklimaat. Zo worden oude en vaak alweer bijna in vergetelheid geraakte landbouw en in dit geval fruitteelt c.q. viticultuur methodes dankzij de klimaatverandering weer actueel. Ook weer bewijzend dat onze monoculturen kwetsbaar zijn.
René, solaris doet het al minstens anderhalf decennium goed in Scandinavië. Het vruchtje is - net als bijvoorbeeld de regent - ontwikkeld in Duitsland (Geisenheim) om met minder spuitmiddelen toe te kunnen (die malle Fransen verboden deze druiven aanvankelijk). Bijkomend voordeel: het zijn racegroeiers (ontwikkeld op basis van wilde Amerikaanse bessen) die met een kort seizoen toe kunnen.
Spectaculair is echter het gebruik van deze druiven in Occitanië (Z-Frankrijk, de bocht naar Spanje). Daar verbouwt domaine La Colombette deze druiven: zonder enig gif. Dat lukt ons in het noorden niet.
Zuid-Azië dreigt door de klimaatverandering onleefbaar te worden voor mensen, diezelfde klimaatverandering zorgt ervoor dat klassieke wijngebieden (van Zuid-Europa tot Australië) nu al steeds meer ongeschikt voor wijnbouw worden.
Spaanse wijngaardeniers kopen daarom al jaren grond in hoger gelegen (en daarom minder warme) streken in hun eigen land, Franse wijngaardeniers (en een aantal Nederlanders) kopen grond in (vooral Zuid) Engeland. En wijngaardeniers is ons land kunnen hun druiven steeds vroeger met een steeds beter suikergehalte gaan oogsten. Zo ziet het er naar uit dat de in ons land relatief veel aangeplante Solaris druif (wit) mogelijk al eind deze maand kan worden geoogst en de Rondo (rood) al begin september. Een typisch voorbeeld van het steeds noordelijker opschuiven van de wijnbouwgrens dankzij de klimaatverandering (Zweden kent al wijngaarden.....).