Het nieuws dat de buurvrouw zo tegen de haren instreek, was dat Frankrijk dit jaar een "historisch lage opbrengst van de druivenoogst" verwacht. Eind vorige maand maakte het Franse ministerie van Landbouw bekend dat de nachtvorst in april grote gevolgen zal hebben. "Met een opbrengst van 37,6 miljoen hectoliter zal de oogst 2017 17% minder zijn dan 2016 en 16% onder het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar uitkomen", becijfert Agreste, het agrarische statistiekbureau.

Op 19, 20 en 21 april was er in heel Frankrijk (maar ook andere landen) sprake van nachtvorst; van 27 op 28 april nog een keer. De temperaturen daalden tot onder de -6 °C, op een moment dat de druiven in bloei stonden. Daar kan een wijnboer zich niet tegen beschermen. Vooral de Bordeaux, Charentes, en Jura zijn zwaar getroffen De oogst valt nog lager uit dan in het jaar 1991, toen de vorst ook flink huis hield. Het zwaarst getroffen zijn de gebieden waar druiven geteeld worden voor eau-de-vie en cognac. Daar loopt het verlies zelfs op tot 31%.

Klimaatverandering
Over de kwaliteit valt nog niets te zeggen. Dat hangt er natuurlijk vanaf hoe de druiven zich na de vorst, die samenviel met de bloei en dus de fruitvorming, ontwikkelen. Ze worden daarbij geholpen door ongewoon warme mei- en junimaanden. Het ministerie verwacht dan ook dat de oogst dit jaar 10 tot 20 dagen eerder zal beginnen dan andere jaren. Een verwachting die - getuige de uitspraken van de buurvrouw - al waarheid geworden is. Zij kende wijnboeren die al in juli begonnen waren hun Muscat (een witte druivensoort) te plukken.

Ook in de Champagne zal de pluk dit jaar 'historisch vroeg' beginnen, berichtte De Morgen deze week. "Het wordt één van de vijf vroegste druivenoogsten in onze streek uit de geschiedenis", aldus de champagnehuizen. Die hoor je overigens niet mopperen, want "de eerste helft van het jaar is de vraag naar champagne vanuit de VS, Australië, Japan en China gestegen met 18%", aldus de krant. Champagnehuizen kunnen leveren, omdat ze voorraden uit eerdere jaren hebben.

Zowel de nachtvorst als de vroegere rijping worden toegeschreven aan klimaatverandering die de traditionele wijngebieden bedreigt. Té warm weer is niet goed voor echt lekkere wijnen. En ook niet voor mensen, verzucht de buurvrouw, waarna ze de schaduw weer opzoekt. Ze zat jarenlang in het parlement van de regio en zette klimaatverandering als gevolg van CO2-uitstoot op de agenda. Toch moeten we voorzichtig zijn met het verbinden van alle rampen, leerden we eerder deze week op Foodlog.
Dit artikel afdrukken