Klimaatverandering zou leiden tot meer zelfmoorden onder boeren in India. Dat denken onderzoekers van de Universiteit van California, Berkeley. Volgens het onderzoek zou een temperatuurstijging van 1°C tijdens het groeiseizoen leiden tot 67 zelfmoorden. Een stijging van 5°C zou leiden tot vijf keer zoveel doden. Buiten het seizoen vonden de onderzoekers geen significant effect op het aantal zelfdodingen. De onderzoekers schatten dat de afgelopen 30 jaar 59.300 zelfmoorden in de agrarische sector veroorzaakt zijn door de structurele temperatuurstijgingen. Met deze studie hopen de onderzoekers de menselijke 'kosten' van klimaatverandering inzichtelijk te maken. Ze zeggen de regering van India en andere ontwikkelingslanden aan te willen zetten tot preventiebeleid. Dat meldt The Guardian.
Nog 5
Je hebt 0 van de 5 kado-artikelen gelezen.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Tegenwoordig wordt alles met klimaatverandering in verband gebracht of het nu IS is of massa-migratie.
Enno Veerman Berkeley staat in de VS bekend als een links bolwerk, overigens zitten activistische wetenschappers overal en vooral in het gebied klimaat en milieu.
De volgende dingen vallen me op aan het hele klimaatverhaal.
- er wordt een ramp voorspelt
- de politiek en de media gaan er mee aan de haal en presenteren alsof de wereld er aan gaat als we niets doen.
- de overheid gaat meer dingen belasten en gaat meer met de levens van mensen bemoeien.
- de voorspellingen komen niet uit en het begint weer overnieuw.
Zeer juist opgemerkt door Enno in #2 . Ik zal bekennen dat ik - als eindverantwoordelijk hoofdredacteur die dit artikel zag voor het ging en bewust door liet gaan (met 'zou' en een titel tussen '...') - hoopte op deze discussie en die anders zelf zou hebben ingezet zoals Enno het nu deed.*
Dit nieuws gaat er inmiddels overal in, terwijl oorzaak en gevolg zijn op geen enkele manier met een statistisch niet-hineingeïnterpreteerd verband met elkaar verbonden kunnen worden.
Het is tegen zulk nieuws dat klimaatwetenschapper Roger Pielke zich verzette. Hij is totaal geëxcommuniceerd door de klimaatwetenschap. Dat kan niet (lees 's mans teksten). En het nieuws kan ook niet zo gebracht worden zoals The Guardian het deed.
Die controverse gaat inmiddels weer verder naar aanleiding van Al Gore's vervolg op An Incovenient Truth. Lomborg, beroemd en zelfs berucht als climate sceptic, pakte Gore aan in de The Wall Street Journal. Terecht. En dat wil niet zeggen, dat we niet heel verstandig met CO2 uitstoot en andere te voorspellen, maar niet precies te voorziene milieueffecten van onze impact op het enige leefmilieu dat we hebben, om moeten gaan.
* Vroeger deden we het vaker: kijken wat er gebeurt. Omdat het steeds lastiger is geworden feit en fictie in onze media te scheiden, mijden we het. In dit geval vond ik het nuttig om te laten gebeuren omdat het nieuws zo grotesk is. Laten we allemaal goed blijven kijken. Ik ben trots op jullie als lezers die onzin zeggen als er onzin staat.
Rare cijfers. Aantal Indiase mannen dat zelfmoord pleegt: 25,8/100.000. Aantal Indiase boeren 12,7/100.000. De helft dus. Maar kloppen de bronnen?
Dank je Jur. Er is inderdaad onder Westerse, en met name Amerikaanse, wetenschappers een tendens om aan te nemen dat als er data zijn, zoals vooral van nationale statistiek-bureaus, ze ook betrouwbaar zijn. Een héle, héle riskante aanname in ontwikkelingslanden.
Over de (oorzaken van) zelfmoorden onder Indiase boeren wordt al jarenlang van alles gedacht en geschreven; er doen zich daarbij twee grote problemen voor. Ten eerste de data: niemand kent de exacte cijfers omdat de registratie gebrekkig is. Dus weet ook niemand of er überhaupt wel sprake is van een stijging, een daling of een onregelmatig patroon.
Ten tweede de redeneringen: vrijwel altijd wordt een cijfermatig verband tussen de zelfmoorden een of andere extern verschijnsel (en daarvan worden er een heleboel geopperd; zie dezelfde wiki-pagina) verward met causaliteit. Boeren in India plegen zelfmoord omdat ze het niet meer kunnen bolwerken en zich daarvoor schamen. Ze zijn gewoon te arm. En dan kan inderdaad een schuld bij de bank, een jaar zonder regen, een prijsdaling etc., gecombineerd met de Indiase 'social acceptance of suicide as a method to deal with difficulties' (Wiki), het laatste zetje geven. Minder arme boeren zijn veerkrachtiger (meer 'resilient') én kunnen dat soort tegenslagen op andere manieren onder ogen zien.