0
Fotocredits: Hitte, Pixabay

Flash Perspectief‘Totaal knotsverbijsterend bezopen’

Nog nooit was de septembermaand zó heet. En dat na een ook al recordbrekende warmste augustus- en julimaand. Klimaatwetenschappers wereldwijd kunnen het nauwelijks geloven: september 2023 was 0,93 graad warmer dan de gemiddelde septembertemperatuur tussen 1991-2020, en 0,5 graad warmer dan het vorige septemberrecord, dat uit 2020 dateert. Dat is de grootste temperatuursprong ooit gemeten.

Als oorzaken voor de recordtemperatuur wijzen klimaatexperts op de nog altijd stijgende CO2-uitstoot en de snelle omslag van het natuurlijke klimaatfenomeen El Niño, dat de temperaturen wereldwijd doet stijgen. Het is nu al zo goed als zeker dat 2023 het warmste jaar ooit zal worden en 2024 kan dat zelfs overtreffen, omdat de opwarmende invloed van El Niño het meest voelbaar is in het jaar nadat het fenomeen begint. En ja, er zijn ook nog wat kleinere oorzaken van de supersnelle stijging, zoals een opleving in de 11-jarige zonnecyclus, vermindering van zwavelemissies van de scheepvaart en industrie (die blokkeren de zon) en de vulkaanuitbarsting in Tonga, waarbij een grote hoeveelheid waterdamp vrijkwam, die warmte vasthoudt.

De wetenschappers hebben er eigenlijk geen woorden voor. Behalve Zeke Hausfather, van het Berkeley Earth climate data project. "Naar mijn professionele mening als klimaatwetenschapper, was september 'absolutely gobsmackingly bananas'. In het Nederlands: totaal knotsverbijsterd bezopen.

The Guardian - ?Gobsmackingly bananas?: scientists stunned by planet?s record September heat, 5 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.