Volgens Stephanie Lee van Buzz Feed News is de veelgeprezen hoogleraar van Cornell University een knoeier. Wansink ontdekte dat mensen minder eten van een kleiner bord en dat mannen meer eten wanneer er publiek is. Hij haalde er de wereldpers mee. Gebaseerd op de 'resultaten' van Wansinks onderzoek begon de Amerikaanse overheid een voedselprogramma om kinderen gezonder te laten eten. Het kostte een slordige €18 miljoen.

De laatste jaren kwam Wansinks werk onder vuur te liggen. Er werden stevige fouten ontdekt in zijn onderzoek, onder andere door de Leidse student Tim van der Zee. Het ging om statistische onmogelijkheden, gewone fouten en overdrijvingen.

Verschillende tijdschriften hebben inmiddels 7 artikelen van Wansink teruggetrokken. Buzz Feed News claimt nu emails van de hoogleraar in handen te hebben waarin Wansink zegt de resultaten van zijn eerdere onderzoeken niet te kunnen onderbouwen omdat hij de “onderzoeksgegevens niet terug kan vinden.”

Vorige week beweerden hij en zijn co-auteurs van een onderzoek dat hoewel het onderzoeksontwerp en het aantal proefpersonen verkeerd waren beschreven, de data-analyse niet klopte en grafieken verkeerd gelabeld waren, de conclusies van het onderzoek wel klopten. Wansinks werkgever, Cornell University, concludeerde na een intern onderzoek dat er sprake was van “fouten, niet van wangedrag.” Hoewel wereldberoemd als 'voedingswetenschapper' is Wansink hoogleraar marketing. Dat bespaart het vak deze 'fouten' en andere schande.
Dit artikel afdrukken