image
foto: big papa fanch

De illusie van keuze, maar in de praktijk is het allemaal al gebeurd, cq. laten we het verder gebeuren. Of niet. Over GMO's (Genetisch Gemodificeerde Organismen) kunnen we het volgens Simon Barber van EuropaBio nog lang praten, maar uiteindelijk gaat het over keuze. Boeren en consumenten kunnen zelf bepalen wat ze willen verbouwen, cq. eten. Geen vuiltje aan de lucht dus.

Foodnavigator.com doet verslag van een ruzie tussen Barber en Euro-commissaris Dimas en Mariann Fischer Boel, lid van de Europese Commissie.
Volgens Barber kent de Europese Commissie de feiten niet. Vlgs de commissie zijn GMO's een zaak van alleen grote boeren, terwijl 90% van de kleineren ermee werkt. Volgens de EC is de regelgeving rond GMO's geen garantie voor gezondheidsbescherming. Volgens Barber wel. De heikele issue heet co-existence. Kun je akkers wel en niet GMO naast elkaar zetten, zonder dat ze elkaar besmetten?

Het meest schrijnende voorbeeld van de laatste tijd is het nieuws van Enrique Navarro.

Navarro is een biologische maïsboer uit Noord-Spanje (Girona) die zijn totale oogst verbrandde toen hij ontdekt had dat die besmet was met transgeen zaad. En niet zomaar een beetje: 12,6% (de norm is 0,9%). Zonder dat hij het het gezaaid, wel te verstaan. Door overwaaien en kruisen dus.

GMO's - als ze een keer staan, hangen ze gewoon in de lucht. Je hoeft er niet eens meer over te praten, laat staan ze te zaaien. Of zou Navarro gewoon gek zijn?
Dit artikel afdrukken