Marc Knops, meester-lekenbrouwer
Vier jaar geleden schreef de prior van Norcia een brief aan Marc Knops. Een naam die bij het grote publiek onbekend is, maar in de biersector 'klinkt als een klok', schrijft De Tijd. Knops is de lekenbrouwer van de Sint-Benedictusabdij in Achel. Hij slaagde er de afgelopen 15 jaar het bier van Achel bij bierliefhebbers wereldwijd op de kaart te zetten. Over het verzoek vanuit Norcia hoefde Knops niet lang na te denken. Hij ging onmiddellijk aan de slag. In eerste instantie verbleef hij vaak dagen aan een stuk in Norcia, inmiddels vindt het meeste contact telefonisch plaats.
"Ik heb broeder Francis opgeleid. Vandaag zijn twee jonge benedictijnen verantwoordelijk voor het brouwproces. Omdat de benedictijnen zeven keer per dag religieuze dienst hebben, was ik regelmatig alleen aan het brouwen. Na mijn vertrek voerden ze een aflossingssysteem in, zodat er altijd iemand aan de ketels staat", zegt Knops. Hij voorspelde dat de monniken al snel hun brouwcapaciteit zouden moeten uitbreiden en kreeg daarin gelijk. Het bier viel in de smaak in lokale winkels en restaurants. Van 2,5 hectoliter per dag ging de productiecapaciteit snel omhoog tot 12 hectoliter per dag, soms zelfs twee brouwsels.
Knops ontwikkelde de recepten voor de 2 Birra Nursia-bieren, een blond van 6% en een donker van 10%. De bieren zijn afgestemd op de Italiaanse smaak en wat minder bitter dan de Belgische trappistenbieren. De monniken doen alles zelf, van het brouwen en bottelen tot het bestellen en de verzending - via een hyperprofessionele website. Inmiddels gaat al 40% van de productie naar de VS.
$7,5 miljoen
De aardbeving zette dat alles op losse schroeven. Op dit moment brouwen de broeders even niet. Hoewel de brouwerij relatief weinig schade opliep, zijn de gebouwen niet veilig. De benedictijnen startten op internet een campagne om $7,5 miljoen binnen te halen. Het geld is bedoeld voor de herbouw van de basiliek en het klooster in de stad, het herstel van het buiten de stad gelegen klooster San Benedetto in Monte én de bevolking van Norcia. De brouwerij gaat zo snel mogelijk verhuizen naar San Benedetto in Monte. Dan zal, mét het in puin liggende Norcia, ook Birra Nursia weer tot volle glorie herrijzen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dit soort bier - hoge gisting en gebruik van kruiden en hop - kun je ook 'Hollandse biertjes' noemen. Rond 1500 brouwde bijvoorbeeld Delft 50 miljoen liter bier per jaar, waarvan een deel naar de zuidelijke Nederlanden geëxporteerd werd; aangezien brouwen met hop daar, ivm de monopolies op gruyt, verboden was. Gelukkig dook er een liefhebber op die de vergeten geschiedenis op je smaakpapillen laat herleven. Het proberen waard.
in de kop van het artikel, Jur.
Voor het plots verschijnen van Achel, nog maar een zucht geleden, lagen de meeste trappistbrouwerijen, en de meest populaire, in Wallonië. Dat wou ik zeggen.
Orval werd overigens ook gecreëerd door een Britse pater brouwer aldaar.
Ik snap je vraag niet, Nick. Niemand zegt dat monnikenbier per se Vlaams is. Waar lees jij dat? Monnikenbier heb je in veel landen. Sterker nog, in de titel staat 'voor Italiaans', waar je het 'monnikenbier' bij moet denken.
De ironie wil overigens dat het Achelse bier van Knops juist níet louter Vlaams is. Achel ligt inderdaad in België, maar het Trappistenklooster waar het bier wordt gebrouwen, de Achelse Kluis, staat deels op Nederlands grondgebied. Het 'Vlaams' in de titel van dit artikel is dus te beperkt.
Wat is er 'Vlaams' aan monnikenbier?