Pas sinds 2000 zijn er weer benedictijner monniken in het klooster van Norcia. In 1810 had Napoleon alle benedictijnen verbannen en sindsdien stond het klooster leeg. Om in hun 21e eeuwse levensonderhoud te kunnen voorzien en het klooster te kunnen onderhouden, besloten de nieuwe kloosterlingen bier te gaan brouwen. Ze vonden dat passen bij de Benedictijnse opdracht: 'Ora et Labora' (bid en werk). De monniken zijn voor ongeveer de helft van Amerikaanse oorsprong. In hun gelederen bevindt zich broeder Francis uit Texas, die zich als amateur-brouwer met 'craft brewing' bezig had gehouden.

Marc Knops, meester-lekenbrouwer
Vier jaar geleden schreef de prior van Norcia een brief aan Marc Knops. Een naam die bij het grote publiek onbekend is, maar in de biersector 'klinkt als een klok', schrijft De Tijd. Knops is de lekenbrouwer van de Sint-Benedictusabdij in Achel. Hij slaagde er de afgelopen 15 jaar het bier van Achel bij bierliefhebbers wereldwijd op de kaart te zetten. Over het verzoek vanuit Norcia hoefde Knops niet lang na te denken. Hij ging onmiddellijk aan de slag. In eerste instantie verbleef hij vaak dagen aan een stuk in Norcia, inmiddels vindt het meeste contact telefonisch plaats.

"Ik heb broeder Francis opgeleid. Vandaag zijn twee jonge benedictijnen verantwoordelijk voor het brouwproces. Omdat de benedictijnen zeven keer per dag religieuze dienst hebben, was ik regelmatig alleen aan het brouwen. Na mijn vertrek voerden ze een aflossingssysteem in, zodat er altijd iemand aan de ketels staat", zegt Knops. Hij voorspelde dat de monniken al snel hun brouwcapaciteit zouden moeten uitbreiden en kreeg daarin gelijk. Het bier viel in de smaak in lokale winkels en restaurants. Van 2,5 hectoliter per dag ging de productiecapaciteit snel omhoog tot 12 hectoliter per dag, soms zelfs twee brouwsels.

Knops ontwikkelde de recepten voor de 2 Birra Nursia-bieren, een blond van 6% en een donker van 10%. De bieren zijn afgestemd op de Italiaanse smaak en wat minder bitter dan de Belgische trappistenbieren. De monniken doen alles zelf, van het brouwen en bottelen tot het bestellen en de verzending - via een hyperprofessionele website. Inmiddels gaat al 40% van de productie naar de VS.

basilica norcia


$7,5 miljoen
De aardbeving zette dat alles op losse schroeven. Op dit moment brouwen de broeders even niet. Hoewel de brouwerij relatief weinig schade opliep, zijn de gebouwen niet veilig. De benedictijnen startten op internet een campagne om $7,5 miljoen binnen te halen. Het geld is bedoeld voor de herbouw van de basiliek en het klooster in de stad, het herstel van het buiten de stad gelegen klooster San Benedetto in Monte én de bevolking van Norcia. De brouwerij gaat zo snel mogelijk verhuizen naar San Benedetto in Monte. Dan zal, mét het in puin liggende Norcia, ook Birra Nursia weer tot volle glorie herrijzen.
Dit artikel afdrukken