Een journalist van de Financial Times interviewde de Italiaanse professor Alberto Grandi. Het interview vond op fluistertoon plaats, in Parma. Want wat Grandi te vertellen heeft, is voor Italianen zo ongeveer hoogverraad. Spaghetti carbonara Amerikaans? De meest 'oorspronkelijke' Parmezaanse kaas vind je in Wisconsin? Panettone een recente uitvinding en de meeste Italianen hadden voor 1950 nog nooit van pizza gehoord? De uitspraken van Grandi leiden tot ophef in de hoogste politieke kringen.
Alberto Grandi is een expert op het gebied van de culinaire geschiedenis. Hij doceert aan de universiteit van Parma. In 2018 publiceerde hij een boek over 'marketingleugens over typisch Italiaanse producten' (Denominazione di origine inventata). Sinds 2021 maakt hij ook podcasts over hetzelfde onderwerp, die al meer dan een miljoen keer gedownload zijn. Zijn boude stellingen baseert hij op eigen onderzoek, waarbij hij regelmatig bestaande academische artikelen als uitgangspunt neemt.

Maar met de uitspraken in het interview met de Financial Times heeft Grandi nu echt een grote vijand gemaakt: boeren.

Coldiretti, de grootste Italiaanse boerenkoepel, noemt Grandi's interview een "surrealistische aanval" op de iconische Italiaanse keuken, aldus The Guardian. En dat op zo'n ongelukkig moment: Italië wil juist nu de Italiaanse keuken erkend te krijgen als immaterieel cultureel erfgoed van de Unesco. "Op basis van fantasierijke reconstructies worden de meest diepgewortelde nationale culinaire tradities in twijfel getrokken," schrijft Der Spiegel.

Ook de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini is bepaald not amused. Hij gaat op Facebook vól in de verdediging en zegt dat "'experts' en kranten jaloers zijn op onze smaak en schoonheid." Volgens Salvini is het "goed voor de gezondheid, het werk en het milieu om Italiaans te kopen, eten en drinken."



Grandi vindt de kritiek op zijn uitspraken nergens op slaan. Hij begrijpt werkelijk niet waarom hij zo aangevallen wordt. Hij trekt immers de kwaliteit van het Italiaanse eten of de Italiaanse producten niet in twijfel. "Ik reconstrueer de geschiedenis van deze gerechten op een historisch en filologisch correcte manier."

Maar Italiaans eten is een politiek paradepaardje, legt interviewster Marianna Giusti uit. Behalve Salvini (google maar eens op Salvini mangia) hangt ook premier Giorgia Meloni aan de Italiaanse tradities. Zij plaatste een campagnevideo op TikTok waarin een oude dame haar leerde hoe ze tortellinipakketjes met de hand moest dichtmaken. Meloni's minister van Landbouw, Francesco Lollobrigida, wil zelfs een taskforce instellen om de kwaliteitsnormen in Italiaanse restaurants over de hele wereld te controleren. Uit angst dat chefs recepten verkeerd bereiden of ingrediënten gebruiken die niet Italiaans zijn. Even checken: er staan nu maar liefst 4.820 "traditionele levensmiddelen" op de officiële lijst. Het moge duidelijk zijn: in Italië slaat het 'gastronationalisme', zoals Grandi het noemt, naar rechts door.