Afstand, tijd en bewerking
In bovenstaande gevallen zegt vers iets over afstand, tijd en bewerking. Dus kun je dan wat zeggen over de definitie van vers? Het geeft iets weer van het momentum, de sfeer en de beleving. Een column die vers van de pers is geeft mijn gevoel van dat moment weer. Verse melk gaat over de korte weg en weinig bewerking die eraan vooraf is gegaan. Vers is denk ik een gevoelsbegrip wat persoonlijk voor iedereen net even anders ligt, maar waarbij tijd, bewerking en afstand wel altijd een betekenis speelt. Een verse krop sla kan voor mij betekenen dat de krop lekker fris en groen aan doet, maar wel van ver kan komen. Dus ergens zit er wel een vage grens tussen de begrippen hoe iedereen die op zijn of haar eigen wijze interpreteert.
Is lokaal voedsel altijd vers? Ook bij de boerderijwinkels kun je verse producten vinden die kort bij de tht-datum zijn. Die zijn voor mijn gevoel niet meer zo vers. En is vers een waardevermeerdering van een product? Hoe verser hoe duurder? Zou je een flexibele prijs kunnen maken in het supermarktschap waarbij de waarde van vers en dichtbij eerst hoog is en na een aantal dagen steeds verder omlaag loopt?
Of moet het juist andersom? Snelle omloop, lagere kosten. Dan zou je meer seizoensgebonden moeten eten. Wat vers van het land komt, meteen betaalbaar op je bord. Zou je dan met verse producten de transitie van de landbouw kunnen aanjagen?
Wat een breinbreker dit thema, vers.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog