In Nederland is een groeiende trend om vlees te vervangen door vegetarische alternatieven. Ons land telt, naast 700.000 vegetariërs zo'n 3,5 miljoen vleesverlaters. Vleesverlaters zijn mensen die niet meer dagelijks en steeds minder vlees willen eten. In 2005 steeg de marktomzet van vleesvervangers met 25%.
Volgens de NVB en Wakker Dier ligt V-Day, een dagje zonder vlees en vis, helemaal in de lijn van de uitkomsten van een recent grootschalig wetenschappelijk onderzoek waaruit naar voren komt dat het voor ons mensen noodzakelijk is vaker plantaardig te eten als we onszelf in de toekomst nog van voldoende energie, voedsel en water willen kunnen voorzien.
Of dit nu de oplossing is weet ik niet. Denk overigens ook niet dat het helpt om mensen van het vlees en de vis af te brengen. We spreken landelijk gezien over circa 4% vegetariers. Dat is dus maar een kleine hoeveelheid mensen die werkelijk vegetarisch is. Overigens wel knap dat ze zich weer in de picture weten te spelen.
Is dit niet ook een geschikt moment voor de wijnwereld om in te haken en de recepte op deze site te combineren met de nodige wijnen?
bron:AgriHolland
Op 10 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vrijdag is voor veel mensen een visdag in plaats van een vleesdag. Vis is voedingstechnisch gezonder dan vlees. Ik begrijp dat beide instanties een voorkeur hebben voor een volledig vegetarische levensstijl, maar ik vind het jammer dat ze nu juist de vrijdag hebben uitgekozen. Had liever de zondag gepakt. Nu proberen ze mensen ook van de vis af te houden, en daar ben ik dus géén voorstander van.
Jacobus
Leuk dat het weer eens onder de aandacht komt inderdaad. Of het ooit echt mode zal worden betwijfel ik. Als kind aten wij thuis trouwens ook nooit vlees op vrijdag maar dat was vanwege het katholieke geloof.