De Nederlandse Vegetariërsbond (NVB) en Stichting Wakker Dier roepen de vrijdag uit tot wekelijkse V-Day, de dag van lekker vegetarisch eten. De NVB en Wakker Dier hebben samen het initiatief genomen voor V-Day, omdat ze willen laten zien dat vegetarisch eten ook heel lekker is. Om Nederlanders te helpen om vrijdag voortaan een vlees- en visloze dag te laten zijn wordt wordt de site gelanceerd. Op deze receptenwebsite staat elke vrijdag een nieuw gerecht centraal, maar mensen kunnen er ook voor kiezen om het recept wekelijks op de dag voorafgaand aan V-Day te ontvangen. Daarnaast is er een vraagbaak voor vleesverlaters, omdat in de praktijk vaak blijkt dat niet de smaak van vleesvervangers maar de onbekendheid ermee mensen weerhoudt van plantaardige variaties.

In Nederland is een groeiende trend om vlees te vervangen door vegetarische alternatieven. Ons land telt, naast 700.000 vegetariërs zo'n 3,5 miljoen vleesverlaters. Vleesverlaters zijn mensen die niet meer dagelijks en steeds minder vlees willen eten. In 2005 steeg de marktomzet van vleesvervangers met 25%.

Volgens de NVB en Wakker Dier ligt V-Day, een dagje zonder vlees en vis, helemaal in de lijn van de uitkomsten van een recent grootschalig wetenschappelijk onderzoek waaruit naar voren komt dat het voor ons mensen noodzakelijk is vaker plantaardig te eten als we onszelf in de toekomst nog van voldoende energie, voedsel en water willen kunnen voorzien.

Of dit nu de oplossing is weet ik niet. Denk overigens ook niet dat het helpt om mensen van het vlees en de vis af te brengen. We spreken landelijk gezien over circa 4% vegetariers. Dat is dus maar een kleine hoeveelheid mensen die werkelijk vegetarisch is. Overigens wel knap dat ze zich weer in de picture weten te spelen.

Is dit niet ook een geschikt moment voor de wijnwereld om in te haken en de recepte op deze site te combineren met de nodige wijnen?

bron:AgriHolland
Dit artikel afdrukken