CRISPR
De chimaera's zijn in twee stappen gemaakt. Eerst is met behulp van de CRISPR gentechniek een stukje DNA uit een varkensembryo 'geknipt'. Precies het stukje DNA dat de aanmaak van de alvleesklier aanstuurt. Dat veroorzaakt een genetisch 'gat'. Daarna hebben de wetenschappers de embryo's geïnjecteerd met 'human induced pluripotent stem cells' (iPS) - stamcellen. De onderzoekers hopen dat deze stamcellen het gecreërde genetische 'gat' opvullen en dat de foetus een menselijke alvleesklier zal ontwikkelen.
Onderzoeksleider Pablo Ross zegt: "We hopen dat dit varkensembryo zich normaal gaat ontwikkelen maar dat de pancreas bijna uitsluitend uit menselijke cellen zal bestaan en een match zou kunnen zijn voor een patiënt die een transplantatie nodig heeft."
Menselijke hersencellen?
Het onderzoek is controversieel. In de VS stelden vorig jaar de National Institutes of Health een moratorium in voor de financiering van dit soort experimenten. De vrees bestaat dat de menselijke cellen ook in de ontwikkelende varkenshersenen terechtkomen en de foetus op de een of andere manier meer 'menselijk' maken. Ross: "We denken dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat er een menselijk brein gaat groeien, maar zijn daar in ons onderzoek extra op gespitst."
Met gen-editing kunnen we er voor zorgen dat organen volledig schoon zijn, gezond en op aanvraag beschikbaar, dus ze zouden zelfs nog beter kunnen zijn dan menselijke donororganenPerfectionering donororganen
Als het experiment succesvol blijkt, komt het 'kweken' van donororganen (hart, longen, lever, hoornvliezen) in varkens een stap dichterbij. Al sinds de jaren '90 leeft het idee dat genetisch gemodificeerde varkens ingezet zouden kunnen worden om donororganen voor mensen te kweken, maar kruisbesmettingsrisico's stonden een succesvolle ontwikkeling in de weg. De gentechnieken van de afgelopen jaren hebben de verwezenlijking van dat idee een stuk dichterbij gebracht. Dankzij de CRISPR techniek slaagde een team van de Harvard Medical School er vorig jaar in 60 dierlijke virussen weg te knippen uit varkens-DNA. De betrokken hoogleraar, George Church is dan ook enthousiast: "Het zet niet alleen de deur open voor transplantaties van varkens naar mensen, maar voor het hele idee dat een varkensorgaan te perfectioneren valt. Met gen-editing kunnen we er voor zorgen dat organen volledig schoon zijn, gezond en op aanvraag beschikbaar, dus ze zouden zelfs nog beter kunnen zijn dan menselijke donororganen."
Dierenwelzijn
Dierenwelzijnorganisaties zijn minder overtuigd. Peter Stevenson van Compassion in World Farming: "Ik maak me zorgen dat we een nieuwe bron van dierenleed aanboren. Laten we eerst zorgen dat veel meer mensen hun organen doneren. Als er dan nog een tekort is, kunnen we aan varkens gaan denken, maar op grond van het uitgangspunt dat we minder vlees eten zodat er niet meer varkens bijkomen die voor menselijke doelen gebruikt worden."
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Voor de mensen dat we niet god mogen spelen ?? Hallo GOD bestaat niet ben je daar nu nog niet achter ???
En zeker moeten we dit doen al was het maar voor alle orgaan handel plat te leggen!! We kunnen dieren gebruiken om ze op te eten en makup te maken maar mensenlevens redden mag niet ??! Wat een hypocriete onzin die ik hier lees!!
Dat artikel gaat over heparine, een antistollingsmiddel, "bloedverdunner". Voor heparine zijn veel alternatieve antistollingsmiddelen. Heparine productie kan zonder het gebruik van dieren.
Enno, bekijk het volgende artikel, hierin valt te lezen dat van varkensdarmen medicijnen gemaakt worden. In de vorige link met het de lange zit film wordt hier ook over gesproken, ook over het behandelen van brandwonden.
Onderzoek naar hartklepvervanging zal een keuze mogelijk gaan maken voor een hartklep van lichaamseigen materiaal. In de toekomst zullen, verwacht ik, voor medische ingrepen of onderzoek, geen dieren meer gebruikt worden.
Welke brandwond en bloedstolling medicijnen worden van varkens gemaakt?
Ook van het het WWW Een alternatief proces is de productie van menselijk insuline met een genetisch gemodificeerd micro-organisme, bijv. E. coli.
Raar volkje blijven wij Europeanen, wel GMO of toch niet? Wie het weet mag het zeggen.