1
Fotocredits: 'Happy pig', Hippopx

FlashVarkensgeknor vertaald

Is een varken blij of juist niet? De lengte en toon van de knor geven inzicht in hoe een varken zich voelt. Hoe korter de knor, hoe beter een varken zich voelt. Hetzelfde geldt voor muzikaal geknor. Hoge, lange knorren zijn tekenen van stress. Dat is nu ook vastgesteld door middel van AI. Aan de hand van ruim 7.000 audio-opnames ontwikkelden onderzoekers een algoritme dat geluiden onderscheidt op basis van emotie. Het knor-algoritme kan doorontwikkeld worden naar een app. Hiermee kunnen boeren onder meer meten of verbeteringen aan bijvoorbeeld de stal ook daadwerkelijk bijdragen aan het dierenwelzijn.

Science.ku.dk - Pig grunts reveal their emotions, 10 mrt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter Klootwijk
  • #1
  • 13 mrt '22
  • 14:23

Het is al wel dertig jaar geleden dat in Wageningen geluid werd vastgelegd dat kippen maken. Een sortering werd gemaakt in verschillend gaggelen. Van tevreden tot ontevreden. Maar eerst moesten onderzoekers zelf de toestand van het kippengemoed inschatten. De zogenoemde artificiele intelligente werd gebouwd op menselijke waarnemingen. Bijvoorbeeld kip in stofbad; uiterst tevreden.
In het bericht hierboven lijkt het of er geen mensenoordeel aan de geluidenverzameling vooraf ging.
Een ervaren varkenshouder weet hoe tevreden varkens klinken en heeft geen technologie nodig die hem vertelt of ze het wel of niet naar hun zin hebben.
Bovendien, wat zegt het eigenlijk als een varken vreselijk gilt?
Dat haar of hem kwaad wordt gedaan, zeggen de computer en een toevallige voorbijganger.
Toch niet altijd.
Van een feest waren taartjes over. Ik kreeg ze mee voor de varkens.
Toen ik er de paradijselijke varkensren mee benaderde ontstaken de beesten in een gilpartij die door merg een been ging. Wat is er met ze, kwam buurvrouw ongerust aangerend.
Niks, nou ja, ze krijgen taartjes.
Leg dat maar eens uit aan uw algoritme.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.